:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUICIDE SQUAD
SUICIDE SQUAD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-11-13
FILM
Na de dood van Superman in Batman V. Superman: Dawn Of Justice oppert government official Amanda Waller (Viola Davis) dat de volgende alien die het in zijn hoofd haalt de aarde te bezoeken, zijn moreel kompas wel eens in de andere richting zou kunnen laten wijzen. Ze wil dan ook een Task Force X oprichten, met daarin allemaal gevaarlijke veroordeelde criminelen, die in geval van nood kunnen uitrukken om het kwaad te bestrijden, waarbij het niet zo erg is als er al eens ééntje sneuvelt. Om er zeker van te zijn dat ze evenwel in het gareel lopen, krijgen ze allemaal in hun nek een microchip ingeplant. Bij het minste geringste teken van opstandigheid kan de overheid dan ook hun hoofden laten exploderen als een ballonnetje. Als incentive krijgen ze, als ze in hun opdracht slagen, tien jaar strafvermindering. Voor Captain Boomerang (Jai Courtney), die driemaal levenslang heeft, is dit evenwel een druppel op een hete plaat. Scherpschutter Deadshot (Will Smith) wil dan weer onderhandelen om tenminste bezoekrecht voor zijn dochtertje te krijgen. De grootste liability in het team is echter Harley Quinn (Margot Robbie), het gangsterliefje van Gothams bekendste crimineel, The Joker (Jared Leto), die door liefde gedreven compleet psychotisch is geworden.

 

 
De regering maakt verder gebruik van de diensten van archeologe June Moone (Cara Delevigne), die tijdens een expeditie bezeten is geraakt door de geest van een oude heks, Enchantress, en daardoor met een gespleten persoonlijkheid rondloopt. Enchantress kan zich onder meer teleporteren, wat handig is om bijvoorbeeld nucleaire staatsgeheimen van Iran te ontfutselen. Om haar onder controle te houden, houdt Amanda Waller het hart van Enchantress opgesloten in een koffertje, en ze kan haar op die manier martelen. Enchantress is echter van plan om te ontsnappen en wraak te nemen op al wie haar heeft gedwarsboomd. De opdracht van het Suicide Squad is dan ook duidelijk: de tovenares overmeesteren. Dat de leider van het squad, Rick Flag (Joel Kinnaman), het oud lief van June Moone is, maakt de zaak er niet makkelijker op, want áls (en dat is een grote "als") ze er al in zouden slagen om Enchantress te doden, welke garantie hebben ze dan dat ze June niet meesleurt?

 

  
David Ayers poging tot superheldenfilm situeert zich in het DC-universum ergens tussen Batman V. Superman: Dawn Of Justice en Justice League, getuige daarvan de cameo's van Ben Affleck als Batman en Ezra Miller als The Flash. Ayer heeft in zijn film beslist te véél willen stoppen: de personages lopen elkaar voor de voeten, het scenario is bij momenten een onoverzichtelijk rommeltje, en Margot Robbie misschien uitgezonderd staat de karakteruitwerking op een bijzonder laag pitje. Suicide Squad sleept zich van de éne actiescène naar de andere, maar tussen die scènes valt er soms een ongemakkelijk dood moment, waarbij de verwarrende flashbacks alleszins niet bijdragen tot een beter begrip van de film. Neem bijvoorbeeld Viola Davis' personage: het wordt naarmate de film vordert compleet onduidelijk of ze nu aan de goede of de slechte kant staat, en het enige wat we vernemen is dat ze de ene onlogische beslissing na de andere neemt. Positief dan weer is het bevlogen acteerspel van Margot Robbie, die er min of meer in slaagt om in haar eentje de kijker aandachtig te houden.

 


Het grootste probleem is dat David Ayer als regisseur de touwtjes niet stevig genoeg in handen heeft, en de achtergrondverhalen van de personages, zoals dat van El Diablo (Jay Hernandez) op het verkeerde moment in de film komen. Jared Leto komt als Joker niet verder dan een ééndimensionale bordkartonnen clown, en hij mist compleet de spiritualiteit van een Heath Ledger in The Dark Knight. De dwaze verkleedpartijen roepen overigens onprettige herinneringen op aan Tim Burtons Batman, waarin het in Gotham City alle dagen carnaval leek. De extended cut van de film geeft Joker en Harley Quinn nog wat meer schermtijd, maar dat kan de meubelen helaas niet redden. Wat overblijft is een orgie van speciale effecten en CGI-gevechten, helaas zonder duidelijk doel. Er is evenwel beterschap op komst, want de regie voor het tweede deel zou volgens de geruchtenmolen in handen van James Gunn komen, nadat die na Guardians Of The Galaxy vol. 2 door Marvel gedefenestreerd werd met als aanleiding een puberale tweet van tien jaar geleden.

BEELD EN GELUID

Suicide Squad is een donkere film. Het grootste deel van de actie speelt zich 's nachts af, en alhoewel de zwartniveau's voldoende diep zijn, ontbreekt het hier en daar wel eens wat aan detail. Af en toe worden scènes zoals flashbacks voorafgegaan door een zeer kort aanwenden van kleurfilters in harde, overgesatureerde grafittikleuren die pijn doen aan de ogen. Artefacts zijn er niet. Beide cuts hebben een Dolby Atmos-track, in het Engels nog wel, wat voor Warner tegenwoordig geen evidentie is. De surroundspreiding is optimaal; er wordt in de film dan ook genoeg gebruik gemaakt van vuurwapens en explosieven om zulks te verantwoorden. Evenwel is enige vorm van nuance Suicide Squad vreemd: als het maar luid is en knalt, lijkt het credo wel, en misschien sluit dat wel aan bij de overladen stijl van de film, maar het had wat evenwichtiger gemogen. De gebruikte stukjes gedateerde rockmuziek staan ook als een tang op een varken.

 

 
EXTRA'S
De beide schrijven bevatten hetzelfde bonusmateriaal, wat plaatsverspilling is. In Task Force X: One Team, One Mission (23:06) krijgen we een blik op de ontstaansgeschiedenis van de Squad in de DC-stripverhalen. Hiervoor komen regisseur David Ayer, een considerabel deel van de cast en stripscenarist John Ostrander aan het woord. Chasing the Real (9:35) gaat dan weer over de manier waarop de film op de dunne lijn balanceert tussen realisme en een stripuniversum; onder meer special effects-man Ed Ulbrich en productiedesigner Oliver Scholl geven hun visie op de manier waarop één en ander wordt gevisualiseerd. In Joker & Harley: "It" Couple of The Underworld (14:27) wordt verteld hoe één van de meest iconische stripschurken werd ingevuld, een loodzware last na de vertolkingen van Jack Nicholson en Heath Ledger. Joker wordt in deze film meer neergezet als een op hol geslagen punker, en het is soms moeilijk een evenwicht te zoeken tussen hem en zijn gangsterliefje Harley Quinn, die nadrukkelijker op het voorplan treedt. Squad Strength and Speed (9:01) neemt ons mee op een trainingssessie voor de stuntscènes met een paar van de stuntcoördinatoren. Armed to the Teeth (11:46) biedt ons een blik op het wapenarsenaal en enkele andere rekwisieten. This is Gonna Get Loud: The Epic Battles of Suicide Squad (10:53) behandelt dan weer de choreografie van de vechtscènes, en The Squad Declassified (4:18) in een promotionele short waarin de voornaamste leden van de cast worden voorgesteld. Afsluitend is er een gag reel (2:03).

CONCLUSIE

Suicide Squad is bekijkbaar als héél licht vertier, maar de sterkste outing in het DC-universum is het niet; de extra scènes in de director's cut maken de film niet significant beter of slechter. Daartegenover staat dat voor het DC-universum de bedenkers minder de platgetreden paden bewandelen en op veilig spelen zoals men bij Marvel doet. Kortom: voer voor fans.coverStudio: Warner

Regie: David Ayer
Met: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis, Jai Courtney, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Ike Barinholtz, Scott Eastwood, Cara Delevigne

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016

Leeftijd:
12

Speelduur:
135/122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
50518882270220


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1 (TC)
Frans Dolby Digital 5.1 (EC)
French Dolby Digital Plus Atmos 7.1.4 (TC)
Duits Dolby Digital 5.1 (EC)
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits (EC), Spaans, Deens (TC), Fins (TC), Noors (TC), Zweeds (TC), IJslands (TC), Grieks (TC), Japans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:

• Documentaire "Task Force X: One Team, One Mission"
• Documentaire "Chasing the Real"
• Documentaire "Joker & Harley: "It" Couple of The Underworld"
• Documentaire "Squad Strength and Speed"
• Documentaire "Armed to the Teeth"
• Documentaire "This is Gonna Get Loud: The Epic Battles of Suicide Squad"
• Documentaire "The Squad Declassified"
• Gag reel


Andere recente releases van deze maatschappij