:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PREDESTINATION
PREDESTINATION (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-12-10
FILM
Een naamloze agent (Ethan Hawke) die werkt voor een soort politie-eenheid die het tijdreizen reguleert probeert tevergeefs een tijdreizende terrorist tegen te houden die bekend staat als de Fizzle Bomber. Bij de laatste arrestatiepoging is hij daarbij zodanig verminkt geraakt dat hij plastische chirurgie moet ondergaan. Van zijn oversten krijgt hij nog één kans om de job af te maken vooraleer hij gedwongen wordt uit dienst te treden, en daarvoor reist hij terug naar 1970, in een poging een nakende aanslag te voorkomen. Tijdens zijn undercoveropdracht als barman ontmoet hij een klant - of klante - (Sarah Snook) die zichzelf John noemt maar vroeger Jane heette. Na de geboorte van haar eerste kind bleek ze zelf aan een genetisch defect te lijden waardoor ze hermafrodiet was - zowel in het bezit van mannelijke als vrouwelijke reproductieorganen. Door de geboorte van haar baby werden de vrouwelijke geslachtsorganen echter zodanig beschadigd dat haar ombouwen tot man de enige levensvatbare optie was. Ze heeft daardoor echter haar droom moeten opbergen om als vrouwelijke euh... 'entertainster' voorbereid te worden op een ruimtemissie waarbij ze de mannelijke astronauten van het nodige vertier moest voorzien tijdens de lange vlucht. Jane/John zou echter - zo oordeelt de tijdsagent - ideaal materiaal zijn om het corps van tijdagenten te vervoegen... De jacht op de Fizzle Bomber gaat intussen onverdroten voort en de terrorist blijkt bovendien nog een goed motief te hebben om zijn daden te verantwoorden. De twee verhalen verweven zich in die mate dat niemand het voor mogelijk houdt...



De Duitse tweeling Michael en Peter Spierig zijn niet dadelijk de meest productieve regisseurs. Na de horrorfilms Undead uit 2003 en Daybreakers uit 2009 wagen ze zich aan een verfilming van het kortverhaal All You Zombies van Robert Heinlein, de auteur van het schlachtfest Starship Troopers en beloven ons met deze prent de ultieme mindfuck. Geoefende genrekijkers zullen allicht de eerste plottwist wel al van ver zien aankomen, maar ik moet toegeven dat ik de tweede, veel grotere, niet had verwacht. Op het eerste zicht zou je gaan denken dat de Duitsers Rian Johnsons Looper hebben willen plagiëren, maar het bronmateriaal van Heinlein is duidelijk ouder, alhoewel de gelijkenissen ook zeker niet onbestaand zijn. Het motief van de slang die in zijn eigen staart bijt is daarbuiten ook al vaker uitgevoerd in films over tijdreizen. De Spierigs hebben Heinleins kortverhaal goed aangedikt tot een intelligente film noir waarin oorzaak en gevolg naadloos in elkaar overvloeien, alhoewel een veelgehoorde klacht die enkele critici uiten is dat de film té absurd is. Mocht u dat ook vinden, dan kan u natuurlijk ook gewoon genieten van het androgyne acteerwerk van Sarah Snook, die zichzelf voor én na haar gedwongen geslachtsoperatie als man én als vrouw perfect weet te houden voor deze uitdagende rol. Ethan Hawke heeft me sinds Gattaca al overtuigd dat hij in een sciencefictionfilm kan gedijen, en Predestination is een mooie toevoeging aan zijn palmares, alhoewel na het zien van Boyhood me is opgevallen dat de jaren bij de man wat beginnen doorwegen. De bespreking zal wat korter worden dan anders want ik heb eigenlijk al veel te veel verteld - maar per slot van rekening moet ik u proberen te overtuigen om deze onconventionele sciencefictionfilm tot u te nemen.

 


BEELD EN GELUID
Deze sobere film baadt in donkere en grijze tinten en de beeldtransfer zal u wellicht geen rondedansje doen maken van genot over de schrille kleuren. Desondanks is dit een fijne beeldtransfer met een behoorlijk stabiele compositie, kleuren die nauwelijks flikkeren, mooie scherpte en fijne textuur. De geluidstrack is al even sober omdat Predestination toch vooral een praatfilm is waarin de actie ondergeschikt is aan de plot. De paar keren waarin er toch wordt uitgehaald met de surrounds komen daardoor net geprononceerd naar voor. De muziek is overigens van de hand van de helft van het regisseursduo, Peter Spierig zelf.

 


EXTRA'S
Naast een eerder storende blooper reel (1:37) en een erg promotioneel getinte documentaire A Journey Through Time (4:33) die uit één of ander promopakket werd gelicht bevat de disk één langere, bijzonder goed uitgewerkte documentaire All you zombies: Bringing Predestination to life (1:16:30) waarin niet alleen het hele productieproces wordt toegelicht, maar ook véél duiding wordt gegeven bij het werk van Heinlein en zijn invloed op de contemporaine sciencefiction. De documentaire is wel compleet vergeven van de spoilers, dus kijk eerst de film.
 
 

 
CONCLUSIE
Mocht er een Oscarcategorie Mindfuck van het Jaar bestaan, dan hadden we met Predestionation dit jaar alvast een winnaar nog vóór de competitie was begonnen. Sony levert een uitstekende Blu-ray af met een documentaire die bijna even lang is als de film zelf en op zich de prijs van de disk waard is. Aanrader voor wie zijn of haar sciencefiction liefst een beetje kruidt met bizarriteiten.



cover



Studio: Sony Pictures HE

Regie: The Spierig Brothers
Met: Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609650143


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Arabisch
Extra's:
• Blooper reel
• Documentaire "A Journey Through Time"
• Documentaire "All you zombies: Bringing Predestination to life"

Andere recente releases van deze maatschappij