:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALLY MCBEAL - SEIZOEN 5
ALLY MCBEAL - SEIZOEN 5
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-03-07
SERIE
Zes jaar is het alweer geleden dat een stel maffe advocaten op ons losgelaten werd. En met succes. Seizoen na seizoen kreeg de serie lovende kritieken en sleepte ze allerlei prijzen in de wacht. De eerste inzinking kwam er tijdens seizoen 3. De kijkcijfers doken naar beneden en de scenaristen grepen naar pen en papier om de scheve situatie recht te trekken. De komst van Robert Downey Jr. bleek een geniale zet, waardoor seizoen 4 uit een dal kroop. Jammer genoeg besloten de makers om nog een jaartje verder te gaan en dat hadden ze beter niet gedaan. De afleveringen boeien slechts sporadisch, de humor wordt tot in het oneindige herkauwd en de personages evolueren nauwelijks. De koele Ling wordt gepromoveerd tot rechter en wat volgt zijn een aantal irritante en flauwe scènes tijdens enkele rechtzaken. Gelukkig blijven dergelijke scènes nadien achterwege. Er worden aan het begin van het seizoen bovendien enkele nieuwe en jonge advocaten aangeworven waaronder Glenn, een adonis die bij Ally de hormonen op hol doet slaan, of wat dacht u? Jenny, één van de nieuwelingen, heeft in een niet zo ver verleden nog een relatie gehad met Glenn en daar wringt het schoentje: gedurende de eerste afleveringen draait het verhaal bijna continu om deze nieuwe personages die blijkbaar niets anders te doen hebben dan onderling te kibbelen en achter elkaar aan te lopen. Dat heeft tot gevolg dat de anderen naar de achtergrond verschuiven en het moeten stellen met een kleine bijrol. Wanneer Ally vennoot wordt in de firma, moet ze iemand ontslaan. Als blijkt dat Jenny moet vertrekken, neemt Glenn zelf ontslag. Opgeruimd staat netjes want wat ons betreft zijn de afleveringen die volgen toch iets beter van kwaliteit en leggen de scenaristen opnieuw iets meer de nadruk op de rest van de cast. Alhoewel... de komst van de exentrieke en kleurrijke Claire Otoms (Barry Humphries oftewel Dame Edna) moest de serie de broodnodige schwung geven. Af en toe kon je ons op een glimlach betrappen, meer heeft deze rol jammer genoeg niet te bieden. Ondertussen heeft Ally kennis gemaakt met Victor (Jon Bon Jovi) en stilaan slaat de vonk over. En dit vijfde seizoen bevat nog een grote wending in Ally’s leven die we hier niet zullen verklappen. Geloofwaardig is het echter niet, maar dergelijke plotwending pompt wel nieuw leven in de serie. Maar op dat moment is het kalf al verdronken...

BEELD EN GELUID
Beeld- en geluidskwaliteit scoorden bij de voorgaande dvd-releases van Ally McBeal geen echt hoge punten, maar wisten wel te bekoren. Dit vijfde seizoen wordt nu zelfs in een 1.78:1 anamorfisch beeldformaat uitgezonden. De kwaliteit leidt toch wat onder de zichtbare grain en trillende beeldlijntjes, maar vooral de edge enhancement die met momenten toch als vrij storend ervaren wordt. Het geluid is vrijwel identiek aan dat van de vorige releases, waarbij de Dolby Digital 2.0-geluidstrack redelijk goed klinkt en doet wat er verwacht wordt, zonder franjes.

EXTRA’S
De dvd-releases van de vorige vier seizoenen blonken niet echt uit wat extra’s betrof, en ook dit vijfde seizoen is quasi hetzelfde lot beschoren. Meer dan een korte Behind The Scenes en een Afscheidsfeaturette vallen hier niet te rapen.

CONCLUSIE
Ally McBeal wordt met dit vijfde seizoen een beetje in mineur afgesloten. Men heeft er teveel willen uitpersen waardoor afbreuk wordt gedaan aan de sterkte van de serie. Niet getreurd want de echte fans halen deze box uiteraard in huis.


cover
Studio: Fox

Regie: diversen
Met: Calista Flockhart, Greg Germann, Jane Krakowski, Portia de Rossi, Peter McNicol, James Marsden, Bobby Cannavale, Julianne Nicholson

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
910 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626013051/13068


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Behind The Scenes
• Goodbye Ally

Andere recente releases van deze maatschappij