:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOMELAND - SEIZOEN 5
HOMELAND - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-04-10
SERIE
Na de gebeurtenissen in seizoen 4 heeft Carrie Mathison (Claire Danes) het wel gehad met de CIA, en na een kletterende ruzie met haar voormalige mentor Saul Berenson (Mandy Patinkin) heeft ze de deur achter zich getrokken. Ze werkt nu in Berlijn als veiligheidsadviseur voor de Düring Foundation, een filantropische stichting van miljardair Otto Düring (Sebastian Koch) die zijn fortuin wil aanwenden voor het goed van de mensheid om op die manier boete te doen voor de schanddaden van zijn grootvader, die het familiefortuin heeft vergaard door middel van de nazi-industrie. IS zwaait de plak in Syrië en Duitsland wordt overspoeld door vluchtelingen; Otto meent dat hij zijn steentje moet bijdragen, en belooft een vette cheque voor een vluchtelingenkamp in Libanon, dat onder controle staat van de Hezbollah. Bij de cheque hoort ook een blitzbezoekje aan het kamp, dat Otto als troef nodig heeft om zijn collega-industriëlen ook hun duit in het zakje te laten doen. Carrie kan haar contacten aanwenden om van de Hezbollah gedaan te krijgen dat ze de gulle mecenas tijdens zijn bezoek aan het kamp met rust zullen laten. Die belofte is alvast niet veel waard, want het konvooi van Düring komt in de vuurlijn te liggen, en het is alleen maar dankzij Carries koelbloedige optreden dat een bloedbad vermeden wordt.

 


Ook het pad van Saul Berenson leidt naar Berlijn nadat twee mottige hackers, Numan (Atheer Adel) en Korzenik (Sven Schelker), die zich aan het amuseren zijn met homoporno te plaatsen op een rekruteringssite van IS, plots toegang krijgen tot 1361 buitengewoon geheime CIA-documenten. Via een journalisten van de Düring Foundation, Laura Sutton (Sarah Sokolovic), openbaren ze het bericht dat, omdat het bij de Duitsers historisch nogal gevoelig ligt om mensen af te luisteren, ze deze taak hebben uitbesteed aan de CIA, met medeweten van de Duitse inlichtingendienst. Dit gênante schandaaltje verdwijnt echter in het niets bij de mogelijke schade die de 1360 andere documenten nog teweeg zouden kunnen brengen. Saul, Dar Adal (F. Murray Abraham) en de lokale station chief van de Berlijnse tak van de CIA, Allison Carr (Miranda Otto), proberen het lek te dichten. Allison is niet alleen de opvolgster van Carrie bij de CIA, maar deelt ook nog eens de lakens met Saul, die in een echtscheiding verwikkeld zit. Saul probeert ook de Syrische generaal Youssef (Igal Naor), die ondanks het embargo incognito Duitsland bezoekt om zijn dochter de nodige medische zorgen te geven, te overtuigen om de leiding in Syrië over te nemen eens de Amerikaanse inlichtingendienst president Assad heeft uitgeschakeld. Generaal Youssef overleeft zijn terugkeer naar Syrië echter niet, en Saul komt in opspraak.

 


Peter Quinn (Rupert Friend) klust intussen na de uren bij als black ops huurmoordenaar voor de CIA. Saul Berenson levert hem via een anonieme postbus de namen van potentiële gevaarlijke terroristen, die Quinn vervolgens uitschakelt. Nadat hij eerst maandenlang zijn werk in Syrië heeft uitgevoerd, heeft Quinn zijn actieterrein verlegd naar Berlijn. Tot zijn grote verbazing is de volgende naam op de kill list die van Carrie, en omwille van hun oude vriendschap kan hij - terecht - maar moeilijk geloven dat Saul haar liquidatie zou bevolen hebben. Hij brengt Carrie op de hoogte, en samen veinzen ze haar dood. Onherkenbaar onder een bruine pruik kan Carrie zo lustig verder speuren naar diegene die al tweemaal heeft geprobeerd haar uit te schakelen. Tweemaal, want bij de aanslag in Libanon bleek niet Otto Düring, maar zijzelf het doelwit. Meer en meer leiden de sporen naar een mol die voor de Russische geheime dienst werkt, en Carrie vermoedt dat er in de gehackte documenten iets staat waarvan de Russen liever niet willen dat het het daglicht ziet.

 


Nadat door een procedurefout enkele zware moslimterroristen worden vrijgelaten, probeert Peter Quinn in hun milieu te infiltreren, en hij stoot op een commando dat graag naar Syrië wil verkassen. Peter besluit na overleg met Dar Adal met hen mee te reizen, met de bedoeling om ter plekke hun emir om zeep te helpen. Halverwege maakt de groep echter rechtsomkeert, en blijkt dat ze vergevorderde plannen hebben om een aanslag te plegen in Berlijn. En zoals dat meestal gaat in spionagemilieu's, is alles uiteindelijk met alles verbonden...

 


Je kan moeilijk beargumenteren dat de makers van Homeland niet op de actualiteit inspelen. Op het moment dat dit vijfde seizoen werd uitgezonden, 2016, stond de vluchtelingencrisis in Europa hoog op de agenda, en met de aanslagen in Parijs van november 2015 nog vers in het geheugen, en de aanslagen in Brussel in februari 2016 die ongeveer op dat moment plaatsvonden, lijkt de plot van dit vijfde seizoen gruwelijk dicht tegen de werkelijkheid aan te schurken. Een massale aanslag met gifgas in de Duitse hoofdstad is gelukkig nooit realiteit geworden, maar het spanningsveld tusen gematigde en radicale moslims, de bemoeizucht van de Russen die maar wat graag de westerse veiligheidsdiensten te kakken zetten, het opheffen van burgerlijke vrijheden in de strijd tegen het terrorisme, alle grote heikele thema's die de Europese politiek beheersten in de afgelopen jaren passeren de revue. Voeg daarbij de puike acteerprestatie van Claire Danes, die enkele scènes heeft waarin Carrie Mathison van de lithium afgaat om zogezegd meer lateraal te kunnen denken, en Rupert Friend, die meer en meer naar voor wordt geschoven als hoofdpersonage, en je hebt alweer een seizoen in handen dat je op het puntje van je stoel drijft.

BEELD EN GELUID

De actie van het vijfde seizoen van Homeland werd helemaal verplaatst naar Europa, en de serie werd in Berlijn gedraaid. Uiteraard zijn er wat minder obscure locaties voorzien dan de achterbuurten van Islamabad uit het vorige seizoen, maar enkele scènes spelen zich af in een groezelige seksbar waar de belichting ook niet om over naar huis te schrijven is. De transfer is echter goed, zeker in vergelijking met oudere seizoenen, en de kleuren zien er vrij naturel uit. De DTS-HD MA 5.1-track bevat voldoende surrounds in onder meer de scène waarin Carries gezelschap in Libanon onder vuur wordt genomen, en meer subtiele effecten in onder meer de gedelapideerde achterbuurten waar Peter Quinn probeert te infiltreren in het milieu van moslimextremisten.

 


EXTRA'S
De documentaire The evolution of Carrie Mathison (10:56) op de derde schijf biedt enkele fijne observaties over het complexe personage dat door Claire Danes wordt neergezet. De andere extra van de regio A-versie is gesneuveld in de strijd. Alleszins beter dan de dvd, waar niets te vinden was.

 


CONCLUSIE
In het vijfde seizoen van het brandend actuele Homeland wordt de actie verplaatst naar Berlijn, maar blijft het spanningsveld tussen de schimmige manier waarop de CIA werkt en de strijd tegen het internationaal terrorisme het verhaal voortdrijven. Aanrader!coverStudio: Fox

Regie: Lesli Linka Glatter, Keith Gordon, John Coles, Michael Offer, Alex Graves, Dan Attias, Tucker Gates, Seith Mann
Met: Claire Danes, Mandy Patinkin, Rupert Friend, F. Murray Abraham, Sebastian Koch, Miranda Otto, Alexander Fehling, Sarah Sokolovic, Nina Hoss, Atheer Adel, Martin Wuttke

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016

Leeftijd:
12

Speelduur:
585 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626052241


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The evolution of Carrie Mathison"

Andere recente releases van deze maatschappij