:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BETTER CALL SAUL - SEIZOEN 3
BETTER CALL SAUL - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-03-25

SERIE
Jimmy McGill (Bob Odenkirk) en Kim Wexler (Rhea Seehorn) hebben samen een advocatenkantoor geopend. Jimmy houdt er zich vooral onledig met het regelen van testamenten van ouden van dagen en Kim heeft dankzij Jimmy de machtige bank Mesa Verde afgesnoept van Hamlin, Hamlin & McGill. Feitelijk poetic justice, want het kantoor van Howard Hamlin (Patrick Fabian) en Jimmy's broer Chuck (Michael McKean) had het dossier uit Kims handen getrokken terwijl zij per slot van rekening al het werk had gedaan. Alleen heeft Jimmy daarvoor moeten inbreken bij zijn broer en heeft hij belangrijke documenten vervalst. Wat bovendien erger is: hij heeft zijn misdaden bekend tegenover Chuck, en die heeft er, ondanks zijn hypersensitiviteit voor elektriciteit, een bandopname van gemaakt. Chuck wil dan ook met alle mogelijke manieren de advocatencarrière van zijn jongere broer ten gronde richten, en Jimmy moet zich dienaangaande verantwoorden bij de balie van New Mexico, alwaar mogelijk zijn toestemming zal worden ingetrokken om ooit nog als advocaat aan de slag te gaan.
Jimmy heeft echter een plannetje uitgedokterd, en wil voor de rechtbank aantonen dat Chucks zogenaamde allergie voor elektriciteit een ingebeelde ziekte is. Dit zou onder meer impliceren dat Chuck ze niet allemaal op een rijtje heeft, voor wie daar nog aan moest twijfelen, en zijn geloofwaardigheid als getuige ondergraven. Jimmy slaagt in zijn opzet en zijn schorsing blijft beperkt tot één jaar. Inmiddels zit hij wel op zwart zaad, en hij begint een bedrijfje waarin hij de door hem opgekochte reclametijd op de lokale televisie tracht door te verkopen. Dat vlot echter niet zoals het zou moeten, en Jimmy bedient zich als zogenaamd televisieproducent voor het eerst van de naam Saul Goodman. De schade die hij echter intussen heeft aangebracht aan Hamlin, Hamlin & McGill drijft een wig tussen Howard Hamlin en Chuck McGill, waarbij de eerste er op aandringt dat de laatste zich terugtrekt als advocaat, al was het alleen al maar om de imagoschade in te perken.
Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) heeft het intussen niet met één maar met twee drugsbendes aan de stok. Hij wil het kartel van Hector Salamanca (Mark Margolis) een klap toebrengen omdat die het gewaagd heeft zijn familie te bedreigen. Hij wordt echter tegengehouden door Gustavo Fring (Giancarlo Esposito), de manager van de fastfoodketen Los Pollos Hermanos, voor wie het belangrijk is dat Hector blijft leven, ondanks het feit dat ze geduchte concurrenten zijn. Beide drughandelaars proberen elkaar de loef af te steken bij hun grote baas, Don Eladio (Steven Bauer), inzake wie van de twee de beste manier heeft om drugs over de grens te smokkelen. Gus heeft met zijn levertrucks van Los Pollos Hermanos alvast de beste papieren op zak. Hector Salamanca wil intussen dat de vader van zijn poulain Nacho Varga (Michael Mando) zijn naaiatelier ter beschikking stelt om drugs te verhandelen. Nacho wil echter niet dat zijn vader in het criminele milieu gezogen wordt, en hij heeft een plannetje bedacht om Hector Salamanca om zeep te helpen. Mike zit intussen nog altijd op een berg zwart geld, en in ruil voor zijn terughoudendheid belooft Gus hem dat hij hem zal helpen om het geld wit te wassen. Daarvoor brengt hij Mike in contact met Lydia Rodarte-Quayle (Laura Fraser) van het bedrijf Madrigal.
In het derde seizoen van Better Call Saul wordt langzaam maar zeker toegewerkt naar de uitgangspositie van Breaking Bad. De uit de hoofdreeks terugkerende personages Jimmy en Mike (en de in dit seizoen afwezige Tuco Salamanca) worden dit seizoen aangevuld met onder meer Lydia Rodarte-Quayle en vooral de voornaamste antagonist uit Breaking Bad, Gustavo Fring, maakt in dit derde seizoen zijn intrede. Wanneer u net zoals wij deze serie pas bekijkt ná Breaking Bad weet u alleszins al hoe het met sommige personages afloopt, zoals het feit dat de aanslag op Hector Salamanca gedoemd is te mislukken. Onveranderd is echter de filmstijl die showrunner Vince Gilligan hanteert. Het seizoen begint weer met ergens een in zwart-wit aangeklede vage toekomst waarin Jimmy McGill/Saul Goodman onder een dikke valse snor een anoniem baantje heeft bij een donutshop, en steevast begint elke aflevering met een ongewoon camerastandpunt, zoals een kop koffie die wordt ingeschonken, een woestijnlandschap opgesmukt met een paar sportschoenen of een close-up waarbij u mag raden wat er feitelijk te zien is.

Het verteltempo van Better Call Saul ligt voor de rest aan de lage kant, maar er wordt veel moeite gedaan om het verhaal zo intens mogelijk te brengen. Er wordt steengoed geacteerd, maar de acteurs krijgen dan ook A-klassemateriaal om mee te werken: scherpe, poignante scenario's en spitse dialogen. Vooral de veelheid van stijlen die naadloos in elkaar overlopen, weet te overtuigen: van schimmige deals tussen rivaliserende drugbendes tot aan een bingonamiddag voor bejaarden en zowat alles wat daartussen zit komt aan bod. Vooral de vete tussen Jimmy en zijn broer komt in dit seizoen tot zijn hoogtepunt. En zelfs in het onwaarschijnlijk geval dat u nog nooit van uw leven van Breaking Bad heeft gehoord, blijkt Better Call Saul op zichzelf zeer goed overeind te staan. Scènes zoals die waarin het kartel van Hector Salamanca de medewerkers van een filiaal van Los Pollos Hermanos komt bedreigen zijn alleen al de prijs van deze Blu-ray waard. Desondanks kan je niet anders dan Jimmy sympathiek vinden, zelfs al is hij in Breaking Bad verworden tot een sujet waarbij elke vorm van normbesef ontbreekt. Als je ziet hoe zijn tegenstanders, zoals Harold Hamlin en zijn broer Chuck het spel spelen, is Jimmy bij lange na nog niet de grootste crimineel die er in New Mexico rondloopt...
BEELD EN GELUID
Sony heeft een reputatie hoog te houden, en deze Blu-ray van Better Call Saul kan niet anders dan deze eer hoog houden. Vooral de texturen zijn uitgekiend en fijn, of het nu over de closeups gaat in het begin van de aflevering, waarin we een visitekaartje van Saul Goodman zien ronddrijven in een urinoir, het sjofele kantoortje waarin Kim en Jimmy hun zaak trachten in te richten, de afgelikte restaurants van Los Pollos Hermanos of de woestenij waarin Mike Ehrmantraut rondtoert in zijn auto die zijn beste tijd heeft gehad, meedogenloos scherp wordt alles in beeld gebracht. De kleuren zijn natuurlijk en evenwichtig, en de zwarte tinten komen goed uit de verf, alhoewel de nachtelijke scènes soms wel heel donker zijn. Voor grootse audioprestaties moet u niet bij Better Call Saul zijn, maar wat gepresenteerd wordt, is bijzonder evenwichtig, met onder meer een mooie ruimtelijke spreiding als in een welbepaalde scène Don Eladio in zijn zwembad duikt.

EXTRA'S
Om te beginnen zijn alle afleveringen weerom voorzien van een audiocommentaartrack met een selectie aan cast en crew. Over de disks verspreid vindt u in totaal ook acht verwijderde en uitgebreide scènes (16:33). Disk 1 bevat daarnaast nog een documentaire Gene of Omaha (7:41) waarin een nader kijkje wordt genomen naar de flashforwardscènes waarmee elk seizoen tegenwoordig begint. Deze feature vinden we terug onder de aflevering Mabel. Voor de aflevering Witness krijgen we als extraatje een documentaire The Return of Gus Fring (6:37), helemaal gewijd aan de rentrée van iedereens favoriete fastfoodrestauranteigenaar. Disk 1 bevat ook nog een flauwe gag reel (4:35).
Het overige bonusmateriaal staat op disk 3 (disk 2 staat met vier afleveringen al vol). Daaronder It's a bad, bad world (9:59), waarin we een oplijsting krijgen van de elementen uit Better Call Saul die al in Breaking Bad zaten. Bovendien komt als klap op de vuurpijl acteur Bryan Cranston een dagje naar de Saul-set. Signs of Saul (6:35) analyseert de graduele transitie van Bob Odenkirks personage van Jimmy McGill naar Saul Goodman, zeker in het seizoen waarbij die laatste naam voor het eerst valt, en In conversation: Bob Odenkirk, Jonathan Banks & Rhea Seehorn (8:46) bevat een interview met de drie voornaamste acteurs uit de reeks. Als afsluiter krijgen we nog tien trainingsvideo's Los Pollos Hermanos (15:30), waarin Gus Fring u in tien wekelijkse sessies klaarstoomt tot een model-werknemer van zijn kippenfranchise.

CONCLUSIE

Het derde seizoen van Better Call Saul is misschien iets minder spitant dan het tweede, maar er zit zeker nog genoeg vlees aan het been om deze prequel van Breaking Bad in de armen te sluiten. Sony levert een excellente transfer af, een topstatus waard.
coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Vince Gilligan, John Shiban, Thomas Schnauz, Daniel Sackheim, Keith Gordon, Adam Bernstein, Minkie Spiro, Peter Gould
Met: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael Mando, Michael McKean, Giancarlo Esposito, Mark Margolis

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
499 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609644678


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Japans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 10 audiocommentaartracks
• 8 verwijderde en uitgebreide scènes
• Documentaire "Gene of Omaha"
• Documentaire "The return of Gus Fring"
• Gag reel
• Documentaire "It's a bad, bad world"
• Documentaire "Signs of Saul"
• Documentaire "In conversation: Bob Odenkirk, Jonathan Banks & Rhea Seehorn"
• 10 trainingsvideo's Los Pollos Hermanos

Andere recente releases van deze maatschappij