:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AIRPLANE!
AIRPLANE! (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-02-19
FILM
Een vlucht van Los Angeles naar Chicago geraakt in zwaar weer wanneer de helft van de passagiers én de volledige flight crew het slachtoffer worden van een vismaaltijd die de versheidsdatum heeft overschreden. Piloot Oveur (Peter Graves), copiloot Roger (Kareem Abdul-Jabbar) en navigator Victor (Frank Ashmore) zijn alledrie uitgeteld. De dokter aan boord, Barry Rumack (Leslie Nielsen), meent dat de enige kans op redding is dat één van de passagiers de stuurknuppel overneemt. Oorlogsveteraan Ted Striker (Robert Hays), die alleen maar op de vlucht zit in een poging zijn lief, stewardess Elaine Dickinson (Julie Hagerty) terug te winnen, is eventueel wel de geschikte persoon, maar zijn traumatische verleden waarbij hij zes, pardon, zeven kameraden de dood heeft ingejaagd, speelt hem parten.
Airplane! is een dwaze komedie in dezelfde stijl en van dezelfde regisseurs als de Naked Gun-reeks. U kan zich verwachten aan een hoop visuele grappen, platte onderbroekenlol, woordspelingen en vooral gortdroge, surrealistische humor. Passagiers hangen zich aan de lopende band op of steken zichzelf in brand, het vliegveld loopt vol religieuze screwballs die zelfs proberen de Hare Krishna's te bekeren, de staf op de grond, verpersoonlijkt door Lloyd Bridges, is verslaafd aan zowat alles waar een mens verslaafd aan kan raken, een ander crewlid trekt voor de lol de kabel van de verlichting op de landingsbaan los, de automatische piloot is een opblaaspop met een hoog libido en een voorliefde voor orale seks, en de piloot maakt voortdurend pedofiele opmerkingen tegen het jongetje dat de cockpit mag komen bezichtigen. Airplane! is één lange opeenvolging van politiek volstrekt incorrecte humor, en zette in 1980 de toon voor het spoof-genre, waarin nog veel films zouden volgen (met wisselend succes overigens). Af en toe geeft de film een sneer naar Jaws, Saturday Night Fever of zowat elke vliegtuigrampenfilm gemaakt voor 1980, maar het parodie-aspect was in het begin van de spoof-hype duidelijk een minder dominerende factor. In de scènes waarin bijvoorbeeld de melodramatische kaart getrokken wordt, gaan de makers bijvoorbeeld dadelijk in overdriveAirplane! bevat vooral veel visuele gags met een perfecte timing, en dat maakt de film nog altijd onweerstaanbaar grappig na 40 jaar.
BEELD EN GELUID
De beeldtransfer verraadt onmiddellijk de ouderdom van deze prent. Het trio Zucker-Abrahams-Zucker zweert bij het fullscreen 1.78:1-formaat dat bij momenten essentieel is voor de framing van de visuele gags. Er is echter heel wat ruis te zien, en de scherpte is niet altijd optimaal. Daartegenover staat dat men geen gebruik heeft gemaakt van beeldverbeteringstechnieken die bijvoorbeeld ook het detail uit aangezichten wegveegt, dus dat is dan weer een pluspunt. Sommige scènes zijn nogal donker, en de speciale effecten zijn nogal knullig. In de discoscène kan je bijvoorbeeld duidelijk de draden zien waar Robert Hays aanhangt, maar het kan natuurlijk ook zijn, en het is meer dan waarschijnlijk zo, dat dit soort amateurisme net bewust in de film is gestopt. De DTS-HD MA 5.1-track is meer dan afdoende voor deze film, die ondanks het gegeven (een neerstortend vliegtuig) voor 99% draait op droge grappen.
EXTRA'S
De afwezigheid van de extra's die op de US-versie wél toegevoegd zijn, is een droge grap op zich.

CONCLUSIE

Airplane! is compleet van de pot gerukt, maar tovert na 40 jaar nog steeds een glimlach op ons gelaat, nog groter dan die op het gezicht van de opblaasbare copiloot. De disk is zeer rudimentair afgewerkt en blijft verstoken van nog maar een begin van bonusmateriaal.coverStudio: Paramount

Regie: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker
Met: Robert Hays, Julie Hagerty, Leslie Nielsen, Peter Graves, Lloyd Bridges, Robert Stack, Lorna Patterson, Stephen Stucker, Frank Ashmore, Jonathan Banks, Kareem Abdul-Jabbar, Craig Berenson, Barbara Billingsley, Lee Bryant, Nicholas Pryor, Joyce Bulifant

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1980

Leeftijd:
6

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083203610


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0
Japans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij