:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOIN DES HOMMES
LOIN DES HOMMES
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-07-25
FILM 
De Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog was één van de meest bloederige conflicten uit de jaren 50, toch zijn er maar weinig films over die tragedie gemaakt. Het meesterwerk Battle Of Algiers van Gillo Pontecorvo uit 1966 is wellicht de bekendste, maar sinds kort kan je ook Loin Des Hommes aan dat korte lijstje toevoegen. Alhoewel de film zich in Noord-Afrika afspeelt, kunnen we wel degelijk van een western spreken. In zijn tweede film liet cineast David Oelhoffen zich duidelijk door westerngrootmeesters als John Ford of Anthony Mann inspireren. Het zijn dan ook die beelden (en een indrukwekkende Viggo Mortensen) die van Loin Des Hommes zo’n heerlijk cinefiel stuk maken. De Deense acteur heeft al een hele poos zijn Hollywoodtijd achter de rug, waardoor hij meer en meer op het verlanglijstje van arthouseregisseurs (wat haten we die term toch!) komt te staan. Eerder schitterde hij in The Two Faces Of January en het eigenzinnige (maar sublieme) Jauja van het Argentijnse enfant terrible Lisandro Alonso, nu is er Loin Des Hommes waarin hij een leraar vertolkt.

Daru (Viggo Mortensen) trekt zich niets aan van de burgeroorlog die in Algerije uitgebroken is. Zijn ouders liggen er wel begraven, maar hij blijft voor iedereen sowieso een vreemde. Voor de Fransen is hij een arabier, en voor de Algerijnen een Fransman. Het enige waar hij echt om geeft is de drang om de kinderen van zijn dorp wat bij te leren. Zonder dat hij het echt wil, wordt hij in het conflict betrokken als hij de taak krijgt om Mohammed (Reda Kateb) naar een ander dorp te brengen. De man moet naar een Franse rechtbank worden gevoerd omdat hij de keel van zijn neef heeft overgesneden. Daru bedankt voor deze taak omdat hij niemand naar zijn dood wil voeren, maar blijkbaar wil Mohammed dat hij dat wel doet. De reden is overduidelijk. Bij de Fransen heeft hij nog een kans op een eerlijk proces, maar als hij in de handen van de arabieren valt, dan betekent het gewoon zijn dood. Het duurt niet lang vooraleer de woeste dorpelingen opdagen waardoor Daru tegen wil en dank verplicht wordt om de uiterst gevaarlijke tocht aan te vatten.

Je kan deze film op verschillende manieren interpreteren. Het is een intiem, bijna poëtisch relaas over twee individuen die op de loop zijn. Ook al is hun achtergrond totaal verschillend, zijn het twee mannen die niet langer meer door de maatschappij gewenst zijn. De ene wegens zijn etnische afkomst, de andere omdat hij een misdaad heeft gepleegd. Door de prachtige uitgestrekte landschappen en de vuurgevechten kan je het tevens een western noemen, of waarom het niet gewoon op een kwalitatieve avonturenfilm houden waarin zowel aandacht aan de inhoud als aan de vertolkingen wordt besteed? Laat je vooral niet afschrikken mocht het onderwerp ver van je bed staan. Zelf al weet je niet eens dat er daar ooit een oorlog was, dan nog kan je volop van Loin Des Hommes genieten en dat komt grotendeels door de indrukwekkende Viggo Mortensen die hier Frans (en zelfs Arabisch!) praat.

BEELD EN GELUID
Tegenwoordig slagen kleinere filmlabels er alsmaar meer in om aan te tonen dat een dvd anno 2015 nog indrukwekkend mooi kan zijn. In België is deze indiefilm alleen op dvd uitgebracht. Op het eerste gezicht misschien een jammere keuze omdat de landschappen ideaal zijn voor een Blu-ray, maar de majestueuze kwaliteit van de dvd heelt al bij al de wonde. Het beeld van de dagopnames is van een bijzonder hoge kwaliteit, alles is zo haarscherp dat je bijna vergeet dat het maar een dvd is die in je lader ligt. Een minpunt is misschien dat er heel wat donkere scènes zijn. Technisch is alles in orde, maar blijkbaar was het de wil van de cineast dat je amper ziet wat er gebeurt. Het geluid bestaat uit een sober Dolby Digital 5.1-spoor met Franse en Arabische dialogen, een paar geweerschoten, maar met vooral imponerende muziek van Nick Cave en Warren Ellis.

EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op dit schijfje.

CONCLUSIE
Loin Des Hommes is een eigentijdse western, ook al speelt het verhaal zich in Algerije af, met in de hoofdrol een briljante Viggo Mortensen die hiermee zijn Lord Of The Rings-verleden voorgoed vaarwel zegt.cover
Studio: Imagine Film Distribution

Regie: David Oelhoffen
Met: Viggo Mortensen, Reda Kateb, Djemel Barek

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425037940184


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Frans / Arabisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij