:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROMANCING THE STONE
ROMANCING THE STONE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-03-09
FILM 
Iedereen die Romancing The Stone leuk vindt is ongetwijfeld een kind van de jaren 80. Zelf hebben we de test nog niet gedaan, maar als je vandaag een vijftienjarige voor de buis zet en hem naar deze avonturenkomedie uit 1984 laat kijken, dan is de kans groot dat hij je voor gek verklaard. Want neen, beweren dat het script van deze Indiana Jones-kloon wereldschokkend is, kunnen we niet. Dat vonden destijds ook de vrienden van Michael Douglas. Zij verklaarden de ster uit The Streets Of San Francisco gek omdat hij dit verhaal van serveerster Dianne Thomas voor 250.000 dollar (!) kocht. Douglas vond nadien geen enkele kandidaat om de hoofdrol te vertolken. Na lang beraad besloot hij om zelf in de huid van avonturier Jack T. Colton te kruipen. Een goed doordachte keuze, want in de filmwereld betekende het zijn grote doorbraak, net zoals dat voor Kathleen Turner en Danny De Vito het geval was.

250.000 dollar of niet, toch is de inhoud vrij onnozel en lijkt het script verduiveld veel op één of ander avontuur van Jommeke. Joan Wilder (Kathleen Turner) is een schrijfster wier boeken wereldwijd worden gelezen. Op een dag krijgt ze een telefoontje van haar zus die is gekidnapt. De ontvoerders willen een map die onlangs in Joans brievenbus is gedropt. De landkaart leidt naar één of andere schat en daarom wordt ze verplicht om naar Colombia af te reizen en daar de boosdoeners de landkaart te overhandigen, ten minste als ze haar zus in levende lijve terug wil zien. Eens daar aangekomen lijken verschillende mensen in de kostbare landkaart geïnteresseerd te zijn, gelukkig is er de reddende engel Jack T. Colton (Michael Douglas) die alles in goede banen leidt.

Tja, en voor zo'n lullig verhaaltje heeft Michael Douglas dus een kwart miljoen dollar neergeteld. Nu goed, Douglas zal het in ieder geval worst wezen, zeker als hij een blik op zijn bankrekening werpt. Dat geldt ook voor regisseur Robert Zemeckis. De regie van deze film is behoorlijk amateuristisch, toch zorgde het succes van dit avonturenverhaal ervoor dat Zemeckis een tweede kans kreeg. Dat was nodig, want zijn twee vorige films (I Wanna Hold Your Hand en Used Cars) waren flops van jewelste. Dankzij Romancing The Stone mocht hij een jaartje later Back To The Future draaien waarmee zijn broodje voorgoed was gebakken. Ook met de carrière van de cast ging het nadien voor de wind.  We werden in de jaren 80 door de verschrikkelijke De Vito-komedies geteisterd, maar laten we vooral Kathleen Turner niet vergeten. In deze film is ze wel niet de gedroomde femme fatale (zeg maar een sullige tante), toch betekende Romancing The Stone voor haar het startschot van een excellente filmcarrière. Samen met Melanie Griffith was Turner zonder twijfel de beste Hollywoodactrice uit de jaren 80.

Dertig jaar later oogt Romancing The Stone wat gedateerd. De grollen van De Vito zijn nauwelijks beter dan die van de Keystone Cops en zowat alle acteurs (op Turner en Douglas na) maken zich schuldig aan overacting. De reden waarom de film destijds aansloeg was waarschijnlijk het vuurwerk tussen Turner en Douglas, want ondanks het debiele scenario blijven ze wel een droomkoppel. Een jaar later kregen we het te verwachten vervolg The Jewel Of The Nile dat door Lewis Teague (jawel, van Cujo) is geregisseerd, misschien dat we later ook die nog eens een keer van onder het stof halen.

BEELD EN GELUID
Romancing The Stone is ondertussen dertig jaar oud en het mooie is dat je dat op deze Blu-ray helemaal niet merkt. Toegegeven, over de onnozele kledij zwijgen we in alle talen en ook over het feit dat Kathleen Turner er toen nog verrukkelijk uitzag. Wel hebben we het over de technische kant van de zaak. Deze Blu-ray heeft een resolutie van 1080p en oogt (op één scène na op het einde) gewoonweg oogverblindend. Er is geen enkel vlekje of streepje te bespeuren. De speakers blijven meestal kalm, maar dat komt in feite omdat Romancing The Stone al bij al meer een komedie dan een wilde avonturenfilm is.

EXTRA'S
De extra's op deze Blu-ray zijn al eerder op een luxueuze dvd-uitgave verschenen die nooit in de Benelux is uitgebracht. Veel hebben we niet gemist, tenzij je zit te wachten op een twintigtal minuten verwijderde scènes. In Het Aanwakkeren Van De Romance: Een Kijkje Terug vertellen de protagonisten waarom ze zo blij zijn dat ze destijds in hun droom hebben geloofd. In Een Verborgen Schat: De Scenarioschrijver schenkt men drie minuten aandacht aan scenarioschrijfster Dianne Thomas, die een paar jaar later in een tragisch auto-ongeluk om het leven kwam.

CONCLUSIE
Wie het destijds allemaal heeft meegemaakt zal zich nog wel amuseren met deze avonturenkomedie, al was het maar om Kathleen Turner nog eens aan het werk te zien. Jongere filmkijkers kunnen beter hun kostbare tijd aan iets anders besteden. Romancing The Stone is heerlijke nostalgie, van filmkunst is er maar weinig sprake.coverStudio: Fox

Regie: Robert Zemeckis
Met: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito, Alfonso Arau, Holland Taylor, Manuel Ojeda, Zack Norman

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1984

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626038986


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5,1
Duits DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Noors, Deens, Zweeds, Fins
Extra's:
• Verwijderde Scènes (19 min.)
• Het Aanwakkeren Van De Romance: Een Kijkje Terug (20 min.)
• Een Verborgen Schat: De Scenarioschrijver (3 min.)
• Michael Douglas Haalt Herinneringen Op (2 min.)
• Favoriete Scènes Van Turner, De Vito en Douglas (4 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij