:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TESIS
TESIS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-04-21
FILM
Tesis is de debuutlangspeelfilm van Alejandro Amenabar, geschreven tijdens zijn studentenjaren. Toen de film destijds in enkele kleinere Belgische bioscopen belandde, repten we ons op een vrijdagnacht richting Styx, een zaaltje ergens in Brussel. Om twee uur ’s nachts door de schaars verlichte straatjes naar je auto lopen en continue achterom kijken, had zeker en vast te maken met de impact die de film had losgeweekt. Angela (Ana Torrent) is studente Audiovisuele Communicatie in Madrid. In haar tesis wil ze zich toespitsen op het toenemende geweld die de audiovisuele sector op de kijkers loslaat. Professor Figueroa (José Luis Cuerd) wordt haar mentor en helpt haar de nodige documenten te bezorgen. Tijdens zijn zoektocht naar een speciale film, krijgt hij een astma-aanval en sterft. Angela treft de professor dood aan in de aula en neemt de videocassette mee naar huis. Ondertussen raakt ze in contact met de wat vreemde en gesloten Chema (Fele Martinez) die blijkbaar thuis nogal wat gewelddadige films in zijn bezit heeft. De video die ze heeft ontvreemd blijkt een snuff-movie te zijn waarin echte moorden plaatsvinden. Het meisje dat op de videofilm een gruwelijke dood sterft, blijkt een verdwenen studente van de faculteit. Angela en Chema starten een persoonlijk onderzoek en naderen zo steeds meer de schokkende ontknoping… die wel eens fataal voor hen kan zijn.

BEELD EN GELUID
Tesis was reeds bij uitgever Filmfreaks beschikbaar op koopdvd, echter met een niet-anamorfisch beeld en slechts met een Dolby Digital 2.0 geluidstrack. Het beeld bevatte nogal veel ruis en oogt jammer genoeg eerder als de kwaliteit van een goedkope videoband. De nieuwe versie uitgebracht door A-Film is al heel wat beter, doch is het eindresultaat ook niet helemaal vlekkeloos te noemen. De beeldkwaliteit is deze keer wel anamorfisch en heeft gelukkig een opknapbeurt gekregen. Kleuren ogen levendiger en scherper, al merk je nog een beetje ruis of een compressiefoutje. Het contrast kon bij een aantal scènes zeker beter. De Spaanse Dolby Digital 5.1-track (384 kbps) klinkt voldoende overtuigend zonder dat je uit je zetel dondert. De track houdt zich in eerste instantie eerder op de achtergrond, maar schiet bij een aantal actiescènes flink in actie.

EXTRA’S
Wat extra’s betreft, mogen we niet klagen al worden we eerlijk gezegd niet wild van een bioscooptrailer of cast en crew info. De Making Of (18 min.) kan al meer boeien en bevat interviewfragmenten met regisseur en acteurs. Voorts tref je nog een viertal verwijderde scènes (7 min.) aan zonder optioneel commentaar jammer genoeg, en tenslotte kan je tijdens de film enkele storyboards oproepen en bekijken.

CONCLUSIE
Tesis is een prima Spaanse thriller en zorgt voor de nodige schrikmomenten. Deze release van A-Film haalt zonder twijfel de bovenhand op de versie van Filmfreaks. Technisch scoort deze dvd behoorlijk goed zonder echt te imponeren.


cover
Studio: A-Film

Regie: Alejandro Amenábar
Met: Ana Torrent, Fele Martinez, Eduardo Noriega, Javier Elorriaga, José Luis Cuerda

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777038550


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cast en crew info
• Making Of
• Verwijderde scènes
• Storyboards

Andere recente releases van deze maatschappij