:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLASS OF NUKE'EM HIGH
CLASS OF NUKE'EM HIGH (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-05-22
FILM 
We zullen het zo zeggen: wie films met goede smaak en geniale cinefiele vondsten verwacht, blijft maar beter met zijn fikken van Troma Entertainment. Zelf gebruikt de filmmaatschappij met plezier de slogan “movies of the future” en de firma die in 1974 is opgericht door Lloyd Kaufman en Michael Herz heeft ontelbare filmmakers geïnspireerd waaronder Quentin Tarantino, Roberto Rodriguez en James Gunn. Films met wansmaak zullen sommigen zeggen, want jawel, dit is humor die het moet hebben van scheten, blote borsten en vooral veel ketchupgore. Wel altijd met een knipoog, want de films zijn zo goedkoop in elkaar geflanst dat men ze gewoon over the top maakt waardoor ze charmant en grappig worden. Ten minste, dat vinden wij en tienduizenden volgelingen toch. Voor wie nog nooit van Troma heeft gehoord is er goed nieuws, want de meeste films uit hun catalogus (en dat zijn er meer dan duizend!) zijn door de makers op YouTube gegooid omdat dit volgens hun de enige manier is waarop fans deze meesterwerken der wansmaak kunnen bekijken, op televisie zul je ze in ieder geval nooit zien. Wel zijn er her en der releases op blu-ray zoals deze Class Of Nuke’em High uit 1986 die door Arrow is uitgebracht. 

Class Of Nuke 'Em High die in sommige landen ook wel de titel Atomic High School kreeg, was tamelijk belangrijk voor Lloyd Kaufman die samen met Richard W. Haines deze film onder het pseudoniem Samuel Weil draaide. De film was immers de opvolger van The Toxic Avenger waarmee Troma een enorme hit te pakken had en de studio van de financiële ondergang redde. Maar ook Class Of Nuke 'Em High bracht geld in het laatje en daar zat de verhuur van de vhs-tape voor veel tussen die toen in volle bloei was. Het succes bracht Troma ertoe om twee sequels uit te brengen (Class Of Nuke 'Em High 2: Subhumanoid Meltdown en Class Of Nuke 'Em High 3: The Good, The Bad And The Subhumanoid). Als je de trailers die op deze release staan bekijkt, weet je ook meteen waarom niemand deze film wilde zien. De eerste daarentegen is wel de moeite, ten minste als pulp je ding is.

Het verhaal is, maar dat had je natuurlijk al onmiddellijk door, vrij onnozel. De autoriteiten hebben er in New Jersey wijselijk voor gekozen om de Tromaville High School naast een kerncentrale te bouwen. Eens komen daar vodden van, zeker als het een Troma-film betreft, en er is een ongeluk waarbij radioactief water in de waterleiding van de school terecht komt. De nerd bij uitstek (hoe kan het anders) drinkt van het besmette water en transformeert in een gewelddadige psychopaat. Best handig om eindelijk wraak te kunnen nemen op de bullies van de school: de Cretins.

Een verhaal dat inderdaad identiek is aan dat van...The Toxic Avenger. De mannen van Troma waren nooit het soort kerels die uitblonken in originele scripts, want iedere film lijkt wel een doorslagje van de “nerd wordt held”-story, maar toch films die je in één heerlijke rit uitrijdt en die volgepropt zitten met wansmakelijke grappen en met individuen die niet kunnen acteren, maar wel grappig zijn. Absoluut over the top, en zelfs ongehoord, maar ach…als zelfs De Buurtpolitie kan, waarom Class Of Nuke’Em High niet? 

BEELD EN GELUID
Er is een reden waarom de Arrow-releases zo populair zijn en vaak zo vlot uitverkocht geraken. Uiteraard speelt de collectorwaarde een rol, maar de releases van deze Britse maatschappij hebben naast leuke goodies (zoals kaartjes of een bijbehorend boekje) ook een uitstekende transfer zodat een aankoop op blu-ray echt wel een meerwaarde vormt. Een film als deze was in feite een lowbudget-videohit, maar alles is optimaal gerestaureerd waardoor het nu beter oogt dan toen, en de film is ook in zijn originele aspect ratio (1.78:1) behouden. Een hebbeding dus, ook al dien je voor releases als deze ongeveer 20 Britse pond op de toonbank te leggen. En toch is het zijn stuivers meer dan waard…

EXTRA'S
Veel extra’s en dat is wel lekker meegenomen, want er valt toch heel wat leuks te vertellen over deze Troma-hit waar regisseur Loyd Kaufman nog best trots op is. Dat is niet zo vanzelfsprekend, zo schaamt hij zich nu over Blood Sucking Freaks van Joel M. Reed die hij in 1976 via Troma uitbracht, en dat omdat deze film alle wetten van de goede smaak aan zijn laars lapte.Informatief, maar in de eerste plaats zeer grappig. Naast de audiocommentaar met Lloyd Kaufman is er een interview met de tortelduifjes Robert en Jennifer Prichard die met elkaar al speelden (waarschijnlijk in de twee betekenissen van het woord) sinds de Troma-megahit The Toxic Avenger. Er is een kortfilmpje waarin Theo Pingarelli uitlegt hoe belachelijk goedkoop hij de kerncentrale van de film heeft gemaakt, er is een uitgebreid gamma aan Troma-trailers en er is ook een zeer leuk promofilmpje met wijlen Lemmy van Motörhead. Vervolgens zijn er acht weggelaten scènes, maar de echte reden om de bonussectie aan te vinken zijn de extra’s met regisseur Lloyd Kaufman. Zo is er een halfuurtje Q en A in de Prince Charles Cinema in Londen die in 2012 werd opgenomen. Kaufman is het soort mens die je bewondert (hij is ongelooflijk grappig), maar die je tegelijkertijd net geen tikkeltje te arrogant vindt. De manier waarop hij enkele vragen van het Londense publiek beantwoordt variëren steeds op het randje, maar als gezegd ongelooflijk grappig. Ten slotte is er nog een hilarische rondgang in de Troma Studios in New York met Loyd Kaufman, volgens de man één van de plaatsen die op je bucketlist moeten als je de metropool ooit bezoekt. Niets van geloven, maar het levert wel een olijke bonus op! 

CONCLUSIE
Class Of Nuke’Em High hoort thuis in het rijtje van “films die je moet gezien hebben om te geloven” of “ééntje die gemaakt is toen alles nog kon”. Een goede film? Volgens de wetten van de school natuurlijk niet, maar een film die je in één ruk uitkijkt en dat is dan weer iets wat niet kan gezegd worden van heel wat pretentieuze rotfilms die ons door de “serieuze” pers in de schoot worden geworpen. 


coverStudio: Arrow Films

Regie: Richard W. Haines en Lloyd Kaufman (als Samuel Weil)
Met: Janelle Brady, Gil Brenton, Robert Prichard

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1986

Leeftijd:
18

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5027035008028


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audiocommentaar met Lloyd Kaufman
• Interview Met Robert En Jennifer Prichard
• Q en A Met Lloyd Kaufman in Prince Charles Cinema (2012)
• Theo Pingarelli On The Making Of The Nuclear Power Plant Effect
• Troma Studios Tour With Loyd Kaufman
• Public Service Announcment By Lemmy From Motörhead
• Deleted Scenes
• Troma Studios Trailer Reel

Andere recente releases van deze maatschappij