:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLERKS II
CLERKS II
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-06-24
FILM
Humor, het is en blijft een subjectief gegeven. Wat voor de één niet werkt, blijkt voor de ander voer te zijn voor hilarische momenten die je nooit meer vergeet. Dat is zeker het geval voor Kevin Smith. Deze film- en comicgek kwam de laatste jaren vooral in de media-aandacht door zijn gezondheidsproblemen (overgewicht waardoor het hart overuren moest gaan kloppen), maar naast de eigenaar van een comicshop, talloze tv-projecten, het acteren in diverse films is hij ook regisseur van vaak zeer aparte films. Zack And Miri Make A Porno, Dogma, Tusk en natuurlijk de twee Clerks. Een franchise die onlangs terug in de actualiteit kwam omdat Jay And Silent Bob Reboot werd aangekondigd, een spin-off uit de Clerks-reeks.

Clerks II
kwam twaalf jaar na de eerste. Deze zwart-witfilm uit 1994 was het debuut van Kevin Smith. Neergesabeld door critici die het wederom weer eens niet begrepen, want die vonden er geen zak aan dat de kijker uitgenodigd werd om een dag uit het leven van Dante (Brian O'Halloran) en Randal (Jeff Anderson) te volgen. Twee nietsnutten die in een lokaal winkeltje werken en er zich rot mee amuseren om de klanten lastig te vallen en het zelf de hele tijd over seks, hockey en films te hebben. En dat terwijl er buiten twee dealers rondhangen: Jay (Jason Mewes) en Silent Bob (Kevin Smith) die er het klantenaantal niet mee doen toenemen.

De sequel begint wanneer Dante aan zijn winkel arriveert en ziet dat het gebouw in de fik staat. Randal lijkt het koffiezetapparaat niet te hebben uitgeschakeld, maar de verwaaide jongen trekt zich daar allemaal niet te veel van aan. Shit happens en het leven moet verder, en de twee vinden een baantje in een fastfoodrestaurant. Hun collega lijkt Elias (Trevor Fehrman) lijkt al even geflipt te zijn als de twee, maar gelukkig is er de manager Becky Scott (Rosario Dawson) die de touwtjes in handen houdt. Touwtjes waar Dante op verliefd wordt.

Er gebeurt veel in deze film. Zaken waar menig kijker niet de humor van zal (willen) inzien. Een gek die ingehuurd wordt omdat hij een ezel neukt. We zeggen maar wat, en je weet meteen hiermee waar je je als kijker aan mag verwachten. Laag bij de grond zoals sommigen dat noemen, maar deze film heeft een rotvaart en is voorbij voor je het wel en goed beseft. Iets wat we niet kunnen zeggen over vele "serieuze" films die in Cannes door "intelligente" critici als het licht van het leven worden gezien. De scènes met Jay en Silent Bob zijn stuk voor stuk geweldig, en er is ook nog de immer briljante Rosario Dawson. In tegenstelling tot de eerste werd de sequel een kleurenfilm. Je merkt wel dat er af en toe een rem staat op de spontaniteit en dat dit meer een Hollywood- dan een DIY-film is, maar toch nog heerlijk. En geloof ons, voortaan zul je ook Silence Of The Lambs anders ervaren door het zien hiervan.

BEELD EN GELUID
Op onze website kun je een roman filteren van de vele ergernissen die bij onze redacteuren opkwamen toen ze een dvd van deze Nederlandse firma in handen kregen. Goedkope dvd's, maar daarmee was in feite alles gezegd. Gelukkig is deze transfer in zijn oorspronkelijk beeldformaat gebleven. Een degelijk beeld en geluid.  Wel ben je als koper verplicht om eerst drie trailers van andere releases te zien alvorens je aan de hoofdfilm kan beginnen. 

EXTRA'S
Niks van extra's. Het doet je alleen maar hopen dat deze cultfilm ooit een Britse release op kwaliteitslabels als Eureka! of Arrow zou mogen krijgen. 

CONCLUSIE
Foute humor die loopt als een trein. Minder spontaan als de eerste dat wel, maar het blijft heerlijk entertainment. cover
Studio: RCV

Regie: Kevin Smith
Met: Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Rosario Dawson, Jason Mewes, Kevin Smith, Jennifer Schwalbach Smith, Ben Affleck

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045212315


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij