:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDER THE DOME - SEIZOEN 2
UNDER THE DOME - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-01-04
SERIE
Twee weken zijn voorbij sinds een ondoordringbare koepel het dorpje Chester's Mill van de buitenwereld afsneed. Op het einde van seizoen 1 had de lokale volksmenner, de malafide autozwend... ik bedoel autohandelaar Big Jim Rennie (Dean Norris) de bevolking zodanig opgejut dat ze buitenstaander Dale "Barbie" Barbara (Mike Vogel) wilden opknopen. De koepel krijgt echter kuren en in de daarop volgende chaos kan Barbie zich loswrikken. In de chaos worden de machtsverhoudingen hertekend. De koepel zelf heeft Julia Shumway (Rachelle Lefevre) aangewezen als de nieuwe leidster, en Big Jim mag blij zijn dat hij überhaupt nog geduld wordt. Kort daarop wordt één van de vier kinderen die de vermoedelijke krachtbron van de koepel - een buitenaards ei - hebben gevonden, Angie (Britt Robertson), vermoord. Prompt daarop duikt uit het nabijgelegen meer een meisje met geheugenverlies op uit het water. Het blijkt om een zekere Melanie (Grace Victoria Cox) te gaan, die vijfentwintig jaar geleden is gestorven toen het eerste groepje van vier het ei voor de eerste keer vond. De vier oorspronkelijke vinders waren naast Melanie ook Pauline (Sherry Stringfield), de doodgewaande vrouw van Big Jim, Jims schoonbroer Sam (Eddie Cahill) en de lokale halve gare kapper Lyle (Dwight Yoakam). Melanie is al die tijd geen dag ouder geworden.

 


Big Jim ziet echter de bui hangen: de voorraden binnen de koepel beginnen te slinken, en samen met de natuurkundelerares Rebecca Pine (Karla Crome) heeft hij een plan uitgedokterd om het gros van de bevolking te vergiftigen, om zo de overlevers een kans te geven. Via een volkstelling probeert hij in kaart te brengen wie er in het stadje onmisbaar is en wie staal zonder waarde. Barbie en Julia kunnen het plan verijdelen en Jim valt bij de bevolking uit de gratie. Achter het kastje van Angie in de school blijkt een tunnel naar de kelders te lopen die eindigt in een afgrond. Tijdens de klopjacht naar de vermoedelijke moordenaar van Angie valt de beschuldiging op Lyle. Die vlucht de afgrond in met Barbie en Sam op de hielen. Barbie ontdekt dat Sam de moordenaar is, en vlak na diens bekentenis springt Sam ook de afgrond in; als Barbie later terugkeert met Julia en het nodige alpinistenmateriaal om de lichamen van Sam en Lyle te bergen lost ook zijn klimtouw en Barbie verdwijnt. Zonder sheriff Barbie in Chester's Mill ziet Big Jim een kans om opnieuw de macht te grijpen. Barbie wordt echter wakker in het nabijgelegen stadje Zenith; de afgrond is blijkbaar een poort die vanuit de koepel naar buiten leidt. Barbie probeert de inwoners een bericht te sturen dat hij nog leeft en dat er mogelijk een uitgang bestaat, maar de militaire overheid houdt de koepel hermetisch afgesloten. Niet alleen de militairen zijn echter geïnteresseerd in de koepel, ook het energiebedrijf Aktaion wil proberen om het ei te bemachtigen als ongebreidelde bron van energie.
Laat nu net het hoofd van Aktaion - de wereld is klein - Barbies vader Don (Brett Cullen) zijn! Die wil zijn zoon wel helpen zodat tenminste Julia Chester's Mill kan verlaten, op voorwaarde dat ze het ei meebrengt. Sam vindt Lyle terug in een psychiatrische kliniek, waar de doodgewaande Pauline zich over de patiënt, haar ex-lief, heeft ontfermd. Uit Paulines visioenen blijkt dat er ook een deur terug leidt naar Chester's Mill - nota bene op het landgoed van de familie Barbara - en samen met Barbie keert het gezelschap terug naar Chester's Mill. De bewoners proberen met de militairen buiten een overeenkomst te sluiten: het ei in ruil voor een veilige aftocht van iedereen. Big Jim is er echter op uit zijn eigen hachje te redden en steelt het ei. De koepel is not amused en zal middels een exquisiete reeks natuurrampen wraak nemen op de bevolking omdat zijn ei is gestolen... en dat is maar een deel van de vragen. Want wat is de mysterieuze band tussen Barbie en Melanie, die elkaar schijnen te kennen uit een vorig leven? Waarom is Pauline teruggekeerd naar Big Jim, die ze haar hele leven lang heeft trachten te ontlopen? En vooral: wie zal de beproevingen van de koepel overleven?

 


Het tweede seizoen van Under The Dome begint alvast onder een slecht gesternte: actrice Britt Robertson, die als één van de vier kinderen die als enigen het ei kunnen aanraken een pivotale rol had in het eerste seizoen, werd uit de reeks geschreven en de scenaristen moesten het scenario een geweldige twist geven om hun zelfveroorzaakt probleem recht te trekken. Duidelijk is Grace Victoria Cox als Melanie gecast om het gat in de plot te dichten. Er wordt overigens niet zuinig omgesprongen met castleden, want er vallen nog méér dan in het eerste seizoen doden als vliegen en lijkt het verhaal voor geen meter meer op het boek van Stephen King. Jammer genoeg zijn de meeste scenariowendingen abrupt en worden niet ingegeven door logica, ook geen interne, zoals in bijvoorbeeld Jericho wél het geval was. Een psychopaat uit het vorige seizoen zoals Alexander Koch als James Rennie Junior is plots een koorknaapje geworden, en ondanks het feit dat hij een reeks moorden en bijna-moorden op zijn geweten heeft wordt Big Jim niet door zijn dorpsgenoten gelyncht, iets wat normale dorpsgenoten in een dergelijk geval - terecht - zouden doen. Ook de nieuwe personages beklijven niet: Rebecca heult in de eerste afleveringen samen met Big Jim in een complot om de bevolking van Chester's Mill te decimeren, om vervolgens compleet het andere kamp te kiezen. Wel ingenieus is de plot waarbij er toch een uitweg uit de koepel schijnt te bestaan, die dan afgesloten wordt door Big Jims hebzucht, zijn godcomplex én zijn grove incompetentie. Het tijdelijke verblijf van Barbie buiten de koepel bezorgt de reeks zuurstof - onder zo'n koepel wordt het na een tijdje muf - maar ook daar lijkt de reactie van de mensen in Zenith op de aanwezigheid van de koepel onnatuurlijk steriel - niemand stelt er zich vragen over - en de enige nieuwsgaring die daaromtrent verricht wordt, wordt uitgevoerd door twee personages die we niet anders kunnen omschrijven dan conspiracy nerds van het type dat denkt dat John Kennedy samen met Elvis feitelijk werd ontvoerd door aliens in Area 51.
Nogal wat van de acteurs in de reeks geven echt wel het beste van zichzelf, maar het bochtenwerk in de reeks waarbij de personages vaker van kamp veranderen dan iemand die lijdt aan smetvrees van onderbroek, maakt deftige vertolkingen héél moeilijk. Desondanks is de elektriciteit in het stadje intact, loopt iedereen er nog steeds gewassen bij en blijkt er telkens dán internetverbinding mogelijk te zijn met de buitenwereld wanneer het scenario tot zulks noopt (maar ook niet méér). Het uitgangspunt van Under The Dome is bijzonder intrigerend en biedt ruimte voor zeer mooi thematisch uitgewerkte verhaallijnen, waarin bijvoorbeeld de ontpoppende monarchvlinders een mooie metafoor vormen. Ook lijkt het alsof de inwoners van Chester's Mill alvast een voorproefje krijgen van de apocalyps, want de tien plagen van Egypte rollen in een moderne versie over het stadje heen. De reeks lijdt in dit tweede seizoen echter meer en meer aan het Lost-syndroom: niemand weet nog wat er feitelijk aan het gebeuren is, niet in het minst de scenaristen, en de aandachtsspan van de kijker hangt aan een zijden draadje waarbij er echt niet veel meer nodig is vooraleer dit ballonnetje gaat knappen.

 


BEELD EN GELUID
Ook dit tweede seizoen van Under The Dome kan genieten van een mooi gedetailleerde transfer waarin details zoals gelaatsuitdrukkingen en details aan uniformen en andere kledij goed tot hun recht komen, maar waarin de SFX soms iets té duidelijk fake zijn. De kleuren zijn zeer primair en geprononceerd en het zwartniveau is voldoende solide om te overtuigen. De krachtige DTS-HD 5.1-track is groots en luid maar soms een beetje ongenuanceerd; de scènes waarin de aarde onder Chester's Mill begint te beven terwijl de bevolking door een grot wanhopig op zoek is naar de uitgang komt wat chaotisch over. Om de één of andere reden krijgen we ook nog een compleet overbodig Dolby Digital Surround 2.0-geluidsspoor er bovenop. De versie die onder meer in Frankrijk en Duitsland te koop is bevat geen Nederlandse ondertitels, maar afgaande op de aanwezigheid van Latijns-Amerikaans Spaanse ondertitels zou dit best we eens de US-versie kunnen zijn waarop om de één of andere onduidelijke reden Nederlandse ondertitels verzeild zijn geraakt - www.blu-ray.com schijnt dit te bevestigen.
 
EXTRA'S
Verspreid over de drie disks vinden we in totaal 3 verwijderde scènes (3:19) in het submenu van de respectievelijke afleveringen waarin ze thuishoren. Aan documentairemateriaal geen gebrek! Op de eerste disk vinden we allereerst Inside Chester's Mill (41:25), een special met speelduur van een volledige aflevering die op CBS werd uitgezonden vóór aanvang van het tweede seizoen, die het midden houdt tussen een making of-documentaire en een season recap. In Readings from the Dome (7:20) leest grootmeester Stephen King uit het script van de eerste aflevering, dat hij voor de gelegenheid zelf schreef en waarmee het schisma met zijn boek definitief bezegeld lijkt te zijn. Filming the season premiere (19:04) neemt ons verder achter de schermen bij het schieten van de seizoensopener, overigens naar mijn persoonlijke mening zeker niet de beste aflevering ooit.

 


De overige documentaires staan op disk 4. Ook in Stephen King & Season 2 (8:46) praat de auteur over zijn bijdrage aan de reeks, en valt het des te meer op dat die spoeling dit tweede seizoen erg dun is geworden. Welcome back to Chester's Mill (16:16) dient als inbetweener tussen de beide seizoenen: er wordt teruggeblikt op het eerste seizoen en er worden een paar van de nieuwe personages en plotlijnen besproken. A journey through season 2 (25:13) bevat redelijk wat spoilers voor het tweede seizoen en belicht de thema's uit het seizoen, met vooral een metafysische aanvaring tussen geloof en wetenschap, niet voor de eerste keer een onderwerp in de wereld van Stephen King. Ook speciale effecten zoals de regen van bloed en locaties zoals het in dit seizoen pivotale schoolgebouw komen aan bod. The transmedia world of Under The Dome (7:27) gaat over het gebruik van sociale media in de reeks; Joe en Norrie zijn in de wereld buiten de koepel blijkbaar een hot item op internet en Hunter heeft een undergroundwebsite Hounds Of Diana waarop alle complottheorieën over de koepel worden verzameld. Maar ook hier steekt het dat de interne logica van de reeks faalt: hoe de berichten van Joe en Norrie het internet bereiken vanuit de hermetisch afgesloten koepel blijft een raadsel, en hoe het komt dat de reactie van het publiek op de gebeurtenissen zo lauw is nog veel meer, gegeven dat media zoals Facebook uitermate efficiënt zijn om doorgaans zelfs van een scheet in een fles een wereldwijd nieuwsitem te maken. In The visual effects of season 2 (8:27) worden de digitale effecten besproken. Ready for action: Tales from Under The Dome - Paintings by Jack Bender (2:47) toont ons hoe regisseur/producent Jack Bender zijn schilderijen toont die als de visioenen van Pauline in de reeks een prominente rol spelen, en tot slot worden we in Ready for action: Tales from Under The Dome - Creating Chester's Mill (3:55) meegenomen naar Wilmington, North Carolina, dat als locatie voor Chester's Mill diende. De absolute afsluiter is echter nog een gag reel (3:48).
 
 

 
CONCLUSIE
De scenaristen van Under The Dome zijn in dit tweede seizoen de trappers kwijt. Enkele op zichzelf staande afleveringen zijn nog best overtuigend, maar de algemene plot begint zodanig diffuus te worden dat een herbronning zich opdringt.
 coverStudio: Paramount

Regie: Jack Bender, Ernest Dickerson, Peter Leto, Holly Dale, Edward Ornelas, David Barrett, Peter Weller, Eriq La Salle, Peter Leto
Met: Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander Koch, Eddie Cahill, Colin Ford, Mackenzie Lintz, Karla Crome, Dean Norris, Grace Victoria Cox, Max Ehrich, Sherry Stringfield, Dwight Yoakam, Brett Cullen, Nicholas Strong

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
533 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083020545


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Latijns-Amerikaans Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 3 verwijderde scènes
• Documentaire "Inside Chester's Mill"
• Documentaire "Readings from the Dome"
• Documentaire "Filming the season premiere"
• Documentaire "Stephen King & Season 2"
• Documentaire "Welcome back to Chester's Mill"
• Documentaire "A journey through season 2"
• Documentaire "The transmedia world of Under The Dome"
• Documentaire "The visual effects of season 2"
• Documentaire "Ready for action: Tales from Under The Dome - Paintings by Jack Bender"
• Documentaire "Ready for action: Tales from Under The Dome - Creating Chester's Mill"
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij