:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 12 ANGRY MEN
12 ANGRY MEN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-04-07
FILM
De film opent in de rechtbank waar op dat moment een rechtzaak ten einde loopt: een 18-jarige jongen heeft de moord op zijn vader toegegeven en riskeert de doodstraf. De 12-koppige jury trekt zich terug om over de uitspraak te beraadslagen. De leden hebben verschillende achtergronden, maar bij het binnengaan van de vergaderzaal zijn ze het snel over één ding eens: de jongen is schuldig, want de feiten spreken voor zichzelf. Iedereen neemt plaats aan tafel waarna de eerste stemronde begint. Tot ieders verbazing is er één iemand die de jongen niet schuldig acht. De anderen zijn furieus, ze vinden dat hun collega dwarsligt, maar op een kalme en ingetogen manier stelt de betrokkene dat ze niet zomaar over het leven van een ander mogen beslissen. Hij is van mening dat ze eerst alle feiten nog eens zeer kritisch moeten overlopen vooraleer een beslissing te nemen. Elk jurylid heeft zo zijn eigen mening en reden waarom de jongen schuldig moet worden bevonden, wat soms leidt tot verhitte discussies.

De film, gebaseerd op een toneelstuk van Reginald Rose uit 1954, speelt zich volledig af in één ruimte, maar blijft desondanks spannend en als kijker ben je uiteraard razendbenieuwd naar de afloop. Alhoewel de personages over het algemeen karikaturaal overkomen, zijn de vertolkingen één voor één zeer goed en weet elke acteur z'n personage uitermate overtuigend neer te zetten. We komen als kijker dan ook veel te weten over hun achtergrond. Twaalf personages die elk aan bod moeten komen is voor een korte film sowieso dodelijk, maar regisseur Sidney Lumet (Serpico, Network, Dog Day Afternoon) weet deze moeilijke taak in goede banen te leiden en tot een goed einde te brengen. Puik werk.

BEELD EN GELUID
12 Angry Men heeft oorspronkelijk een beeldformaat van 1.85:1, maar op deze dvd krijgt de film een 1.66:1-formaat. Een beetje een vreemde keuze als je het ons vraagt. De kwaliteit is niet zo heel denderend, het zwart-witbeeld heeft wel een goed contrastniveau, maar de print is niet helemaal schoon en bevat veel krassen, zwarte vlekken en af en toe verschijnt er een streepje in het beeld. We zouden kunnen zeggen dat de ouderdom van de prent er voor iets tussenzit, maar deze keer gaan we dat excuus niet gebruiken, want sommige films uit dezelfde periode ogen beter en mooier. Wat opveegwerk was hier beslist nodig. Het geluid is een simpele monotrack met alleen dialogen, meer hoef je zeker niet te verwachten.

EXTRA'S
De enige extra is de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Een sterke film uit het glorierijke zwart-wittijdperk van Hollywood. De dvd voldoet technisch jammer genoeg niet aan de verwachtingen. Al bij al een ongemeen spannende film.


coverStudio: MGM

Regie: Sidney Lumet
Met: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Ed Begley, E.G. Marshall, Jack Warden, Martin Balsam, John Fiedler, Jack Klugman, Ed Binns, Joseph Sweeney, George Voskovec, Robert Webber

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1957

Leeftijd:
AL

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626009092


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Mono 1.0
Frans Mono 1.0
Duits Mono 1.0
Spaans Mono 1.0
Italiaans Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Zweeds, Fins, Noors, Deens, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij