:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PIRATES, THE - SO YOU WANT TO BE A PIRATE
PIRATES, THE - SO YOU WANT TO BE A PIRATE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-03-09
FILM
De Pirate Captain (Hugh Grant) uit deze film is gastheer van een talkshow waarin hij de kijkers enkele praktische tips aan de hand doet voor wie een carrière in het piratengilde ambieert. Zoals: hoe begraaf je je schat (en vind je hem achteraf ook nog terug), hoe kan je de windsnelheid aflezen, hoe bemonster je een bemanning, en hoe maak je gigantische inktvis met citroen.

Zeventien minuten. Dit moet zowat de kortste zelfstandige dvd zijn die we op onze site tot nog toe hebben besproken. Net als bij Ice Age: A Mammoth Christmas kan je je de vraag stellen waarom deze short niet werd toegevoegd aan een special edition van de hoofdfilm, want qua manier om geld uit uw zakken te kloppen zijn beide strategieën equivalent. 'Geld' mag u in dit geval wel interpreteren als 'niet te veel geld', want deze dvd met beperkte oplage is quasi rechtstreeks in de afprijsbakken gedumpt en is eerder een verzamelaarsobject voor tekenfilmliefhebbers met een overschot aan liquide middelen. Uiteraard is claynimation een uiterst arbeidsintensief werkje, wat onder meer inhoudt dat Aardman maar hoogstens om de vier jaar een bioscoopfilm uitbrengt, en intussen aan de lopende band Shaun The Sheep-shorts moet inblikken. De voltallige originele cast, met Hugh Grant als de naamloze kapitein, David Tennant als Charles Darwin en Brian Blessed als de Piratenkoning, tekent present, maar So You Want To Be A Pirate is een samenraapsel van een half dozijn geslaagede grappen en een ander half dozijn dat je uit eerlijke schaamte niet op een scheurkalender zou durven zetten.

BEELD EN GELUID

Deze dvd wordt blijkbaar in véél landen aan de man gebracht, getuige daarvan de plejade aan taalsporen, allemaal uitgevoerd in Dolby Surround 2.0, met een impact die de moeite van het vermelden niet waard was. Waar de oorspronkelijke film in 2.40:1 uitgevoerd was, is deze short duidelijk bestemd voor televisie, getuige daarvan het 1.78:1-beeld. De gebruikte animatietechniek laat uiteraard niet veel ruimte voor beeldfouten, alhoewel na het bekijken van veel films in HD de resolutie van zo'n dvd soms pijn aan de ogen doet.

EXTRA'S

Het bonusmateriaal, of wat daarvoor moet doorgaan, duurt langer dan de hoofdfeature zelf, wat bij een film als Blade Runner een zegen is, en hier een vloek. De vlag van How to draw a pirate (5:35), How to animate your pirate (5:00) en Pirates! Behind the scenes (11:53) dekt compleet de lading. Er is normaal gezien ook nog een DVD-ROM-sectie, maar die heb ik niet aan de praat gekregen.

CONCLUSIE

Een matig leuke short die niet had misstaan bij het bonusgedeelte van een avondvullende film. Een veel langere bespreking moet u niet verwachten, want anders is straks ook de tijd nodig om deze bespreking te lezen, langer dan de film. Voor completisten, maar dan op voorwaarde dat u hier niet te veel van uw pas geroofde gouden dubloenen voor betaalt. Yahhhrrr!cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Jay Grace
Met: Hugh Grant, Martin Freeman, David Tennant, Russell Tovey, Brian Blessed, Brendan Gleeson, Sophie Laughton, Ben Whitehead, Randall Matthews

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
AL

Speelduur:
17 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609655322


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Surround 2.0
Nederlands Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Hindoestaans, Arabisch
Extra's:
• Documentaire "How to draw a pirate"
• Documentaire "How to animate your pirate"
• Documentaire "Pirates! Behind the scenes"
• DVD-ROM materiaal Printable activity pages

Andere recente releases van deze maatschappij