:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PAIN & GAIN
PAIN & GAIN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-04-01
FILM
De naam Michael Bay doet waarschijnlijk menig filmfan beven, hij is immers de koning van films die meer op een reclamespot van de allernieuwste hi-tech lijken. Het zal dan ook niemand verbazen dat hij de maker van de Transformers-films is, drie prenten waarvan je na twee uur compleet gek wordt. Voor zijn laatste producties besloot de Amerikaanse topregisseur om een stapje terug te zetten. In afwachting van de verfilming van de videogame Ghost Recon had Bay zin om een "klein filmpje" te draaien. Let wel, de man achter de camera is Bay en dus gaat het nog steeds om een prent die 26 miljoen dollars kost en die uit een (peperdure) supersterrencast bestaat, maar in de ogen van Bay gaat het wel degelijk om een "indie-prent". De film werd wel niet meteen een hit, toch is Pain & Gain verre van slecht.

Pain & Gain is vooral een film over domme mensen. Vanaf het begin vestigt Bay onze aandacht op het feit dat deze productie wel degelijk is gebaseerd op echte feiten. En jawel, op het moment dat het allemaal wat ongeloofwaardig wordt, herinnert de cineast er ons halverwege de film aan dat hij niets van deze feiten heeft verzonnen. Het is natuurlijk maar hoe je het bekijkt, want naar verluidt konden de nabestaanden geenszins lachen met Bays "waarheid". Daniel Lugo (Mark Wahlberg, deze keer volgepompt met steroïden) heeft een baantje bij het fitnesscentrum Sun Gym. De stoere bink weet niet alleen perfect welke middelen je moet slikken om een imposant lijf te krijgen, ook is hij (of ten minste dat denkt hij toch) op de hoogte van allerlei manieren om vliegensvlug hopen geld te vergaren. Samen met zijn fitnessmaatjes Adrian Doorbal (Anthony Mackie) en Paul Doyle (Dwayne Johnson) bedenkt hij het snode plan om een zakenman (Tony Shaloub) te ontvoeren. Alleen zijn de drie allesbehalve snugger en loopt alles in het honderd.

Deze actiekomedie is door heel wat filmfans de grond ingeboord, wat had je anders verwacht? De waarheid is evenwel dat Pain & Gain weliswaar geen meesterwerk is, maar toch ook niet de draak is die men ervan maakt. Geen zinnig mens die Michael Bay als een geniale filmmaker zal bekronen, toch zit je bij de Amerikaan op rozen als je een spectaculaire actiefilm wil en dat is in deze prent niet anders. Wij zullen zeker niet de eersten zijn die een verband zien tussen deze actiefilm en Bad Boys, toch kunnen ook wij niet om deze gelijkenis heen. Mark Wahlberg lijkt na het heerlijke Ted zijn komische alter ego te hebben gevonden (alleen opletten dat hij niet te veel rommel aanvaardt waardoor zijn carrière wel eens snel in het slop zou kunnen geraken) en voor één keer speelt Dwayne Johnson voortreffelijk, gewoon omdat de rol van een dommerik hem op het lijf is geschreven.

Vergeet dus de negatieve woorden die je al eerder hebt gelezen. Pain & Gain is geenszins goede cinema, maar wie alleen maar popcornvertier wil, is bij Bay zoals steeds aan het goede adres.

BEELD EN GELUID
De combinatie Universal en Michael Bay is ideaal als je een productie louter op de beeld- en geluidskwaliteit beoordeelt. Zoals te verwachten is elk detail van deze transfer tot in de puntjes perfect, met haarscherpe beelden en fenomenale kleuren. Een meerwaarde die nog eens wordt verhoogd doordat het hele verhaal zich in Miami afspeelt. Ook wat het geluid betreft kunnen we alleen maar lovende woorden bovenhalen. Deze disk is voorzien van een 7.1 Dolby TrueHD-track en geloof ons: eens je de speakers opendraait, hoor je dat!

EXTRA'S
Sinds ik mijn vrije tijd met plezier aan onze site heb opgeofferd,  heb ik mij toch altijd afgevraagd welke normen je moet hanteren als je het over extra materiaal hebt. Is het de lengte die de bovenhand haalt of gaat het om de inhoud? Ik bedoel maar, een extra van 20 minuten die interessant is heeft voor mij een grotere meerwaarde dan een disk die volgepropt wordt met drie uur rommel. Als je voor het laatste kiest dan is dit schijfje een voltreffer, want er staat ruim een uur bonusmateriaal op deze release. Is het interessant? Nou neen, je krijgt wel een waslijst van titels, maar eigenlijk zijn het allemaal losse filmpjes die één voor één een personage belichten. Michael Bay zou natuurlijk Michael Bay niet zijn, mocht ook hij niet uitgebreid aan bod komen in deze veredelde promotiefilmpjes. Liefhebbers kunnen zelfs een kijkje nemen in de woning van de sterregisseur!

CONCLUSIE
Pain & Gain is een goede film als je een onderhoudende, explosieve actiekomedie zonder enige diepgang verwacht. Lap daar nog een schitterende transfer bovenop en de popcornvretende filmliefhebber is weeral wat gelukkiger geworden.coverStudio: Paramount

Regie: Michael Bay
Met: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Anthony Mackie, Ken Jeong, Ed Harris, Bar Paly

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582938753


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 7.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Zweeds, Deens, Fins, Noors, Duits, Engels CC
Extra's:
• The A Game: Michael Bay's Pain & Gain
• Still A True story: Ripped From The Headlines
• Back To Basics: Michael Bay's Vision
• American Dreamer: Daniel Lugo
• Passion player: Paul Doyle
• Dirty Work: Asrian Doorbal
• Victimless Crime: Victor Kershaw
• Diamonds in The Rough: Locations
• The Real deal: Law Enforcement

Andere recente releases van deze maatschappij