:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDER THE DOME - SEIZOEN 1
UNDER THE DOME - SEIZOEN 1
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-04-07
SERIE
Under The Dome (Nederlandse titel “Gevangen”) is gebaseerd op een turf van een boek, geschreven door Stephen King, waarin het kleine dorpje Chester’s Mill op een dag plots afgescheiden wordt van de rest van de wereld door een doorzichtige bol die ondoordringbaar is behalve voor lucht en wat condensatie, kwestie dat de mensen in de bol niet te laten stikken of omkomen van de dorst. De oorsprong of de bedoeling van de bol zijn de mysteries die de serie dragen, maar zoals meestal bij King is het natuurlijk veel interessanter om te zien hoe de mensen daarmee omgaan.

Zo hebben we in eerste instantie natuurlijk de “held” van het verhaal, in dit geval Dale “Barbie” Barbara die voor (onfrisse) zaken naar Chester’s Mill kwam en bezig is zich te ontdoen van een lijk op het moment dat de koepel verschijnt. Klinkt niet direct als een held, maar als de lokale sheriff de koepel aanraakt en zijn pacemaker uit zijn borst ziet vliegen – het is immers nog steeds een Stephen King-verhaal! – is Barbara er wel de man naar om de jonge vrouwelijke assistente van de sheriff te helpen met orde te houden en zaken in goede banen te leiden. Vooraleer je snelle conclusies begint te maken: neen, dit is niet om in haar broek te geraken, want die eer komt toe aan Julia Shumway, een journaliste die door omstandigheden persona non grata is bij de grote kranten in de stad en die daarom moest uitwijken naar Chester’s Mill waar ze een op het eerste gezicht redelijk goed leven wist op te bouwen met haar man die nu nergens meer te vinden is.

De interessantste persoon in het seizoen is zonder twijfel “Big Jim” Rennie, een handelaar in tweedehandse auto's en het enige aanwezige gemeenteraadslid in het dorp als de koepel verschijnt. In eerste instantie lijkt hij het goed voor te hebben met de gemeenschap, maar als er geen verbetering komt in de situatie, komt zijn manipulatieve aard naar boven en probeert hij al snel de zaken naar zijn hand te zetten en Chester’s Mill om te vormen tot zijn eigen kleine koninkrijk.

Under The Dome
bevat net zoals het boek ook nog een hele hoop andere personages die afhankelijk van de aflevering in meer of mindere mate belangrijk zijn. Zo heb je de zoon van Jim Rennie, die als eerste reactie op de komst van de koepel niets beter weet te verzinnen dan zijn vriendin Angie op te sluiten omdat hij ervan overtuigd is dat buitenaardse wezens haar brein hebben overgenomen, en Angies broer Joe, die al snel een vriendschappelijke relatie heeft met Norrie, de dochter van een lesbisch koppel dat op doorreis is in Chester’s Mill.

Veel van het bovenstaande zal bekend in de oren klinken vor degenen die het (voortreffelijke) boek gelezen hebben, maar eens je begint te kijken zal je merken dat er toch wel héél veel veranderd is. De basisgegevens blijven op zich gelijk, maar waar het boek zich afspeelt in slechts enkele dagen, kan dit in een tv-serie natuurlijk niet en daarom waren er nogal wat aanpassingen nodig zoals personages die plots iets “normaler” lijken te zijn dan verwacht, of plotwendingen die zich niet/anders/later afspelen. Vinden we dat erg? Niet echt, maar de makers missen een beetje de consistentie die we in het boek wél terugvonden en daar zijn de reacties van de inwoners op wat er gebeurt een goed voorbeeld van: nadat de koepel verschijnt begint er een plundertocht waarvan het duidelijk ieder voor zich is, halverwege organiseren ze een gezamenlijke klopjacht om tegen het einde van het seizoen vergiffenis te vragen in de kerk waarna ze even later weer een lynchpartij bijwonen...

Echt al te opvallend is dat gelukkig niet omdat het tempo er goed ingehouden wordt, de acteurs hun werk naar behoren doen en het verhaal natuurlijk op zich wel stevig in elkaar zit. Under The Dome is dan ook zeer onderhoudend en we vragen ons af wat een tweede seizoen brengt aangezien het verhaal uit het boek nu al bijna volledig opgebruikt is.

BEELD EN GELUID
Under The Dome is digitaal opgenomen en ziet er op dvd dan ook zeer goed uit zonder echt uit te blinken. Het kleurgebruik, het contrast, de huidtinten, … alles ziet er zeer natuurlijk uit en het niveau van detail is zoals je zou verwachten. De effecten zijn eveneens goed opgezet, zien er relatief realistisch uit en behalve een klein beetje aliasing kunnen we niet echt klagen. Hetzelfde geldt voor het geluid dat via een Dolby Digital 5.1-track onze oren bereikt. De serie is veelal gedreven door dialogen die mooi uit de voorste kanalen komen, maar in specifieke actiescènes zoals het moment waarop de koepel zich voor het eerst manifesteert, wordt er goed gebruik gemaakt van de achterste luidsprekers alsook de subwoofer. Van wat we horen is de Blu-ray wel nog stukken beter op beide vlakken, dus als je moet kiezen zouden we die de voorkeur geven want deze versie is wel goed, maar springt er niet echt uit in vergelijking met andere recente uitgaves op dvd.

EXTRA'S

We beginnen de extra’s met een onderhoudende kijk op het maken van de pilootaflevering in Under The Dome: Filming The Pilot, dat een goede 28 minuten duurt en waarin we ook te zien krijgen dat Stephen King wel heel betrokken was bij het project. Diezelfde King babbelt even later met auteur Michael Connelly gedurende een twaalftal minuten over het ontstaan van het originele boek in Stephen King and Under The Dome, waarna de executive producers in Under The Dome: from Novel to Series kort ingaan over hoe ze het verhaal naar tv gebracht hebben en de beslissingen die ertoe geleid hebben om toch wat aanpassingen aan te brengen. In The World of Under The Dome komen cast & crew vertellen over de opnames in North Carolina en het bouwen van de verschillende sets, terwijl Under The Dome: The First Season een half uur durende “making-of” is van het gehele seizoen waarin drie thema’s gevolgd zijn: “Faith”, “Fear” en “Fascism”. Finaal zijn er nog Joe’s Blog (11 blog-achtige stukken waarin het personage Joe McAlister beschrijft wat er volgens hem aan de hand is sinds de koepel arriveerde), verwijderde scènes, een gag reel en wat promo trailers.

CONCLUSIE
Under The Dome is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King, maar wel met de nodige aanpassingen om het in tv-formaat te gooien. Sommige fans zullen dat naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen appreciëren, maar in alle eerlijkheid mag er toch wel gezegd worden dat dit eerste seizoen een serie neerzet die er mag wezen. Er is misschien wat gebrek aan consistentie in de verhaallijn en sommige zaken zoals de evolutie van de personages wijken mogelijk wat té veel af van die in het boek, maar al bij al zat dat de gemiddelde kijker niet opvallen. Voor een eerste seizoen is Under The Dome zeker geslaagd.cover
Studio: Paramount

Regie: diverse
Met: Alexander Koch, Britt Robertson, Colin Ford, Dean Norris, Mike Vogel, Natalie Martinez, Rachelle Lefevre

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
520 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582967739


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround  2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Noors, Zweeds
Extra's:
• Stephen King and “Under the Dome”
• The World of “Under The Dome”
• "Under The Dome": Filming the Pilot
• “Under The Dome”: From Novel to Series
• “Under The Dome”: The First Season
• Joe’s Blog
• Gag Reel
• Verwijderde Scènes
• CBS Launch Promos

Andere recente releases van deze maatschappij