:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FERDINAND
FERDINAND (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-04-25
FILM
Stier Ferdinand (John Cena) wordt op een runderboerderij in Spanje opgekweekt om op een dag afgeslacht te worden in de arena van de stierenvechters. Nadat zijn vader (Jeremy Sisto) dit droeve lot heeft ondergaan, zit het Ferdinand, die liever zijn dag vult met aan bloemetjes te ruiken, zodanig hoog dat hij de benen poten neemt en op een voorbijrijdende trein springt. Hij komt terecht in het gezinnetje van een alleenstaande vader, Juan (Juan Vásquez) en zijn dochtertje Nina (Lily Day). Juan is bloemenkweker en de stier, die al gauw het beste vriendje van Nina wordt, beleeft op de kwekerij de tijd van zijn leven. Kleine stiertjes worden echter groot, en in het geval van Ferdinand is 'kolossaal' een betere omschrijving. Ondanks de instructies van Juan om thuis te blijven, kan Ferdinand het toch niet laten om acte de présence te geven op het lokale bloemenfestival, en nadat de stuntelige kolos daar ter plekke alles heeft vernield wat zijn pad heeft gekruist nadat een bij hem in zijn kont heeft gestoken, wordt hij gevangengenomen en afgevoerd.

 


Ferdinand komt op de laatste plek ter wereld terecht waar hij had willen zijn, namelijk in de kwekerij Casa Del Toro waar hij geboren is. Daar ontmoet hij zijn vrienden van vroeger, Bones (Anthony Anderson), Guapo (Peyton Manning), Angus (David Tennant) en Maquina (Tim Nordquist), alsook Valiente (Bobby Cannavale), zijn grootste rivaal die hem als kind altijd heeft gepest. En er moet gewerkt worden, want de ranch verwacht het hoge bezoek van de in Spanje wereldberoemde matador El Primero (Miguel Ángel Silvestre), die voor zijn afscheidsoptreden op zoek is naar de dikste, vetste en meest moorddadige stier die de ranch hem kan bieden. De zachtaardige Ferdinand besluit dan ook om zijn pacifistische politiek in de praktijk om te zetten en geen poot te verzetten als er gevochten moet worden; helaas voor hem verlaten de slechtst presterende stieren óók de ranch, maar die krijgen een enkele reis naar het slachthuis aangeboden om vervolgens getransformeerd te worden tot corned beef. Erg veel keuze heeft Ferdinand dus niet; de trainingsgeit Lupe (Kate McKinnon) moet van Ferdinand op twee dagen tijd een moordmachine maken. Echter, de naïeve stier verkeert nog steeds in de veronderstelling dat de wedstrijd eerlijk zal verlopen en dat de stier überhaupt een waterkansje heeft om de toreador te verslaan. Quid non.

 


Na de Ice Age-franchise en de beide Rio-films mag regisseur Carlos Saldanha een derde originele franchise in gang zetten in de Blue Sky-studio's van 20th Century Fox, een studio die feitelijk meer en meer op Saldanha's eenmansproject begint te lijken. Voor de inspiratie werd teruggegrepen naar het kinderboek The Story Of Ferdinand van de Amerikaanse kinderboekenschrijver Munro Leaf uit 1936. Ferdinand is vreemd genoeg niét de eerste verfilming van dit boek; Disney maakte er in 1938 een korte tekenfilm van, Ferdinand The Bull, waarmee de studio bovendien de Oscar voor beste korte animatiefilm wegkaapte. Het filmpje werd vervolgens sinds 1958 in de televisiekerstshow van Disney From All Of Us To All Of You opgenomen, en wordt op diverse televisiestations op jaarlijkse basis uitgezonden. Van een kortfilmpje van acht minuten naar een volwaardige avondvullende film betekent natuurlijk dat één en ander in deze versie is aangedikt: er worden een paar funny sidekicks in de vergelijking gegooid, in casu drie egeltjes die Una (Gina Rodriguez), Dos (Daveed Diggs) en Cuatro (Gabriel Iglesias) heten (Wat is er met Tres gebeurd? Dat wil u niet weten...), een wise-cracking geit, een menselijke familie, én de ravage die Ferdinand aanricht vooraleer hij gevangen genomen wordt, wordt flink uitgesponnen. Ook wordt zijn jeugdverhaal uitvoerig verteld, alsook waar zijn aversie voor stierenvechten komt, hij krijgt een rivaal toebedeeld, en voor je het weet zit je op die manier aan een speelduur van 108 minuten.

 


Nu, de film heeft een vlotte flow en leuk uitgewerkte karakters, zonder dat er een echte griezelige slechterik ten tonele moet worden gevoerd. Valiente wordt in het begin van de film afgeschilderd als een pestkop, maar gaandeweg de film komt hij tot inkeer. Zelfs de toreador moet uiteindelijk zijn meerdere in Ferdinand erkennen, en doet dat met een soort van ridderlijke eer (plus het dreigement door het publiek uitgejouwd te worden). Zelfs de scènes in het slachthuis zijn op familievriendelijke wijze verwaterd tot een dol ritje in een achtbaan waar iedereen uiteindelijk zonder kleerscheuren uitkomt - gekrenkte ego's rekenen we even niet mee. Feitelijk kan Ferdinand dienen als een metafoor voor vastgeroeste genderrollen en het verzet van iemand tegen de rol die de maatschappij hem of haar toebedeelt. Die boodschap uit Munro Leaf's boek is grotendeels behouden gebleven. Erg origineel is de boodschap niet, zie bijvoorbeeld Happy Feet, maar ze wordt op de goede manier en op een zeer familievriendelijke manier gebracht. Saldanha voelt zich opperbest als je hem aan het werk zet met antropomorfe dieren, en de man schudt aan de lopende band leuke bijfiguren uit zijn mouw, zoals in deze film drie hauteine Duitssprekende paarden die zichzelf een klasse hoger inschatten dan de plebeïsche stieren, omdat zij tenminste hun meesters kunnen vermaken met kunstjes.

 


BEELD EN GELUID
Zoals bij de meeste computeranimatiefilms is Ferdinand een genot om naar te kijken. Van de weidse bloemenlandschappen die Ferdinands favoriete biotoop vormen tot de gezellige drukte in het Spaanse dorpje, alles ziet er tastbaar levendig uit, zelfs al zijn de dieren uit dit verhaaltje aan de cartoonachtige kant en hebben ze weinig textuur. Het kleurpalet is magnifiek, de zwarttinten voorbeeldig en de detaillering puik. De DTS-HD MA 7.1-audiotrack is voldoende levendig om bijvoorbeeld de sfeer in de stierenvechtersarena op de juiste manier op te roepen, maar het is vooral in de meer subtiele effecten zoals de nachtelijke geluiden op de stierenfarm dat Ferdinand de kamp wint. John Powells muziekscore roept de sfeer van Spaanssprekende landen op met veel gitaarmuziek.

 


EXTRA'S
De schrijf bevat talrijke, maar extreem oppervlakkige extra's. In Ferdinand's Guide to Healthy Living with John Cena (3:09) geeft de worstelaar enkele tips mee voor een gezonde levensstijl. In A Goat's Guide to Life (3:08) en Ferdinand's Team Supreme (3:45) komen kort de nevenacteurs uit de film in de kijker. Spain Through Ferdinand's Eyes (1:50) probeert ons iets te zeggen over de Spaanse invloed op de film, en in de redelijk flauwe clip Confessions of a Bull Loving Horse (3:22) kruipt stemacteur Fluga Borg nog eens in de huid van het paard Hans. In Creating the Land of Ferdinand (5:49) vertelt regisseur Carlos Saldanha wat over de productie, Anatomy of a Scene: The Bull Run (4:03) is een eerder technisch georiënteerde featurette over de totstandkoming van de scène waarin de stieren de stad op stelten zetten, Learn to Dance with Ferdinand (7:46) toont hoe footage van live action-modellen werd aangemend, en in Ferdinand's Do It Yourself Flower Garden (6:49) geeft TV-tuinierster Lisa Ely een instructievideo over hoe je een plantentuin aanlegt. Dan volgt een videoclip (3:14) van het nummer Home, ingezongen door Nick Jonas, in een vorig leven lid van de opgeklopte Disneysnotneuzengroep Jonas Brothers, gevolgd door een documentaire Creating a Remarka-Bull Song (3:51) waarin voornoemde Jonas zijn eigen creatie mag ophemelen. Vervolgen doen we met vier galerijen "Art of Ferdinand" met Concept Paintings (1:03), Character Designs (1:23), Locations (0:48) en Stills (0:33). De bonussectie eindigt met een trailer (2:26) en de schijf start op met cross-promotionele trailers. Samenvattend bevat de bonussectie niet dadelijk iets waar de volwassen kijkers op zitten te wachten.

 


CONCLUSIE
Ferdinand is een schattige avonturenfilm zonder capsones en zonder aanstootgevende pis-en kakgrappen, wat tegenwoordig een kwaliteit op zich is. Leuk om uw koters voor te parkeren, nog leuker om zelf eens een keertje naar te kijken. De technische kwaliteiten van de schijf zijn optimaal, het bonusmateriaal - we zullen het vriendelijk houden - wat inhoudelijk licht.coverStudio: Fox

Regie: Carlos Saldanha
Met: John Cena, Kate McKinnon, Gina Rodriguez, Anthony Anderson, Daveed Diggs, Bobby Cannavale, Gabriel Iglesias, David Tennant, Miguel Angel Silvestre, Jerrod Carmichael

Film:
8/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
6

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626091363


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Deens DTS 5.1
Fins DTS 5.1
Noors DTS 5.1
Zweeds DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Ferdinand's Guide to Healthy Living with John Cena"
• Documentaire "A Goat's Guide to Life"
• Documentaire "Ferdinand's Team Supreme"
• Documentaire "Spain Through Ferdinand's Eyes"
• Documentaire "Confessions of a Bull Loving Horse"
• Documentaire "Creating the Land of Ferdinand"
• Documentaire "Anatomy of a Scene: The Bull Run"
• Documentaire "Learn to Dance with Ferdinand"
• Documentaire "Ferdinand's Do It Yourself Flower Garden"
• Videoclip Nick Jonas "Home"
• Documentaire "Creating a Remarka-Bull Song"
• 4 galerijen "Art of Ferdinand":
- Concept Paintings
- Character Designs
- Locations
- Stills
• Trailer
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij