:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUBURBICON
SUBURBICON (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-05-03
FILM
Amerika in de jaren '50. Voor wie het hectische leven van de grootstad beu is, is Suburbicon een op maat gesneden stadje met alle faciliteiten die een mens maar kan wensen, zoals scholen en een shopping mall. Het exclusief blanke stadje wordt echter opgeschrikt door het feit dat een zwarte familie er haar intrek neemt, en de pesterijen om hen weer buiten te krijgen worden steeds grimmiger. De politie heeft er de handen mee vol, en da's bijzonder spijtig, want feitelijk zouden ze beter eens een kijkje nemen bij de buren.

 


Want daar woont Gardner Lodge (Matt Damon) met zijn aan een rolstoel gekluisterde vrouw Rose (Julianne Moore) en hun zoontje Nicky (Noah Jupe). Op een avond waarop ook Rose's tweelingzus Maggie (ook Julianne Moore) aanwezig is, krijgt het gezin ongewenst bezoek van twee overvallers, Sloan (Glenn Fleshler) en Louis (Alex Hassell), die de vier gezinsleden vastbinden en verdoven met chloroform. Wanneer Nicky uit zijn gedwongen slaap ontwaakt, blijkt zijn moeder overleden te zijn aan een overdosis van het verdovende middel. Zijn tante Maggie komt voorlopig bij Gardner inwonen om het huishouden te bestieren, en Nicky krijgt hoe langer hoe meer het gevoel dat er iets niet klopt, zeker omdat zijn vader en zijn tante het wel bijzonder goed met elkaar kunnen vinden. Bovendien klopt er een zeurende verzekeringsinspecteur (Oscar Isaac) aan, die blijkbaar niet erg happig is om de polis op Rose's naam uit te betalen...

 


De rest ga ik u zelf laten uitzoeken. Suburbicon werd door George Clooney geregisseerd en is in alles behalve in naam een film van de broers Joel en Ethan Coen, die het scenario schreven en de regie ervan aan hun favoriete fetisjacteur - die overigens in de film niet meespeelt - cadeau gaven. Suburbicon is zeer duidelijk een doordrukje van Fargo, met als centrale thema eveneens de zoektocht naar de waarheid inzake een verdacht overlijden, en dat allemaal achter de façade van het huis van een keurig gezinnetje. Wat er ten opzichte van Fargo bijgesleurd werd, is het zwarte keurige gezinnetje dat zogezegd door hun aanwezigheid de vastgoedprijzen doet kelderen, en die louter en alleen door hun aanwezigheid verantwoordelijk worden geacht voor de teloorgang van de buurt in het algemeen en het drama bij de familie Lodge in het bijzonder. Feitelijk zijn de raakvlakken tussen deze twee naast elkaar spelende verhaallijnen erg schaars, en die nevenplot had eigenlijk uit het scenario kunnen gesneden geweest zijn zonder afbreuk te doen aan de rest van de film. Wat er zich bij de familie Lodge werkelijk heeft afgespeeld, is al intrigerend genoeg om een prent mee te vullen.

 


De mise-en-scène tilt Suburbicon tot een hoger niveau: het idyllische stadje waarin aanvankelijk alles peis en vree is, bestaat en heeft wellicht alleen maar bestaan in geidealiseerde fantasieën zoals in de geesten van de gebroeders Coen, en de omgeving is dan ook ineens de ideale setting om hun hoofdpersonages de meest gruwelijke atrociteiten uit te laten halen. Julianne Moore bezondigt zich een beetje aan overacting, en het is vooral het doorleefde spel van Matt Damon en de arglistige bijrol van Oscar Isaac die de film zeer de moeite waard maken. Ook Glenn Fleshler en Alex Hassell brengen dreiging bij als de twee homejackers van dienst, en vooral bij Fleshlers personage nemen de sadistische trekjes de bovenhand. Zeker naar het einde toe is Suburbicon geen film voor mensen met een zwakke maag.

BEELD EN GELUID

Suburbicon wordt op een single layer-schijf gepresenteerd, wat de compressie in zekere zin hypothekeert. Helemaal vrij van compressieproblemen is de film niet, en het contrast kon beslist een stuk scherper, maar de mooie pastelkleurtjes van de jaren '50 komen alleszins goed tot hun recht. Evenwel is de detaillering in de meeste gevallen okee, en ook de liters bloed die worden vergoten, zien er gruwleijk realistisch uit. De Engelse DTS-HD MA 5.1 volstaat ruim om deze op dialogen drijvende film tot een goed einde te brengen; de surroundactiviteiten situeren zich voornamelijk bij de rellen die ontstaan wanneer de buren van de familie Lodge worden belaagd, en deze zijn beslist overtuigend genoeg. Let ook even op de mooie retrosoundtrack van Alexandre Desplat.

 


EXTRA'S
In tegenstelling tot de Amerikaanse Blu-ray bevat onze versie geen bonusmateriaal. Het gebruiken van een single layer-schijf zal daar allicht niet vreemd aan zijn.

CONCLUSIE

Suburbicon is een gitzwarte misdaadfilm waarin de humor afkomstig is van de ongelofelijke stupiditeit van de cast. Als The Searchers nu eens hadden geïnvesteerd in een dubbellaagse schijf, dan hadden we misschien wat bonusmateriaal kunnen krijgen. Gemiste kans.coverStudio: The Searchers

Regie: George Clooney
Met: Matt Damon, Julianne Moore, Noah Jupe, Oscar Isaac, Karimah Westbrook, Glenn Fleshler, Alex Hassell

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461875204


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij