:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOTEL TRANSYLVANIA 3 - A MONSTER VACATION
HOTEL TRANSYLVANIA 3 - A MONSTER VACATION (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-11-29

FILM
Onze goeie ouwe vriend Dracula (Adam Sandler) is duidelijk extreem overwerkt. Dochter Mavis (Selena Gomez) vindt dat vaderlief er eens uit moet, en ze boekt een all-in cruise voor de hele familie, inclusief Drac's rare vrienden, naar de Bermudadriehoek. De cruise, speciaal op maat van monsters gesneden, biedt het hele corps van de Universal Classic Monsters de gelegenheid om eens lekker bleek te worden bij maanlicht. Drac zit echter nog met een veel groter ei: hij heeft al in zo'n slordige 100 jaar geen date meer gehad, en laten we zeggen dat het kriebelt. De cruise valt pas écht bij hem in de smaak wanneer hij kennis maakt met de menselijke kapitein van het schip, Ericka (Kathryn Hahn), en hij als een blok voor haar valt. Ericka is echter de achterkleindochter van Abraham Van Helsing (Jim Gaffigan), die al jaren op Dracula en de zijnen jaagt, en liefst alle monsters over de kling zou willen jagen.

 De inhoud van de film is dus op één alineaatje afgehandeld. Hotel Transylvania kan er tenminste op bogen dat je een amusante animatiefilm kan maken zonder deze vol referenties naar populaire cultuur te stoppen, en je het maximale kan halen uit een simpel gegeven. De Dracula, Mummie, het monster van Frankenstein en de Onzichtbare Man hebben behalve in naam al lang niets meer vandoen met de klassieke monsterfilms, en de bende heeft door zijn verschijning in de vorige twee films alvast een eigen smoel gekregen. Zo zijn er de eeuwig weerkerende strapatsen van de weerwolf Wayne (Steve Buscemi), die nauwelijks zijn talrijke kroost in het oog kan houden, een bron van geslaagde jokes, waarbij wellicht de beste is dat hij op het cruiseschip kennelijk zijn kinderen kan achterlaten in de Kids Club, en hij het zaakje aanvankelijk niet vertrouwt omdat hij amper kan geloven dat iemand hem vrijwillig die taak uit handen wil nemen, en vervolgens kronkelt van orgastisch genoegens als hij en zijn vrouw Wanda (Molly Shannon) eindelijk na zovele jaren eens wat me-time hebben. De grappen zijn niet té plat - alleen gaan vampiers in de wereld van Hotel Transylvania niet dood van look, maar krijgen ze er extreme winderigheid van. De geslaagde vondsten zijn gelukkig in de meerderheid: het personeel van het schip bestaat uit een school stoïcijnse vissen, het vliegtuig wordt bemand door Gremlins die onverstoorbaar snacks blijven verkopen ondanks het feit dat het vliegtuig in elkaar valt, en opa Vlad (Mel Brooks) doet gekleed in een reetveter de moeite om de aandacht te trekken van drie overrijpe heksen die branden als een oude schuur.

 Alleen het einde is een beetje aan de chaotische kant: de confrontatie tussen Van Helsing en Drac, waarbij die laatste als geheim wapen zijn schoonzoon Johnny (Andy Samberg) inzet, gewapend met een laptop vol mp3's en een DJ-playlist met muffe trouwfeestmuziek op, zorgt een beetje voor een anticlimax. De uitschuiver op het einde verhindert echter niet dat de prent een bont spektakel is waarbij je je verstand niet te hard moet gebruiken.

 BEELD EN GELUID
Computeranimatiefilms zijn doorgaans geen echte bron van problemen, en Hotel Transylvania 3 vormt daar geen uitzondering op. De computergraphics zijn scherp, felgekleurd en het contrast is bevredigend. Alleen de openingsscène waarin Drac en zijn bende Van Helsing partij geeft op een trein, bevat een klein beetje minder detail dan de rest van de film. Voor de rest is het net alle dagen carnaval op het cruiseschip, met de nodige spetterende kleuren. Details zijn rijk en overvloedig aanwezig, zoals op het "lichaam" van Van Helsing, die, op leeftijd zijnde, hier en daar al eens een lichaamsdeel heeft moeten vervangen door een mechanische prothese - hij lijkt wel het neefje van Wall-E. Dankzij de Blu-ray kunnen we tenminste ook van de film genieten in een Engelse DTS-HD MA 5.1-track, iets waar we in de bioscoop tegenwoordig niet meer op moeten rekenen. De humor in Hotel Transylvania 3 is voornamelijk geworteld in de slapstick, die zorgen voor een kakofonie van geluidseffecten. De subwoofer krijgt een paar keer een deftige workout, zeker vanaf het moment dat Abraham Van Helsings geheime wapen, de Kraken, chargeert.

 EXTRA'S
Beginnen doen we met een audiocommentaartrack waarin regisseur Genndy Tartakovsky al onmiddellijk de toon zet, door te zeggen dat hij op de commentaartrack van Hotel Transylvania 2 nog stelde dat die film zijn laatste in de franchise zou zijn, maar dat hij gelogen heeft. Hij wordt ondersteund door productieontwerper Scott Wills en supervisor van de visuele effecten Michael Ford. Daarna volgen twee originele kortfilmpjes: in Puppy (4:55) krijgen we te zien hoe Johnny en Mavis voor hun kind aan een hondje zijn geraakt, en wel op de klassieke manier: het mag niet van mama en papa, dus vraagt de kleine het maar aan opa. In het niet-CGI geanimeerde Goodnight Mr. Foot (4:07) probeert Bigfoot een kamer in het hotel te boeken, en al wat hij wil is slapen, maar zijn nachtrust wordt danig op de proef gesteld.

De 3 Scary-oke sing-alongs (7:29) zijn eerder bedoeld voor de kleintjes. Daarna volgen 4 Monster Lullaby's sing along with Denisotvitch! (4:47), maar die zijn eerder bedoeld voor de kleintjes. Behind the screams: The voices of Hotel Transylvania (7:29) is misschien nog een mild entertainend overzicht van de stemacteurs waar volwassenen ook nog wat aan hebben; Johnny's Home Movies (5:19) is echter een alibi om enkele clips uit de vorige films op u af te voeren. Drac's Zing-tastic Read along (2:31) is een voorleesverhaaltje, maar dat is eerder bedoeld voor de kleintjes. De 3 Monster Activities, zijnde Vampire Make-overs: Mavis and Drac Make-up How To (3:41), How to draw Dracula (5:24) en Make your own watermelon Jack-o-lantern (1:04) zijn doe-activiteiten die eerder bedoeld zijn voor de kleintjes. Voor wie dan nóg niet genoeg muziek heeft opgelepeld gekregen, is er nog de I see love dance-party (2:46), maar die is eerder bedoeld voor de kleintjes, en vervolgens nog zes lyric videos (7:28) die eerder bedoeld zijn voor de kleintjes. More Hotel T bevat drie trailers (2:37), voor de eerste film, de tweede film en een computerspelletje, maar het lijkt ons onwaarschijnlijk dat u deze twee films nog niet in huis heeft en de derde wel. Uiteraard bevat de schijf ook nog cross-promotionele trailers. Ten opzichte van de Amerikaanse release is de featurette Meet the New Characters gesneuveld. Waarschijnlijk was die niet voor de kleintjes.

 CONCLUSIE
Het universum van Hotel Transylvania voelt na drie films voldoende vertrouwd aan. De nieuwigheid is er allicht af, maar de strapatsen van Dracula zijn altijd goed voor een avondje leuk vertier. De technische merites van de disk zijn prijzenswaardig, alleen worden we qua bonusmateriaal door Sony een klein beetje misdeeld, want het overgrote deel is bestemd voor kinderhandjes die normaal gezien niet aan de afstandsbediening van de Blu-rayspeler mogen komen, en wellicht een substantiëlere extra is gesneuveld tegenover de Amerikaanse release. Sony, gooi er volgende keer liever één van die lamme karaoke's af.
coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Genndy Tartakovsky
Met: Adam Sandler, Selena Gomez, Andy Samberg, Kevin James, Steve Buscemi, David Spade, Keegan-Michael Key, Fran Drescher, Molly Shannon, Kathryn Hahn, Jim Gaffigan, Mel Brooks

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
6

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609639384


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Arabisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Audiocommentaartrack door regisseur Genndy Tartakovsky, productieontwerper Scott Wills, supervisor visuele effecten Michael Ford
• 2 original shorts:
- Puppy
- Goodnight Mr. Foot
• 3 Scary-oke sing-alongs
• 4 Monster Lullaby's sing along with Denisotvitch!
• Documentaire "Behind the screams: The voices of Hotel Transylvania"
• Documentaire "Johnny's Home Movies"
• Documentaire "Drac's Zing-tastic Read along"
• 3 Monster Activities:
- Vampire Make-overs: Mavis and Drac Make-up How To
- How to draw Dracula
- Make your own watermelon Jack-o-lantern
• Documentaire "I see love dance-party"
• 6 lyric videos
• More Hotel T: 3 trailers
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij