:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CARS 3
CARS 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-03-09
FILM
De racedagen van Lightning McQueen (Owen Wilson) zijn over. Niet dat de oudjes geen respect verdienen, maar de nieuwe generatie racers kan een beroep doen op spitstechnologie zoals uitgekiende simulatoren, aërodynamische computermodellen en nieuwe ultralichte materialen. In een race tegen het nieuwe, jonge, opkomende talent Jackson Storm (Armie Hammer) rijdt McQueen zich zwaar te pletter op de racetrack van de Piston Cup, en tijdens de lange uitdeukperiode bezint hij zich of het geen tijd wordt om zijn velgen aan de wilgen te hangen. Zijn trouwe sponsor Rust-Eze wordt echter opgekocht door zakenman Sterling (Nathan Fillion), een Lightning McQueen-fan van het eerste uur die bereid is om geld te pompen in de wederopstanding van zijn vedette. Hij krijgt een personal trainer toebedeeld, het gele autootje Cruz Ramirez (Cristela Alonzo), die hem weer naar de top moet sluizen. Langzaam maar zeker moet McQueen echter toegeven dat het racen voor hem afgelopen is. Des te pijnlijker is dat hij aan Sterling heeft beloofd dat hij voor de rest van zijn leven als mascotte zal dienen als hij de volgende race niet wint. Tijdens de training ontdekt McQueen echter dat zijn trainster Cruz eigenlijk niet de nodige erkenning of kansen krijgt om haar talent te kunnen tonen, en het tweetal besluit de rollen om te keren...

 


Cars 2 kreeg nogal wat kritiek over zich heen omdat de humor - een James Bond-pastiche - niet op de leefwereld van de kinderen was gericht, en het scenario bij momenten een beetje alle richtingen tegelijk op wilde. Net als bij Toy Story is echter het derde deel het beste: Cars 3 vertelt een mooi en gefocust verhaal over hoe het is om te leren loslaten en de fakkel door te geven aan een volgende generatie, en over het zoeken naar een nieuwe zingeving in dit geheel; alhoewel het me van het hart moet dat ik hoop dat de franchise op deze high note eindigt, want McQueen nu terug in de startblokken duwen, lijkt op mosterd na de maaltijd. Het idee is misschien gepikt uit de Rocky-franchise, maar wordt fris ingevuld. One trick pony Mater en zijn hillbilly-humor worden in deze derde film eindelijk wat naar de achtergrond geschoven, en er wordt plaats geruimd voor nieuwe karakters. Hoogtepunt van de film is ongetwijfeld de scène waarin McQueen en Cruz eerder per ongeluk dan wat anders op een demolition derby belanden, in de waan dat het om een gewone race gaat, en ze het moeten opnemen tegen Miss Fritter, de schoolbus from hell, die op onnavolgbare manier gestalte wordt gegeven door Lea DeLaria uit Orange Is The New Black. Tussendoor weten de scenaristen ten behoeve van de filmkenners die tussen de lijntjes lezen, ook Cars-ancien wijlen Paul Newman nog een passend eerbetoon te geven. Dat McQueens protégée uitgerekend een vrouwelijke auto is die tegen alle vooroordelen in het in de mannenwereld van het racen wil maken, is daarbij nog een mooi statement in deze #metoo-tijden. Kinderen zullen allicht de symboliek niet opmerken van deze franchise die geëvolueerd is van actiekomedie tot een reflectieve prent over waardig ouder worden, maar als je die laag van het koetswerk krast, blijft er nog altijd een leuke prent met kleurrijke autootjes over die, getuige de verkoopscijfers van het afgeleide speelgoed, nog niét is afgeschreven. Ook van een delicaat onderwerp zoals het over zijn hoogtepunt heen zijn, kan Pixar een grappige familiefilm maken, en dat siert eens te meer de genieën van de tekenfilmstudio.

 


BEELD EN GELUID
Zoals gewoonlijk is de Blu-ray van excellente kwaliteit, en in een film waar het design en de kleuren van de auto's enkel maar worden beperkt door de reikwijdte van de verbeeldingskracht, worden alle remmen losgegooid. De races zien er dynamisch uit, de textuur van de achterafcircuits zoals die waar Cruz en McQueen deelnemen aan een demolition derby contrasteert mooi met het ultrapropere hypermoderne trainingcomplex van Sterling, en het contrast is indrukwekkend. De DTS-HD MA 7.1-track knalt alle kanten uit, met uiteraard de voor de hand liggende racescènes die hyperprecies door de surrounds razen, maar ook door de eens te meer fijne filmscore van Pixars huiscomponist Randy Newman.

 


EXTRA'S
Disney flikt het weer: als u ál het bonusmateriaal wil, wordt u met vriendelijke aandrang in de richting van de 3D-release geduwd, zelfs al hebt u aan die laatste gimmick geen boodschap zoals ondergetekende. De eerste schijf opent met een audiocommentaartrack waarin regisseur Brian Fee, producent Kevin Reher, coproducente Andrea Warren en creative director Jay Ward hun eigen franchise ontleden. De traditionele Pixar Short heet deze keer Lou (6:43) en gaat over een doos gevonden spullen op een speelplaats die een eigen leven gaan leiden. In de faux commercial Miss Fritter's Racing Skoool (2:48) maakt Miss Fritter in een dubieuze commercial reclame voor zichzelf en teert daarbij zonder toestemming op het succes van Lightning McQueen en Cruz Ramirez, die de reclamespot met lede ogen aankijken. Het geinige is dat de weblink die in de commercial wordt aangeprezen, écht werkt. In de documentaire Ready for the race (5:40) vertelt racer William Byron wat hem zo aantrekt aan het racen, en Cruz Ramirez: The yellow car that could (7:46) toont ons het design en de voicecasting van het nieuwste personage in de franchise.

 


De bonusdisk die enkel bij de 3D-versie zit, bevat nog enkele extraatjes. Generations: The Story of Cars 3 (11:20) is een mooie documentaire die de film in het geheel tracht in te puzzelen, waarin wordt stilgestaan bij de evolutie van de personages. Let's. Get. Crazy. (7:41) toont ons de demolition derby in Thunder Hollow van nabij, en we leren de karakters van deze van de pot gerukte race kennen. Cars to Die(cast) For (5:21) toont ons hoe de merchandisemolen voor Cars 3 nog steeds op volle toeren draait, Legendary (11:22) leert ons hoe de makers hun kennis over de historiek van het autoracen hebben opgedaan, en World's Fastest Billboard (5:30) biedt een overzicht van de fictieve merken die in de Cars­-wereld pogen autoaccessoires aan de man te brengen. Fly Throughs bevat overzichten van de digitale omgevingen die in de film gebruikt worden, zoals Thomasville (1:10), de Florida International Speedway (0:37), en het Rust-Eze Racing Center (0:56). In de drie documentaires My First Car, getiteld A Green Car on the Red Carpet with Kerry Washington (1:53), Old Blue (1:21) en Still in the Family (2:16), vertellen cast en crew over hun eerste auto. De schijf bevat verder nog 5 verwijderde scènes met optionele inleiding (26:17), 5 trailers (8:11), enkele leuke kortfilmpjes "Cars D'oeuvres" (4:27) en drie filmpjes Car reveals waarin de drie voornaamste personages, Lightning McQueen (0:39), Cruz Ramirez (0:41) en Jackson Storm (0:39) worden voorgesteld. Als u weet dat dit een Disney-release is, dan weet u ook dat u op het begin van de schijf wordt onderworpen aan cross-promotionele trailers.

 


CONCLUSIE
Cars 3 is een waardig einde voor de franchise, met veel gevoel, humor en nostalgie, waarin volwassenen ongetwijfeld de levensles in zullen herkennen wat het betekent om ouder te worden en de dingen die je vroeger altijd graag deed, anders te beleven. Elke nu volgende sequel kan alleen maar bergaf bollen. Wie het relevantste bonusmateriaal wil, moet nodeloos diep in de buidel tasten.coverStudio: Disney

Regie: Brian Fee
Met: Owen Wilson, Cristela Alonzo, Chris Cooper, Nathan Fillon, Larry The Cable Guy, Armie Hammer, Ray Magliozzi, Tony Shalhoub, Bonnie Hunt, Lea DeLaria, Kerry Washington, Bob Costas, Margo Martindale, Darrell Waltrip, Isaiah Whitlock jr.

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
AL

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418520106


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels DTS-HD HR 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Digital 5.1 EX
Nederlands DTS 5.1
Frans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack
• Kortfilm "Lou"
• Kortfilm "Miss Fritter's Racing Skoool"
• Documentaire "Ready for the race"
• Documentaire "Cruz Ramirez: The yellow car that could"
• 5 documentaires "Behind the scenes":
- Generations: The Story of Cars 3
- Let's. Get. Crazy.
- Cars to Die(cast) For
- Legendary
- World's Fastest Billboard
• Documentaires "Fly Throughs":
- Thomasville
- Florida International Speedway
- Rust-Eze Racing Center
• Documentaires "My First Car":
- A Green Car on the Red Carpet with Kerry Washington
- Old Blue
- Still in the Family
• 5 verwijderde scènes met optionele inleiding
• 5 trailers
• Kortfilmpjes "Cars D'oeuvres"
• 3 kortfilmpjes "Car reveals":
- Lightning McQueen
- Cruz Ramirez
- Jackson Storm
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij