:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR IS BORN, A
STAR IS BORN, A (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-02-11
FILM 
“Toch niet weer dat afgezaagde verhaaltje dat iedereen van voren naar achteren kent!”. Dat was onze, en wellicht de mening van vele anderen toen bekend raakte dat Bradley Cooper voor de vierde keer een versie zou maken van A Star Is Born. Deze film die een scenario bevat dat Hollywood op het lijf is geschreven, verscheen in 1937 voor het eerst op het witte doek met Janet Gaynor en Fredric March. Dat leverde toen 7 Oscar-nominaties op waarvan er twee werden verzilverd en iets minder dan twintig jaar later was er de beroemde versie van George Cukor met Judy Garland en James Mason. Voor wie een gebrek heeft aan zelfrespect is er ook nog de jaren 70-versie met Barbra Streisand en Kris Kristofferson, en nu is er dus één met Lady Gaga. Een allesbehalve vanzelfsprekende keuze (bij aanvang ook niet voor ons), want bij Warner lag jarenlang het idee vast dat Clint Eastwood achter de camera’s met Beyoncé zou kruipen. Maar zoals dat wel vaker het geval is in Tinseltown bleef dat idee ook beperkt tot plannen in het hoofd.

Dat een mens niet al te hard van stapel moet lopen alvorens alles te hebben gezien, wordt bewezen met deze remake. Op papier misschien een film om te mijden, maar eens je aan de bijna twee uur durende rit bent begonnen snap je dat je (hoe vreemd dat ook is) in de ban bent geraakt van Lady Gaga. Er kan veel over haar gezegd worden, maar het mens kan wel degelijk acteren ofschoon ze zelf toegeeft dat het voor haar leek alsof ze gewoon zichzelf speelde. Een nieuwe Meryl Streep is ze voorlopig niet, hoewel ook dat weer een positief element kan zijn… Het verhaal kreeg wel een hedendaagse update, maar de kern is onveranderd gebleven. Een bekende popster die aan de drank en drugs zit ontdekt pardoes een onbekende schone. Wat een boost voor de eigen carrière moet worden, blijkt ook alleen een talent te zijn en hoe… Juist, Hollywood ten voeten uit.

Jackson "Jack" Maine (Bradley Cooper die vreemd genoeg met hetzelfde kapsel als Kris Kristofferson rondloopt) is één van de populairste countryrocksterren. De muziek is voor hem niet meer dan een job geworden en hij worstelt met het feit dat onbekenden hem steeds ongegeneerd toespreken of dat ze zonder dat hij er de toestemming voor geeft een foto van hem maken. Het rockleven bestaat voor hem louter uit de twee uur dat hij op een podium staat, maar voor de rest is hij niet meer dan één hoopje ellende dat zich dagelijks te pletter zuipt. Zijn broer Bonny (Sam Elliott) die hem als manager begeleidt, probeert hem bijna dagelijks wakker te schudden, maar iedere dag lijkt de macht van de fles net iets te groot. Op een avond vraagt Jackson aan zijn chauffeur (rocksterren doen nooit iets alleen) om een tussenstop te maken bij een dragqueenbar om een drankje te benuttigen. Eens daarbinnen wordt de popzanger omver geblazen door een performance van Ally die La Vie En Rose brengt. Jackson geraakt backstage (ook dat kunnen rocksterren). De twee raken aan de praat, maar de babbel wordt verstoord door een opdringerige fan. Ally verkoopt de man een mep van jewelste en tijdens de verzorging van Allys hand ontstaat er iets wat je in vaktermen prille liefde noemt. Jackson beseft de meerwaarde van zijn ontdekking en hij vraagt haar om samen een nummer te brengen op een festival waar hij speelt. Ally is echter te bescheiden en kiest bij aanvang voor de zekerheid van haar job als restauranthulpje. Maar niet voor lang, want voor ze het beseft staat ze voor tienduizenden fans te zingen en jawel: a star is born. De twee kunnen het ook op andere vlakken met elkaar vinden, maar in geen tijd ontdekt Ally dat haar geliefde hopeloos verslaafd is, en dat terwijl de populariteit van Ally met de dag groter wordt.

Een verhaal vol clichés, en toch geen seconde zo aanvoelt en dat komt zonder twijfel door de schitterende acteerprestaties van zowat de hele crew. Bradley Cooper is briljant als doorleefde rockster en oogt iedere seconde levensecht. Van Sam Elliot weten we dat hij altijd goed acteert, maar de verrassing van deze muziekprent is zonder enige twijfel Lady Gaga die vriend en vijand doet verbazen door haar imponerende spel. Niemand die nog over Beyoncé spreekt, ook al konden de producers zich geen film zonder haar voorstellen. Je moet niet alles gaan geloven want men je zegt, maar wie beweert dat A Star Is Born een goede film is (en meer dan dat) is niet eens aan het overdrijven. Het enige wat voor een minpuntje bij bepaalde kijkers zou kunnen zorgen is de muziek die als vanzelfsprekend prominent aanwezig is. Cooper kreeg de hulp van de rockgroep Promise Of The Real die al samenwerkten met Neil Young. De muziek in A Star Is Born houdt wat het midden tussen Bruce Springsteen en Ryan Adams.

BEELD EN GELUID
A Star Is Born is gereleaset op Warner en dat is een maatschappij die zelden (om niet te schrijven nooit) teleurstelt. Het beeld is prachtig, levendig en uiterst scherp. Voor het geluid kun je (ten minste als je de film in de originele taal wil zien) kiezen tussen een Dolby Atmos-band of een energieke DTS-HD MA 5.1-track. 

EXTRA'S
Logisch dat een muziekfilm heel wat extra's bevat die de muziek belichten. Er zijn jamsessies, videoclips en zelfs muziekstukjes die uiteindelijk de film niet haalden. Best leuk als je tuk bent op het muzikale kunnen van Bradley Cooper en Lady Gaga, maar als cinefiel ging onze interesse toch het meest uit naar de 30 minuten docu The Road To Stardom: Making A Star Is Born. Niet dat het allemaal zo veel voorstelt. Je leert er wel uit dat de festivalscènes opgenomen zijn op Glastonbury en dat bijv. Lars Ulrich van Metallica (een vriend van Cooper) de camera op zijn schouders mocht trekken, maar bij deze extra gaat het er hem in de eerste plaats toch om dat Bradley Cooper zich een gelukkig man prijst dat hij Lady Gaga kon overtuigen om mee te werken aan zijn regiedebuut. Volgens de regisseur zou hij zonder haar de film in de ijskast (of lijkkist) hebben gestopt. In de docu zie je ook de eerste screentests. 

CONCLUSIE
Wat zou het leven zonder verrassingen zijn? De vierde versie van A Star Is Born is de beste, en Lady Gaga blijkt nog goed te kunnen acteren ook!


coverStudio: Warner

Regie: Bradley Cooper
Met: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
135 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051889644538


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch HD

Geluid:
Engels Dolby Atmos 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• The Road to Stardom: Making A Star is Born 
• Songs & Performances Not Seen In Theatres
• Music Videos


Andere recente releases van deze maatschappij