:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRAQUO BOX
BRAQUO BOX
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-12-11
TV-SERIE
Van de Franse politieserie Braquo zijn uiteindelijk maar 2 seizoenen gemaakt en dat is jammer, want zowel qua verhaallijnen als qua cast is deze serie een topper waarin altijd een goed evenwicht wordt bewaard tussen actie en karakteruitdieping en waardoor Braquo veel meer op Amerikaanse dan op typische Franse policiers lijkt. De series verschenen eerder apart en zijn nu door JustBridge in één box gestopt tegen gunstige voorwaarden.


 
Seizoen 1
Als een voormalig politieman besluit om het scenario voor een tv–serie te schrijven, dan is het normaal dat het eindproduct met meer dan normale aandacht onder de loep wordt genomen. Maar die test doorstaat deze Franse politieserie met glans en bij onze zuiderburen wordt Braquo niet zonder reden in één adem genoemd met een prestigieuze serie zoals The Wire, waarvan wordt beweerd dat ze tot het beste behoort wat ooit in dit genre voor televisie is gemaakt. Dat is uiteraard een grote eer voor bedenker/regisseur Olivier Marchal die alle afleveringen van dit eerste seizoen zelf heeft geschreven met de minimale inbreng van twee collega-scenaristen, doch die eer is terecht, want Braquo is origineel en spannend en bevat nauwelijks of geen scènes die de actie ophouden of die de aandacht afleiden van het hoofdthema. Bovendien kunnen de regisseursOlivier Marchal en Frédéric Schoendoerffer rekenen op de medewerking van een cast van geroutineerde acteurs (en één actrice) die in alle opzichten de illusie wekt dat minstens een deel van de verhaalstof uit de werkelijkheid is gekopieerd.

 

Het viertal Eddy Caplan, Théo Vachewski, Walter Morlighem en Roxane Delgado vormt samen een team. Ze werken voor de SDPJ (Sous-Direction de la Police Judiciaire), een afdeling van de gerechtelijke politie die zich bezighoudt met zware criminaliteit in het departement Hauts-de-Seine (Parijs en ruime omgeving). Eigenlijk zijn ze met z’n vijven, maar hun collega Max, die over een tijdje met pensioen zou gaan, pleegt halfweg aflevering 1 zelfmoord na een uit de hand gelopen incident met een Noord-Afrikaanse tiener dat ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de verkrachting van én de moord op een hoogzwangere vrouw in Nanterre. Tijdens de ondervraging is Max heel even z’n koelbloedigheid kwijt geraakt en dat kost de jonge Noord-Afrikaan een oog. Later blijkt dat hij ook bedreigd is met een metalen staaf en dat in z’n anus kwetsuren zijn geconstateerd. Max ontkent dat hij de jongen heeft gepenetreerd met de staaf en z’n collega’s getuigen dat hij niet dát soort man is, maar de verdenking weegt zwaar en als blijkt dat men van hogerhand niet zinnens is om de klacht te seponeren, ziet Max maar een oplossing: een kogel door z’n eigen kop.

 

De volledige bespreking van Braquo – Seizoen 1 kan u hier lezen.



 
Seizoen 2
Op het einde van seizoen 1 liepen Eddy Caplan en z’n driekoppig team definitief tegen de lamp toen ze een door een andere politieafdeling vrijgelaten crimineel probeerden te liquideren die voorzien was van afluisterapparatuur. De val stond open en ontsnappen was onmogelijk, want de goede naam van hun overleden college Rossi stond al te lang op het spel. In de eerste aflevering zien we de onkreukbare, maar soms hardhandige inspecteur Eddy Caplan, kettingrookster Roxane Delgado en de kale, een beetje als een echte crimineel uitziende, maar goedhartige Walter Morlighem terug in de boevenkar. Hun collega Théo Vachewski is weten te ontsnappen, maar die wordt door een politiescherpschutter met een kogel in de schouder geveld en belandt in het ziekenhuis. Caplan, Delgado en Morlighem draaien de bak in en Caplan, die alle schuld op zich neemt, kijkt aan tegen een gevangenisstraf van minstens 15 jaar, want daarvoor zal procureur Roland Vogel zorgen, de man die de val heeft gezet. Vachewski wordt uiteindelijk ontslagen, Delgado en Morlighem worden gedegradeerd: zij mag aan de balie van een Parijs politiebureau het vuile werk opknappen, hij mag politieauto’s wassen en tanken. Caplan wacht in de gevangenis op z’n proces, maar ondertussen zijn tijdens een confrontatie tussen twee criminele bendes 10 mannen omgelegd. In Parijs zitten ze met de handen in het haar, want ze hebben niemand die een zaak met een dergelijke omvang in handen kan nemen… behalve, u raadt het al: Eddy Caplan.

 

Caplan weigert evenwel om op een voorstel van z’n voormalige bazen in te gaan. Pas als eerherstel voor hemzelf én z’n team beloofd wordt, is hij bereid om z'n medewerking te overwegen. Tegen de tijd dat hij in actie komt zijn in Parijs her en der nog een aantal slachtoffers gevallen en is ene Gaetan Merks in de gevangenis terechtgekomen, een ex-huurling die in Angola ooit betrokken was bij een poging tot staatsgreep, van wie werd aangenomen dat hij de confrontatie met vijandige milities niet had overleefd. Eddy Caplan krijgt de opdracht om met Merks uit de gevangenis te ontsnappen en te infiltreren in het milieu van de ex-commando, een gevaarlijke opdracht, want de betrokken criminelen zijn professionele doders met een strenge erecode en een al even strikte hiërarchische structuur. Gauw merkt Caplan dat hij in een kluwen van tegengestelde belangen terechtgekomen is: blijkbaar is tijdens de recente schietpartij 500 kg goud buit gemaakt van Vlaamse diamantairs en proberen de nieuwe eigenaars, een voormalige Angola-kolonel en z’n manschappen, het goedje om te ruilen voor euro’s die ze onder de weduwen van hun overleden collega’s willen uitdelen. Ze treffen het echter niet met de ev. kopers van de partij goud, want die hebben banden met hún voormalige vijanden in Angola, waarvan sommige leden ondertussen hoge posten bij de Franse inlichtingsdienst en in het politieke milieu bekleden. Caplan roept Roxane Delgado en Walter Morlighem ter hulp, maar Théo Vachewski wil niets meer met de politie te maken hebben en komt pas weer in actie als Delgado’s leven in gevaar blijkt te zijn…

 

De volledige bespreking van Braquo – Seizoen 2 kan u hier lezen.

 
BEELD EN GELUID
Zie individuele recensie.
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Braquo van de Franse regisseur Olivier Marchal verdient zonder twijfel een plaatsje tussen de grote politieseries die ons uit Amerika en Scandinavië bereiken, want het is een uitstekend gemaakte productie met een wat bizarre, maar geloofwaardige plot, met uitstekende, zij het wat ingehouden acteerprestaties, veel actie en heel veel spanning. Liefhebbers van dit genre tv-series zullen de capriolen van Caplan, Vachewski, Morlighem en Delgado beslist kunnen appreciëren. Mocht u op zoek zijn naar een vervolg op The Wire en The Shield, dan komt Braquo beslist in aanmerking.



cover




Studio: JustBridge

Regie: Olivier Marchal, Frédéric Schoendoerffer, Philippe Haïm, Eric Valette
Met: Jean-Hugues Anglade, Nicolas Duvauchelle, Joseph Malerba, Karole Rocher, Geoffroy Thiebaut, Alain Figlarz, Samuel Le Bihan, Pascal Elso, Joël Lefrançois

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009-2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
832 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983961074


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij