:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COLETTE
COLETTE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-07-02
FILM 
Typecasting. De ene heeft er al wat meer last van de andere, maar in het geval van Keira Knightley lijkt het wel alsof zij steeds bovenaan de wish list prijkt van cineasten die een kostuumdrama willen maken. Knightley heeft al zo veel van dit soort rollen op haar cv staan, dat we onze de Britse bijna niet meer kunnen voorstellen zonder corset. Colette, een aardige film overigens, maakt dit beeld alleen nog maar sterker. Wash Westmoreland wiens hoogtepunt wel altijd de glamrockfilm Velvet Goldmine zal blijven, focuste zich voor zijn nieuwste film op het trieste leven van de Franse schrijfster Sidonie-Gabrielle Colette. Een schrijfster van wie de Fransen de boeken verslond, maar waarvan niemand de tragiek achter de schermen van kende. Westmoreland wandelt af en toe buiten de lijntjes door het lesbische overspel in beeld en klank te benadrukken, maar buiten dat blijft het een traditioneel braaf kostuumdrama die geen seconde verveelt, maar ook weinig nieuws toevoegt aan het genre.
We schrijven Frankrijk, einde negentiende eeuw. Colette (Keira Knightley) is een boerendochter die niets afweet van het leven buiten het platteland. Een eigen mening heeft ze wel, maar haar levensvisie is ronduit bekrompen als je het vergelijkt met dat van de Parijzenaar Willy (Dominic West) die haar ten huwelijk vraagt. Willy is een uitgever die betere tijden gekend heeft, want niemand van de schrijvers die hij onder zijn hoede heeft, komt op de proppen met iets van literair belang. Wanneer Willy, die ondertussen met zijn vrouw in Parijs woont, ontdekt dat zijn partner beter dan wie kan schrijven, krijgt de boekenuitgever een geniaal plan. De autobiografische romans die Colette over haar schooljaren schreef, brengt de echtgenoot uit onder zijn eigen naam “Willy“. De boeken met daarin het personage Claudine worden alsmaar populairder. Willy zit weer op rozen tot op het moment dat zijn vrouw wil dat de wereld weet dat zij de boeken schreef.
Het is duidelijk dat Wash Westmoreland op de rem stond bij het maken van zijn film. Zijn hart ging ontegensprekelijk uit naar het feministische karakter van het verhaal, maar het financieel verstand (of waren het de producers van deze Amerikaans-Brits-Hongaarse biografische film?) hield het op een traditioneel kostuumdrama. Daarmee schippert Colette tussen twee havens en durft het wel eens stuurloos worden. De ijzersterke vertolkingen van Keira Knightley (here we go again!), Dominic West en de uitdagende Denise Gough als markiezin Mathilde de Morny houden weliswaar de film meer dan goed overeind.
BEELD EN GELUID
De releases van het Belgische The Searchers zijn altijd sober (lees geen extra’s), maar je kan er van op aan dat het blu-ray’s zijn met een uitmuntende transfer. De taferelen in het belle epoque van het 19e eeuwse Parijs ogen dan ook meer dan prachtig. Het geluid is een aangename en krachtige DTS HD 5.1-band, ook al is dit een film die het qua geluid vooral met zijn dialogen dient te doen.

EXTRA'S
Als gezegd zijn er geen extra’s op deze release te vinden.

CONCLUSIE
Colette is een onderhoudende biografie die zweeft tussen de klassieke kostuumfilm en een revolterend feministisch epos en die het vooral met zijn keigoede vertolkingen moet doen. coverStudio: The Searchers

Regie: Wash Westmoreland
Met: Keira Knightley, Fiona Shaw, Dominic West

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461876126


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD-MA 5.1
Frans DTS HD-MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij