:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOLA RENNT
LOLA RENNT (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-05-23
FILM
Berlijn. Manni (Moritz Bleibtrau), het vriendje van Lola (Franka Potente) belt in paniek op: op zijn eerste werkdag als geldkoerier voor een paar louche "zakenlui" is hij op de metro een zak met 100.000 Mark in kwijtgespeeld. Hij heeft nog welgeteld twintig minuten vooraleer zijn opdrachtgevers komen, en als die merken dat hun geld foetsie is, zullen ze hem gegarandeerd niet met bloemen ontvangen. Om de zaak nog erger te maken: Manni staat met een wapen in zijn zak aan de ingang van een supermarkt, met de bedoeling daar dan maar 100.000 Mark te gaan "halen". Lola smeekt hem om nog even te wachten tot zij bij hem is vooraleer domme dingen te doen. Maar waar kan ze op 20 minuten tijd een dergelijke som geld vinden? Bij haar vader misschien, een bankdirecteur? En waar is de oorspronkelijke zak met geld naartoe? En zal Manni zich kunnen beheersen tot Lola er is? Tot driemaal toe zien we de gebeurtenissen na Manni's wanhopige telefoontje zich ontwikkelen, en bij elke mogelijke loop der dingen zorgen kleine details voor grote gevolgen.

 


Lola Rennt betekende de definitieve doorbraak voor zowel arthouse-regisseur Tom Tykwer als zijn fetish-actrice Franka Potente. De film heeft op ongelofelijk korte tijd een massie­ve cultstatus verworven, schraapte hopen prijzen bij elkaar, en gaf de Berlijnse cinema een nieuw elan. Het symbool van het roodharige meisje dat in een race tegen de klok door Berlijn holt, heeft zelfs een plaatsje verworven in het Berlijns filmmuseum, naast de kostuums van Marlène Dietrich en de propagandafilms van Leni Riefenstahl. Zonder aan kunstzinnig­heid in te boeten, weet de film bovendien een zeer vreemde vertelstructuur, waarin de tijd op hol is geslagen (zoals de klok in het begin van de film) te koppelen aan een meeslepend verhaal, en blijft tegelijkertijd erg toegankelijk, wat bij dergelijke films al eens een euvel pleegt te zijn. Lola Rennt is tevens een ode aan Berlijn, en Tykwer neemt uitgebreid de tijd om de stad in beeld te brengen, met zowel statige gebouwen die zo uit een toeristische gids konden komen, als troosteloze spoorwegbruggen vol graffiti.

 


Denk even aan alle clichés die horen bij een Duitse krimi-reeks, en neem daarvan dan het radikaal tegenovergestelde; Lola Rennt is één aaneen­schakeling van hyperkinetisch camerawerk en vindingrijke fotografie, ondersteund door een pompende techno-soundtrack, maar heeft tegelijkertijd substantiële inhoud; het is een parabel over oorzaak en gevolg, en over de impact de beslissingen die we elke seconde moeten maken. De film is doordrenkt van de symboliek, zeker naar het einde toe, wanneer Lola, uitgeput, haar lot in handen geeft van de grillen van de roulettetafel. Wat in de film bovendien echt wel een bijzonder effect teweeg brengt, is dat bij sommige personen die Lola onderweg ontmoet er als een flits een reeks polaroïds worden getoond, die de verdere levensloop van de passant na hun ontmoeting samenvat.

 


BEELD EN GELUID
Na de dvd zijn we al een tijdje op zoek geweest naar een Blu-rayversie van deze film. Omdat Beneluxdistributeur A-Film failliet is, zijn we daarom moeten uitwijken naar een niet-Nederlands ondertitelde Duitse versie. De beeldkwaliteit is niet het allerscherpste wat we ooit gezien hebben, en dezelfde fouten die de dvd wat verstoorden, zijn jammer genoeg behouden gebleven. Gekartelde randen doen zich vrij frequent voor in de buitenopnames, met als triest hoogtepunt de scène waarin de fietser de zwerver ontmoet aan het openluchtfrituur - kenners van de film weten welke scene ik bedoel. Daarnaast zijn de kleuren vrij stabiel, net zoals Franka Potente's haar wellicht wat overgesatureerd, en vooral de stukjes tekenfilm laten een fijne indruk na. Deze release bevat wel tenminste een Duitse DTS-HD MA 5.1-track waarin de technomuziek eens zo hard door de boxen knalt.

 


EXTRA'S
Deze release bevat een handjevol bonusmateriaal. Twee audiocommentaren sieren deze release, één met regisseur Tom Tykwer en cameraman Frank Grieber, en één met Tykwer en monteur Mathilde Bonnefoy. Om deze te kunnen volgen moet u echter vlot in de taal van Goethe zijn. Voornaamste brok is een zeer goeie, maar uitsluitend in het Duits en zonder ondertitels uitgevoerde documentaire Making of Lola Rennt (40:07) waarin regisseur Tom Tykwer zijn visie op de film uit de doeken doet, en we heel wat behind-the-scenesmateriaal zien. Dan is er nog een videoclip van het nummer Believe (4:01) door zangeres/actrice Franka Potente, en er zijn nog wat cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE

De Blu-ray is een stapje voorwaarts, maar het is toch niet de ultieme Lola Rennt-versie waar ik op had gehoopt. Allicht is de kans dat deze Blu-ray in het Nederlands taalgebied zal worden uitgebracht extreem klein, dus als u het met Duitse of Engelse ondertitels kan stellen, is dit tenminste een alternatief voor deze zeer goeie film.coverStudio: Warner

Regie: Tom Tykwer
Met: Franka Potente, Moritz Bleibtrau, Herbert Knaup, Nina Petri, Joachim Król, Armin Rohde, Heino Ferch, Suzanne Von Borsody, Sebastian Schipper

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051890028709


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels, Duits CC
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar door regisseur Tom Tykwer en cameraman Frank Grieber
• Audiocommentaar door regisseur Tom Tykwer en monteur Mathilde Bonnefoy
• Documentaire "Making of Lola Rennt"
• Videoclip "Believe"
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij