:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 12
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 12
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-10-28
SERIE
Seizoenen 12 en 13 van The Simpsons worden door fans nogal eens vervloekt als zijnde de slechtste ooit gemaakt, en we moeten ons dan ook afvragen of het toeval is dat "Worst Episode Ever" Comic Book Guy net de cover van dit twaalfde volume siert. Op het moment van schrijven zit ik thuis met een week ziekteverlof, en alle afleveringen van seizoen 12 in één ruk (om precies te zijn, drie rukken) bekijken heeft me toch wat milder gestemd. De doorn in het oog van vele fans is producent Mike Scully, die volgens critici de ziel van onze favoriete familie aan de duivel heeft verkocht. Er zitten in deze collectie inderdaad duidelijk Simpsons-afleveringen waarin de hand van Scully duidelijk te zien is, zoals The Computer Wore Menace Shoes, een afleveringen met een briljant gegeven in zijn eerste twee acts, die in de derde act door de compleet ongeloofwaardige plot compleet om zeep geholpen wordt. Tennis The Menace is dan weer een flauw excuus om vier bekende tennisspelers per se een stemmenrol te laten vertolken. Persoonlijk vind ik echter het grootste dieptepunt in deze greep afleveringen New Kids On The Blecch, waarin Bart, Milhouse, Ralph en Nelson een boysband vormen, blijkbaar met als enige bedoeling om een lam excuus bij de hand te hebben om het flutbandje N-Sync zowat de hele aflevering op te voeren.


   


Toch zitten er zelfs in dit twaalfde seizoen pareltjes ook. Zo is HOMR een emotioneel ontroerend verhaal waarin blijkt dat Homer eigenlijk even slim is als Lisa, maar zijn stommiteiten veroorzaakt worden door het feit dat hij een kleurkrijtje in zijn hersens heeft zitten; Homer en Lisa geraken emotioneel verbonden als nooit tevoren, maar omdat Homer ondervindt dat slimme mensen outcasts zijn, kiest hij voor de gemakkelijke uitweg en laat hij het krijtje terug in de plooien van zijn hersens stoppen, echter niet vooraleer hij een uitvoerige brief aan Lisa geschreven heeft waarin hij beschrijft hoe zeer hij haar bewondert. Liefhebbers van arthouse cinema zullen dan weer genoegen scheppen in Trilogy Of Error waarin door middel van drie synchroon lopende verhaallijnen een vette knipoog wordt gegeven naar Tom Tykwer's Lola Rennt, met dat verschil dat Lola nu Lisa heet, maar ze loopt nog altijd door de straten van Berlijn, pardon, Springfield, op de tonen van zware technomuziek. Het Rashomon-achtige verhaal zit bijzonder ingenieus in elkaar en wekt van begin tot einde interesse. De score die ik voor de inhoud van deze dvd heb gegeven moet dan ook worden gelezen in verhouding tot de andere Simpsons-seizoenen, want een show die zelfs in zijn vijfentwintigste jaar nog steeds zo grappig om de hoek kan komen, verdient eigenlijk voor elk seizoen een tien.
 

    

 
AFLEVERINGEN
249. Treehouse Of Horror XI
De nieuwste Halloween-special, met dit jaar:
  • G-G-Ghost D-D-Dad: Homer stikt in een stukje broccoli, en zijn geest mag het paradijs niet binnen vooraleer hij een goede daad heeft verricht.
  • Scary Tales Can Come True: Homer en Marge laten Bart en Lisa zoals Hansje en Grietje achter in een sprookjesbos.
  • Night Of The Dolphin: Lisa bevrijdt de leider van de dolfijnen uit gevangenschap. De dolfijnen nemen echter de controle over de wereld over, en verdrijven de mensen, en Lisa krijgt de schuld.  

250. A Tale Of Two Springfields
Wanneer Springfield in twee telefoonzones verdeeld wordt, weet Homer niet beter dan maar ineens de hele stad in twee te verdelen volgens de nieuwe zonenummers. Hij wordt zelf verkozen tot burgemeester van New Springfield, maar maakt van zijn beleid een zodanig zooitje dat al zijn inwoners naar Old Springfield vluchten. Homers enige hoop rust in het nakende concert van The Who naar zijn deel van de stad te kunnen verplaatsen.

251. Insane Clown Poppy
Krusty blijkt een onechte dochter te hebben van ongeveer Barts leeftijd. Toen hij tijdens de Golfoorlog optrad voor de soldaten had hij namelijk een relatie met een vrouwelijke marinier. Hij is echter zo wanhopig dat hij bij Homer te rade gaat voor tips in verband met vaderschap. Wanneer hij de viool van zijn dochter aan Fat Tony verliest met kaarten, moeten ze op de maffiaconventie binnenbreken.
 

    


252. Lisa The Tree Hugger
Bart probeert een centje bij te verdienen om een nieuwe spelconsole te kunnen kopen. Daarom heeft hij een nieuwe job: foldertjes van een restaurant verspreiden. Lisa vindt dat hij te veel papier verspilt. Ze geraakt betrokken bij de pro-vegetarische ecologische beweging 'Dirt First' na een gewaagde actie tegen de Krustyburgerketen. Ze verzet zich mee tegen de kap van de oudste sequoia van Springfield. Wanneer deze uiteindelijk door de bliksem wordt getroffen, denkt iedereen dat Lisa is omgekomen, en willen ze het bos tot een herdenkingsmonument omvormen. Of was het nu toch een pretpark?

253. Homer Vs. Dignity
De Simpsons komen in acute geldnood wanneer ze het feestje ter ere van Barts eerste tien niet kunnen betalen. Waylon Smithers neemt een weekje vrij om in een Malibu Stacy-musical te gaan spelen, en Homer ziet zijn kans schoon en vraagt aan Mr. Burns opslag. Hij krijgt die tot zijn verbazing ook, als hij tenminste voor Mr. Burns aan de slag gaat als persoonlijke poetsenbakker. Hij moet allerlei vernederende dingen doen tegen betaling. Hierdoor verliest Homer, en ook de rest van zijn gezin, elk streepje waardigheid dat ze nog hadden.

254. The Computer Wore Menace Shoes
Homer blijkt de enige te zijn die geen PC heeft, en komt daarom per ongeluk op een verlofdag werken. Omdat dit toch echt niet kan, koopt hij een computer en Lisa helpt hem op internet. Alleen wil het niet zo vlotten met zijn homepage, totdat hij, als Mr. X, probeert allerlei schandalen aan het licht te brengen. Hij onthult dat Mayor Quimby met stadssubsidies een privézwembad heeft laten bouwen en dergelijke. Maar zijn geheimen geraken al snel op, en dan begint hij maar wat zaken te verzinnen...
 

    


255. The Great Money Caper
Bart en Homer hebben weer een nieuwe manier gevonden om op malafide wijze geld te verdienen: ze troggelen goedgelovige mensen geld af met één of ander zielig verhaaltje, dat in scène blijkt gezet. Wanneer ze bijna betrapt worden, betrekken ze in hun plannetje een nog grotere bedrieger; Grampa. Immers, wie weet er beter hoe men oude mensen geld kan aftroggelen. Maar één en ander loopt verkeerd, en ze worden gearresteerd door een undercover-FBI agent.

256. Skinner's Sense Of Snow
De Simpsons gaan naar een Canadees circus, het Cirque Du Purée, en geraken maar ternauwernood thuis door een plots opstekende sneeuwstorm. Bart en Lisa moeten 's anderendaags toch naar school, ondanks het weer, en tegen dat de school uit is, is de terugweg ondergesneeuwd. Hierdoor moeten de kinderen een nacht in de school doorbrengen. Bart schuift directeur Skinner aan de kant en neemt samen met de andere kinderen de macht in de school over.

257. HOMR
Homer verspeelt al het spaargeld van de Simpson-familie door te investeren in computeranimatietechnologie. Om terug wat geld in het laatje te brengen biedt hij zich aan als medisch proefkonijn. Hij wordt een superintelligente geleerde nadat dokters hierbij in zijn brein een potlood vinden dat op een cruciale plaats voor kortsluiting heeft gezorgd. Hierdoor komt hij nader tot Lisa, maar door zijn intelligentie gaat hij zijn job als veiligheidsinspecteur te zeer ter harte nemen. Hierdoor moet de kerncentrale sluiten.
 

   


258. Pokey Mom
Na een gevangenis-rodeo heeft Homer zijn rug bezeerd, en moet naar een chiropractor. Chiropraxie lijkt hem echter zo gemakkelijk dat hij zelf een praktijk begint. Marge trekt zich het lot aan van een gevangene, die volgens haar onterecht in de cel zit. Nadat ze met succes heeft gelobbyd voor zijn vrijlating, kan ze hem een baantje bezorgen om in de Springfield-school een muur te schilderen. Het schilderij is echter niet zonder controverse, en wanneer er dan ook nog brand wordt gesticht is het hek helemaal van de dam.

259. Worst Episode Ever
Bart en Milhouse worden uit de Android's Dungeon gebannen wanneer ze eerlijk aan de moeder van Martin vertellen hoeveel haar Star Wars-memorabilia wel waard zijn terwijl de Comic Book Guy er maar 5 dollar voor wil geven. De Comic Book Guy krijgt een hartaanval wanneer hij een special effects make-up artiest bezig ziet. Hierdoor moeten Bart en Milhouse zijn stripwinkel openhouden, terwijl hij van zijn ziekte bekomt en intussen een boon krijgt voor Agnes Skinner. Milhouse laat zich door een verkoper een stapel onverkoopbare strips van de nerd-held Biclops aansmeren, en de zaak dreigt failliet te gaan. Totdat ze op de geheime collectie bootleg-video's van de Comic Book Guy stuiten.

260. Tennis The Menace
Grampa wint een talentenjacht in het bejaardentehuis. Terwijl de Simpsons op zoek zijn naar een goede uitvaartverzekering voor hem, verspillen ze het geld aan een tennisveld. Homer kan helemaal niet tennissen, en iedereen lacht hen uit; maar tegelijkertijd wil iedereen wel gratis van hun tennisveld komen profiteren. Om toch hun waardigheid te behouden schrijft Marge zich in voor het kampioenschap gemengd dubbel, met als partner Bart. Homer is zo jaloers dat hij Lisa dwingt om zich samen met hem ook in te schrijven. Gaststemmen: een hoop overbetaalde tennissterren.
 

    


261. Day Of The Jackanapes
Sideshow Bob is terug! Wanneer hij verneemt dat Krusty de Clown alle tapes van zijn show heeft gewist waarin hij nog Krusty's assistent was, bedenkt hij een duivels plan waardoor Bart Krusty tijdens een live-uitzending in de lucht zal doen vliegen. Krusty wil er namelijk mee kappen (nog maar eens), en heeft een grootse afscheidsshow voorzien.

262. New Kids On The Blecch
Homer doet mee aan de Springfield Marathon, een eerbetoon aan stichter Jebediah Springfield om te herinneren hoe die door zes staten is gevlucht om aan zijn schuldeisers te ontkomen. De race wordt op het nippertje gewonnen door Bart, die uiteraard heeft valsgespeeld. Terwijl hij wordt achternagezeten door het razende publiek, wordt hij opgepikt door een zekere L.T. Smash, eigenaar van een goeddraaiend platenlabel. Smash wil een boysband, de "Party Posse" oprichten, en is nog op zoek naar een typische "bad boy"; want hij heeft al een geweldenaar (Nelson), een streber (Milhouse) en een idioot (Ralph). Dankzij een uitgedokterde marktstrategie wil hij hen in no time aan de top krijgen. Echter, niemand van hen kan ook maar één deftige noot zingen. Maar daan bestaan technische oplossingen voor... De platenmaatschappij heeft echter minder nobele motieven: de Party Posse moet dienen voor een propagandavideo om jonge mensen naar de US Navy te lokken.

263. Hungry, Hungry Homer
De Simpsons gaan naar het pretpark Blockoland. Omdat er aan het souvenier-Eiffeltorentje van Lisa iets mankeert, gaat Homer voor haar klagen. Hij voelt zich zo goed door andere mensen te helpen, dat hij dat zo vaak mogelijk probeert. Wanneer hij voor Lenny seizoenskaartjes van de Springfield Isotopes probeert in te ruilen, komt hij te weten dat het team spoedig naar Albuquerque gaat verhuizen. Niemand wil hem echter geloven, en om te bewijzen dat hij gelijk heeft, gaat hij voor het stadium geposteerd in hongerstaking.
 

    


264. Bye Bye Nerdie
Lisa wordt danig gepest op school door een van de nieuwe leerlingen, Francine. Ze ontdekt dat het pestgedrag wordt uitgelokt door de geur die door nerds wordt afgescheiden. Ze ontdekt tevens een remedie, en wordt hierdoor door alle nerds van Springfield op handen gedragen. Homer heeft intussen iets uitgevonden om op een goedkope manier kleine kinderen te beschermen.

265. Simpsons Safari
Wanneer de kruideniers-loopjongens in Springfield in staking gaan, wordt Homer gedwongen om een dertig jaar oud pak koekjes op te eten. Een van de koekjes is een gouden giraf, en dat betekent dat de Simpsons een exclusieve safarireis naar Ngorongoro, Afrika hebben gewonnen. Tijdens een lokale dansceremonie breekt er een nijlpaard los en ze moeten de wildernis in vluchten. Ze komen terecht bij een vrouwelijke wetenschapster die chimpansees onderzoekt.

266. Trilogy Of Error
Parodie op de bekende cult-film Lola Rennt van Tom Tykwer. Een ongelukje met een ontbijtmes en Homers duim wordt vanuit verschillende standpunten van Simpsons-familieleden bekenen. Terwijl Marge en Homer naar het hospitaal rennen, brengt Lisa haar taalrobot naar de Springfield-wetenschapskermis en Bart krijgt problemen wanneer hij samen met Milhouse op een illegale depot vol vuurwerk van Fat Tony stuit.
 

    


267. I'm Goin' To Praiseland
Ned ontmoet Rachel terug, en omdat hij toch nog te veel aan zijn overleden vrouw moet denken, vraagt hij de Simpsons om hulp om haar spulletjes te verwijderen. Zo ontdekken ze dat dat het een van Maude's laatste wilsbeschikkingen was om een themapark te bouwen rond de bijbel. Het park heeft geen aantrek, maar dan gebeurt er een mirakel vlak voor het standbeeld van Maude. Hierdoor verandert het park in een bedevaartsoord. Dan ontdekt Ned dat het zogezegde mirakel een collectieve hallucinatie is, veroorzaakt door een gaslek. Maar nu moet Ned kiezen: ofwel de waarheid vertellen, ofwel de kassa laten rinkelen.

268. Children Of A Lesser Clod
Homer, die zijn knie heeft gebroken bij een basketbalwedstrijd voor veteranen, is tijdelijk werkonbekwaam. Om zich bezig te houden opent bij hem thuis een dagopvangcentrum voor kleintjes, "Uncle Homer's Daycare", wat een enorm succes wordt. Hij krijgt er zelfs een onderscheiding voor. Maar Bart en Lisa voelen zich gepasseerd doordat de vreemde kinderen wel en zij geen aandacht krijgen. Op het cruciale moment van de uitreiking vervangen ze het beeldmateriaal door enkele homevideo's waarop Homer te zien is als een dronken wildeman.

269. Simpsons Tall Tales
Homer wil op vakantie naar Delaware de luchthaventaksen niet betalen, en ze moeten hun reis noodgedwongen als blinde passagier op een trein voortzetten. Een zwerver vertelt hen enkele Amerikaanse volkslegenden, zoals Paul Bunyan (Homer) die de aarde redt van een meteoor, Connie Appleseed (Lisa) die de eerste kolonisten overtuigt van de gezondheid van appels, en de avonturen van Tom 'Bart' Sawyer en Huckleberry 'Nelson' Finn.
 

     


BEELD EN GELUID
Dit twaalfde seizoen van The Simpsons wint alweer geen schoonheidsprijs. Vooreerst omdat voor de zoveelste keer de geluidstrack in de originele taal, Engels, alleen te beluisteren is in Dolby Surround 2.0-track, terwijl de Fransen en de Duitsers in een dubbing (!) wel kunnen genieten van Dolby Digital 5.1. De UK-versie daarentegen beschikt wel over Engelse Dolby Digital 5.1 én een hoop ondertitels, zodat de vraag rijst waarom we in de Benelux weer eens met een inferieure versie worden opgezadeld. That's a paddlin'! Dus opnieuw een buis voor de geluidstrack. Het beeld is ook niet altijd even schitterend: vooral compressie-artefacts en gekartelde lijnen storen het beeld, dat overigens ook niet vrij is van interlacing. De veelal primaire kleuren die het handelsmerk van The Simpsons zijn geworden zijn doorgaans wél nog aanvaardbaar.
 

    


EXTRA'S
Ook de verpakking is weer in hetzelfde bedje ziek. Naast de prachtige tekeningen die zich ditmaal allemaal afspelen in The Android's Dungeon (de stripwinkel) stuiten we op het vervelende feit dat de disks amper uit de verpakking te halen zijn zonder ze te beschadigen. Ze zo snel mogelijk in reservedoosjes stoppen is dus de boodschap. Het is bovendien deplorabel dat Fox blind én doof blijft voor de toevloed aan klachten omtrent deze lamentabele verpakking.
 

   


De menu's zijn opnieuw een mooi staaltje uniformiteit én nog grappig ook; ze staan ditmaal in het teken van de stripwinkel, én de thema's worden disk per disk aangepast aan de afleveringen die erop staan. Matt Groening geeft hoogstpersoonlijk weer zijn intussen klassiek geworden inleiding (1:22). De 21 audiocommentaartracks passen in de originele opzet om élke, maar dan ook élke aflevering van commentaar te voorzien, wat na 269 afleveringen geen sinecuurtje meer is. De tracks zijn vooral het speelterrein van de animatoren en de scenaristen, maar sporadisch delen castleden ook mee in de pret. Door middel van seamless branching kan je hopen verwijderde scènes (23:13) in de afleveringen zelf bekijken, maar ook op een aparte reel op de laatste disk. De scènes zijn al wel gevoicet, maar nog niet van achtergrondmuziek voorzien, en qua animatie reeds volledig af, behalve een nogal lang en compleet alternatief einde van de aflevering I'm Goin' To Praiseland, dat slechts in storyboardmodus te bekijken is. De scènes voegen in tegenstelling tot andere sets behoorlijk wat toe aan de afleveringen, en de kwaliteit van de gesneuvelde scènes is zeker niet inferieur, maar de stukjes moesten nu éénmaal weg omdat het tijdschema van de afleveringen zo strikt is.
 

    


Animation Showcases waarbij je kan switchen tussen de animatics en de finale scènes door de multi angle-feature zijn voorzien voor de afleveringen Treehouse of Horror XI (8:19) en Day Of The Jackanapes (4:00) Drie documentaires "A Bit From the Animators" waarbij de animatoren zich mogen botvieren op bepaalde fragmenten zijn voorzien voor Lisa The Tree Hugger (13:15), HOMR (11:35) en I'm Goin' To Praiseland (11:25). De aflevering Homer Vs. Dignity kan u beluisteren met alternatieve geluidssporen in talen waar u geen drol van verstaat, en een klein compilatiefilmpje "The Comic Book Guy: Best. Moments. Ever." (9:37) toont de gloriemomenten van onze aller Jeff Albertson. De disk bevat ook nog een reeks originele schetsen en 4 commercials (1:36) voor onder meer Butterfinger en Burger King. Het stukje documentaire waar ik het meest ben over te spreken is een reportage over "The Simpsons Global Fanfest" (7:26), een bijeenkomst in Los Angeles op 29 oktober 2000 van fans over de hele wereld om het tienjarig bestaan van The Simpsons te vieren. Voor mij is het een stukje nostalgie omdat ik persoonlijk ook op het desbetreffende feest aanwezig was - ik had een prijsvraag gewonnen en mocht op kosten van het toenmalige VT4 mee gaan vieren! - en de aanblik van de veelkleurige plastic poncho's doen me de herinnering aan die uitgeregende maar geslaagde dag herbeleven.
 

    


CONCLUSIE
Het twaalfde seizoen van The Simpsons was misschien geen hoogvlieger, maar elke aflevering van The Simpsons is zelfs op zijn smalst genomen hilarische kolder. Kolder is echter ook de verpakking en de amechtige beeld-en geluidskwaliteit, en daar zal zelfs een operatie van dr. Nick voor $ 299,95 niets aan kunnen veranderen.
coverStudio: Fox

Regie: Matthew Nastuk, Shaun Cashman, Bob Anderson, Steven Dean Moore, Neil Affleck, Mark Kirkland, Michael Polcino, Lance Kramer, Mike B. Anderson, Jen Kamerman, Michael Marcantel, Nancy Kruse, Lauren MacMullan, Chuck Sheetz, Dominic Polcino
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Maggie Roswell, Jan Hooks

Film:
7,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
3/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2000-2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
454 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626042891


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Grieks
Extra's:
• Inleiding door Matt Groening
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar voor alle afleveringen (21)
• Animation Showcase: "Treehouse of Horror XI"
• Animation Showcase: "Day Of The Jackanapes"
• Documentaire "A Bit From the Animators: Lisa The Tree Hugger"
• Documentaire "A Bit From the Animators: HOMR"
• Documentaire "A Bit From the Animators: I'm Goin' To Praiseland"
• 1 Multi Language-featurette "Homer Vs. Dignity"
• Documentaire "The Comic Book Guy: Best. Moments. Ever."
• 1 reeks originele schetsen
• 4 commercials
• Documentaire "The Simpsons Global Fanfest"
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij