:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACK SNAKE MOAN
BLACK SNAKE MOAN
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-06-03
FILM 
Never judge a book on its cover, ook niet als het een dvd is. Het hoesje van Black Snake Moan lijkt ongelooflijk fout (Samuel L. Jackson die de veel jongere Christina Ricci aan een enorme ketting vastbindt) en je even doet denken dat dit de zoveelste poging van een regisseur wordt die denkt dat hij de nieuwe Quentin Tarantino is. Maar niks is minder waar. Hoewel het verhaal compleet ongeloofwaardig overkomt, gaat deze film uit 2006 over de blues en vooral het zalvend karakter ervan. Een film van Craig Brewer die een jaar daarvoor iedereen met de rapfilm Hustle & Flow rond zijn vingers wond, maar daarna het stomme idee kreeg om een remake van Footloose te maken en nadien niet meer aan de bak kwam. De naam Brewer wordt de laatste tijd wel meer en meer vernoemd omdat hij de lang uitgestelde sequel van Eddie Murphy’s Coming To America zou mogen doen.

Door zijn furore in het midden van de jaren 90 met Pulp Fiction was Samuel L. Jackson de ideale acteur als je een “bad ass you don’t fuck with” in je cast wilde. Het leverde een paar leuke films op, maar je kan van hem evengoed een kast vullen met draken van films. Zo was er in datzelfde jaar bijv. Snakes On A Plane, het was trouwens op de set van dit vehikel dat Jackson de basis van het gitaarspelen aanleerde. Naar verluidt was Jackson de geknipte persoon om een bluesmuzikant te vertolken en zo geschiedde...

De titel van de film refereert naar een bluessong die in 1927 gecomponeerd werd door Blind Lemon Jefferson, maar het is wel een verhaal dat zich nu afspeelt. De ontmoeting tussen twee gebroken zielen die elkaar proberen te redden door de kracht van de Mississippi-blues, hoewel de ene daar bij aanvang niet bepaald zit op te wachten. Blues en smart gaan altijd samen en daar kan Lazarus Redd (Samuel L. Jackson) zeer goed over meespreken, want deze boer is er getuige van hoe zijn vrouw er met zijn broer vandoor gaat. Een leven zonder zin, tot op het moment dat hij op Rae Doole (Christina Ricci) botst. De jonge nymfomane heeft de reputatie om de matras van de buurt te zijn, en wanneer haar vriendje Ronnie Morgan (Justin Timberlake) onder de wapens moet, gaat het van kwaad naar erger. Rae kan het al lang niet meer schelen wie er met zijn vingers in haar broekje zit, maar wanneer ze op een avond Gill Morton (Michael Raymond-James), Ronnies beste vriend, treft draait alles op een fiasco uit. De jonge kerel slaat het meisje bont en blauw en laat haar bijna voor dood achter op straat. Lazarus vindt het jonge wicht en besluit om door de blues (en een ketting) de seksdemonen uit haar lijf te jagen.

De verrassing van deze film is zonder meer Christina Ricci die hier op een heel andere manier speelt dan we van haar gewend zijn. Uitdagend, maar ook iemand die veel verdrongen emoties uitdraagt. Street trash waarmee je een medeleven, zelfs medelijden, voor voelt. Jackson speelt gewoon het typetje dat we van hem gewend zijn, maar minder irritant dan gewoonlijk. Justin Timberlake brengt het er nog behoorlijk vanaf.Het enige waar je kan op afknappen is dat alles in deze film wel zeer eenvoudig gaat: een wildebras die er zich in een mum van tijd bij neerlegt dat ze haar leven zal moeten beteren, en dat de ketting hiervoor het middel is. En er zijn ook net iets te veel verwijzingen naar het Heilige Schrift, woorden die haaks op de leefwereld van de losbandige Rae staan. Maar in Hollywood verloopt alles nu eenmaal iets vlugger dan in de rest van de wereld. Het verhaal zelf dien je met de nodige kilo’s zout te nemen, maar als bluesparabel is Black Snake Moan een redelijk geslaagde film die je gerust nog eens van onder het stof mag halen, of hem gewoon meepikken van één of andere rommelmarkt, want in heel wat kramen ligt hij op je te wachten voor 1 euro. En geef toe, een muntje is Christina Ricci nu toch wel waard.

BEELD EN GELUID
Deze release heeft al behoorlijk wat jaren op zijn teller staan, maar de Universal-Paramount dvd’s waren meestal bij de betere van de klas en daar hoort Black Snake Moan ook bij. Mooie kleuren, niks van grain, en alles kraakhelder. De geluidsband is een 5.1 Dolby Digital met op de soundtrack (dat had u al lang door) vooral veel bluestracks. 

EXTRA'S
Bij ons krijgen de extra’s hun punten voor de meerwaarde, niet voor de lengte. Op deze dvd krijg je naast  een commentaarband met schrijver-regisseur Craig Brewer en wat verwijderde scènes twee bonusfilmpjes. Eén richt zich op de muziek (Geworteld In De Blues) en een ander (Conflicted: Het verhaal Achter Black Snake Moan) is een dertig minuten durende compilatie van interviews waarin vooral de nadruk gelegd wordt op hoe moeilijk deze rol voor Ricci wel was en hoe Jackson gitaar leerde spelen. Leuk, maar als je 40 minuten in één zin kan samenvatten...

CONCLUSIE
Black Snake Moan is een aangename film over hoe je mensen kan bekeren met een ketting en blues. Don’t try this at home, maar dankzij Christina Ricci en een genietbare Samuel L. Jackson is deze film gerust nog een beurt in je lader waard.


cover
Studio: Paramount

Regie: Craig Brewer
Met: Samuel L. Jackson, Justin Timberlake, S. Epatha Merkerson, David Banner

Film:
6,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865500057


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Noors, Zweeds, Fins
Extra's:
• Commentaarband van schrijver / regisseur Craig Brewer
• Verwijderde scènes
• Conflicted: Het verhaal Achter Black Snake Moan
• Geworteld In De Blues

Andere recente releases van deze maatschappij