:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PROMISED LAND
PROMISED LAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-02-17

FILM
Gus Van Sant is een regisseur die zo wat alle mogelijke stijlen heeft uitgeprobeerd. Soms slaat hij de bal wel eens mis, maar op andere momenten is het dan weer vuurwerk. Als het op centen aankomt kan je Promised Land gerust als een misser categoriseren omdat er in de VS geen kat wakker lag van deze prent. De kijker wil vandaag immers superhelden aan het werk zien, geen gezeur over de ecologische problemen van onze planeet, want jawel, daar gaat deze film dus over.

Van Sant werkte voor de derde keer samen met Matt Damon die trouwens ook het verhaal schreef. Van Sant hekelt in Promised Land de beruchte fracking-techniek. Daarmee wordt bedoeld dat men gas wint door gebruik te maken van hoge druk waardoor heel wat chemicaliën vrijkomen, wat dus desastreus is voor moeder aarde. Steve Butler (Matt Damon) werkt voor zo’n firma. Samen met collega Sue (Frances McDormand) trekt hij naar een dorpje in Pennsylvania om de niets vermoedende boeren ervan te overtuigen dat het een goede zet is om hun “waardeloos” landbouwgebied aan hem te verkopen. De zelfzekere Steve voelt al gauw dat het geen gemakkelijke confrontatie zal worden. Op de koop toe heeft hij af te rekenen met een milieuactivist die de hele bevolking achter zich schaart.

Promised Land is een zeer onderhoudende film met heel wat onthutsende wendingen. Jammer genoeg verknoeit Van Sant het opmerkelijk scenario door het slot overdreven melig te maken, maar als je dat niet meerekent dan is deze ecoprent meer dan verdienstelijk. De acteerprestaties zijn ronduit schitterend, ofschoon iedereen ondertussen wel weet dat het tussen Damon en Van Sant nu eenmaal klikt (herinner u Good Will Hunting maar). Ook Coen-lievelinge Frances McDormand is zoals steeds in goede doen. En dan blijft er natuurlijk nog de regie over. Die is smetteloos, maar tegelijkertijd totaal ongevaarlijk. Het is misschien net daar waar het schoentje wringt. Van deze regisseur zijn we immers gewoon dat hij meestal een stapje verder gaat, maar Promised Land is ongevaarlijk. Promised Land is een geslaagde film, alleen verwacht je van Van Sant iets gedurfder.

BEELD EN GELUID
A-Film springt wel zeer karig met de extra's om, gelukkig zijn de beeld- en geluidskwaliteit van hun recente releases meer dan behoorlijk. Deze ecoprent bevat heel wat buitenopnames en natuurlijk verwacht je het allermooiste en dat krijg je. Prachtige kleuren, scherpe contrasten en alle details zijn perfect te zien. Het geluid is standaard, maar wat kan je eigenlijk over het geluid van een dialoogfilm vertellen? Dat je bijvoorbeeld geen geruis hoort...

EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op dit schijfje.

CONCLUSIE
Van Sant is een regisseur die meestal een stapje verder gaat dan de rest, maar in Promised Land blijft hij mooi (hetzij zeer professioneel) op de zijlijn staan. Promised Land is een geslaagde prent, alleen verwacht je van Van Sant iets gedurfder. Wel blijft het eindresultaat stukken beter dan de doorsneerommel die Hollywood op ons afstuurt, dat wel!
coverStudio: A-Film

Regie: Gus Van Sant
Met: Matt Damon, Frances McDormand, John Krasinski, Terry Kinney, Carla Bianco

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777948231


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

 


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij