:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FROZEN GROUND, THE
FROZEN GROUND, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-02-09
FILM 
Het klinkt bijna ongelooflijk dat we dit neerpennen, maar Nicolas Cage is er eindelijk nog eens in geslaagd om een behoorlijke film af te leveren. En dat doet deugd na miskleunen als Tresspass, Drive Angry of de afgrijselijke sequel van Ghost Rider, want Cage blijft toch iemand die kan acteren (ten minste als je hem de juiste rollen geeft). Niet dat The Frozen Ground een meesterwerk is, wel op zijn minst een thriller die je enigszins twee uur lang op het puntje van je stoel vastnagelt.

The Frozen Ground is het debuut van Scott Walker en gaat over seriemoordenaar Robert Hansen. Jammer genoeg is het een film die op waargebeurde feiten is gebaseerd, want deze gestoorde gek vermoordde zeventien mensen in de buurt van Anchorage, een rol die op briljante wijze wordt vertolkt door John Cusack. Vroeger was deze American nice boy nog de ideale acteur voor één of andere romantische komedie (ook al vergeten we nooit High Fidelity), maar sinds The Paperboy hebben filmmakers ontdekt dat hij ook over een ideale boeventronie beschikt. De film vangt aan als het jonge hoertje Cindy Paulson (Vanessa Hudgens) weet te ontsnappen uit de handen van een krankzinnige psychopaat. Het arme wicht is een hele week vastgeketend en moest de grootste vernederingen ondergaan. Haar belager vertelt haar op laconieke wijze dat al zeven andere meisjes een gelijksoortige marteling hebben ondergaan. De politie tast in het duister, maar inspecteur Jack Halcombe (Nicolas Cage) denkt dat hij een manier heeft gevonden om de seriemoordenaar bij de lurven te pakken.

Mits wat goede wil kun je The Frozen Ground het kleine broertje van The Silence Of The Lambs noemen. Niet dat Walker de evenknie van Jonathan Demme is (integendeel!), wel omdat Cusack op huiveringwekkende wijze het portret van de gestoorde Hansen neerzet. Hij stottert, heeft geen spatje zelfvertrouwen, is zelfs een ideale huisvader, maar als er een slachtoffer in zijn handen terechtkomt dan wordt hij een sadistische beul zonder genade. Cage speelt op automatische piloot, maar werkt voor één keer niet op de zenuwen. Vanessa Hudgens die we eerder al zagen schitteren in Harmony Korines excellente Spring Breakers is meer dan zo maar een mooi snoetje, want het meisje kan wel degelijk acteren. De film is jammer genoeg nooit echt spannend, omdat Walker zo dom is om alles in de eerste tien minuten te verklappen, maar door Cusacks vertolking is The Frozen Ground wel een misdaadprent die je tot de volgende dag niet vergeet. En tja, het is echt wel lang geleden dat we zoiets nog van een Cage-prent konden zeggen, niet?

BEELD EN GELUID
The Frozen Ground is een zeer donkere film. Het gevolg daarvan is dat je niet altijd meteen door hebt wat er aan de hand is. Je kan niet spreken van echte storingen, toch merk je geregeld beeldruis. De kleuren maken een artificiële indruk, maar als je daar de ogen voor sluit kan je de beeldkwaliteit als behoorlijk omschrijven. De geluidsband bestaat grotendeels uit dialogen en minimale geluidjes, niets dus om de speakers te laten knallen.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze schijf.

CONCLUSIE
The Frozen Ground is ideaal filmvoer voor liefhebbers van thrillers over seriemoordenaars. De film is verre van geslaagd, maar overstijgt wegens de briljante vertolking van John Cusack net de middelmaat.


coverStudio: A-Film

Regie: Scott Walker
Met: Nicolas Cage, Vanessa Hudgens, John Cusack, Dean Norris, Gia Mantegna

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777948927


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij