:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PIRANHA
PIRANHA
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-12-30
FILM
Twee geile tieners besluiten naakt te gaan zwemmen in een watertank die zich bevindt op een afgelegen en verlaten militair domein. Wat ze niet weten is dat deze watertank gebruikt werd/wordt om gemuteerde piranha’s te huisvesten. Het duurt dan ook niet lang voor dat de hongerige piranha’s toeslaan. Maggie McKeown (Heather Menzies), een knappe en zelfzekere meid die voor een opsporingsbureau werkt, krijgt de opdracht om op onderzoek uit te gaan naar de vermiste tieners. Al snel komt ze in contact met de aan drank verslaafde Paul Grogan (Bradford Dillman) en Maggie vraagt of deze haar niet kan helpen om te zoeken naar de tieners. Samen gaan ze op onderzoek en al snel komen ze terecht op het afgelegen militair domein. Omdat ze denkt dat de kinderen misschien op de bodem van de watertank liggen, laat Maggie de tank volledig leeg lopen. Het met piranha’s bevolkte water komt allemaal terecht in een nabijgelegen rivier. Met alle bloederige gevolgen van dien…


Na het letterlijke ‘monster’-succes van Steven Spielberg’s Jaws (wereldwijde bioscoopopbrengst: 472 miljoen $) kwam er een stortvloed van dikwijls goedkope films die handelden over allerhande waterdieren zoals orka’s, inktvissen en dergelijke meer. Legendarische B-filmproducer Roger Corman en de toen nog weinig ervaren regisseur Joe Dante kwamen op het lumineuze idee om in de plaats van Jaws proberen te kopiëren, er dan maar een soort parodie op te maken! Met een budget van 660.000 $ en een hele resem aan talentvolle B-acteurs ging regisseur Dante aan de slag. En het eindresultaat mag er best wezen. We krijgen met Piranha een zéér geslaagde en amusante Jaws-parodie voorgeschoteld waar zelfs Spielberg trotst zou op zijn. En dat was hij dan ook, zo noemde hij Piranha de beste Jaws-pistache (lees: parodie) die hij ooit gezien had. Spielberg was zelfs zo onder de indruk van regisseur Dante zijn capaciteiten dat deze later de regie van topfilms als Gremlins (’84), Innerspace (’87) en Gremlins 2: The New Batch (’90) mocht doen. De cast van Piranha bestaat uit allemaal talentvolle B-acteurs en het is leuk om te zien dat regisseur Dante in zijn latere films regelmatig dezelfde acteurs (Kevin McCarthy, Dick Miller, Paul Bartel en Belinda Balaski) liet opdraven. Vooral acteur Dick Miller zit bijna in elke film van Joe Dante.


Piranha was ook genomineerd voor enkele Saturn Awards waaronder ‘beste horrorfilm’ en ‘beste montage’, enkel de laatste werd effectief verzilverd. Wegens het grote succes van Piranha kwam er in ‘81 het onvermijdelijke vervolg Piranha II: The Spawning. Toen zat niemand minder dan James Cameron in het regiestoeltje. Deze was nog aan het prille begin van zijn carrière en de dag van vandaag, nu deze met Titanic (’97) de meest succesvolle film aller tijden op zijn naam heeft staan, wil hij dan ook niet meer aan Piranha II herinnerd worden. In ’95 volgde er nog een overbodige remake door een zekere Scott P. Levy met in de hoofdrollen Alexandra Paul (‘Baywatch’, Death Train) en William Katt (House, Carrie). Maar er gaat uiteraard niets boven het origineel.


BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is voldoende scherp, met af en toe wat filmgrain. De kleuren ogen warm en natuurlijk, maar dit kan niet verhullen dat het hier om een film uit de jaren zeventig gaat. De gebruikte print heeft wat lichte beschadigingen en wat minieme vuiltjes maar neemt nergens het kijkplezier weg. Digitale compressiefoutjes hebben we niet direct kunnen waarnemen. De Engelse Mono-track klinkt wederom niet spectaculair, zo klinkt deze op sommige momenten wat aan de scherpe kant! De gesproken dialogen klinken op hun beurt voldoende helder. We hebben bovendien geen ruis of andere geluidsstoringen kunnen vaststellen. Gezien de ouderdom van het bronmateriaal zijn het beide bevredigende transfers.

EXTRA’S
Buiten een heerlijk ‘cheesy’ bioscooptrailer is er niets te vinden.


CONCLUSIE
Piranha is een heerlijke ouderwetse monsterfilm van topregisseur Joe Dante. Filmmaatschappij MGM/FOX verzorgt de DVD met een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Op gebied van extra’s moeten we het enkel stellen met een bioscooptrailer. Gelukkig hoort de schijf thuis in de “Big Deal”-actie, wat wil zeggen dat deze DVD voor een zachte prijs te vinden is en bijgevolg toch een aanrader is voor de fans van pulp-, cult- en horrorcinema.


cover
Studio: MGM

Regie: Joe Dante
Met: Bradford Dillman, Heather Menzies, Kevin McCarthy, Dick Miller, Paul Bartel, Keenan Wynn, Barbara Steele, Belinda Balaski, Bruce Gordon, Shannon Collins

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012603


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels, Frans, Duits,
Italiaans, Spaans,
Dolby Digital Mono

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Pools
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij