:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> QUICK AND THE DEAD, THE
QUICK AND THE DEAD, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-06-27
FILM 
Films met vrouwelijke gunslingers? Ze bestaan hoor, maar ze zijn eerder zeldzaam. In het rijtje van de grote klassiekers met vrouwelijke revolverhelden horen zonder meer Calamity Jane uit 1953 met Doris Day, Cat Ballou uit 1965 met Jane Fonda, Annie Get Your Gun uit 1950 met Judy Galand en uiteraard het bikkelharde Johnny Guitar uit 1954 met de weergaloze Joan Crawford thuis. Maar ook The Quick And The Dead met de schietgrage Sharon Stone als leading lady. U denkt dat wij overdrijven? Doen we nooit, The Quick And The Dead is een western grand cru ook al worden alle mogelijke clichés aangeboord.

Nadat Paul Verhoeven van Sharon Stone met Total Recall, en natuurlijk vooral met Basic Instinct, een Hollywoodster had gemaakt, had de actrice heel wat macht. Tri Star Pictures vroeg de blondine om een western te draaien, maar daar had ze bij aanvang maar weinig zin in omdat ze zelf vond dat het genre aardig was uitgemolken, zeker na Unforgiven van Eastwood. Stone wilde wel rondhuppelen in een cowboy-outfit maar dan wel op haar voorwaarden. Stone werd co-producer van de film en daardoor kon ze zelf beslissen wie achter de camera mocht staan. De keuze viel op Sam Raimi. Raimi had net na het cultsucces van zijn twee Evil Dead-films met Darkman (een hommage aan de Universal-monsterfilms) zijn eerste blockbuster gemaakt, en volgens la Stone was hij zo wat de enige die ze met deze western vertrouwde. Het resultaat is een film die weliswaar drenkt in de clichés, maar Raimi weet het allemaal zo spannend en attractief te houden dat alleen azijnpissers daar erg in hebben. The Quick And Dead is western-entertainment, en van wat een niveau!

Geen western om veel over bij na te denken, gewoon verstand op nul en genieten. We noteren de datum van 1881. Van veel moraal is er in het Wilde Westen geen sprake, want je mag zelfs ongestraft je medemens neerknallen als die je fles whisky opzuipt. In de stad Redemption arriveert een vrouwelijke scherpschutter. Ellen aka The Lady ziet er wel poeslief uit, maar zonder veel talmen bezorgt ze wie haar op de zenuwen werkt de nodige kogels in de buik. Het stadje wordt geregeerd door de meedogenloze outlaw John Herod (Gene Hackman) die de reputatie heeft van de beste schutter in de streek te zijn. Om zijn reputatie hoog te houden organiseert hij ieder jaar een toernooi waarbij de  ene deelnemer de andere kan uitdagen. Geen enkele uitdaging mag geweigerd worden, elke deelnemer moet eenmaal per dag vechten en het gevecht gaat door totdat een deelnemer zich overgeeft of sterft. Ellen beslist om mee te doen. Ze ontmoet er Cort (Russell Crowe) een predikant die Herod gevangen heeft genomen en die hem dwingt om deel te nemen aan de wedstrijd. 

Bij zijn release moest de film het met lauwe kritieken stellen. Niet geheel abnormaal want Sharon Stone lag nooit in het bovenste laatje bij de pers (bij ons wel), maar jaren na datum kreeg de film een soort van cultstatus vooral omdat dit het Amerikaanse filmdebuut van Russell Crowe was. Tevens was het de laatste rol van Woody Strode (een vent die in bijna honderd films, vooral westerns, te zien was) en ook omdat er ene piepjonge Leonardo DiCaprio in de cast zat. 

Sam Raimi zocht ook duidelijk meer zijn inspiratie bij Sergio Leone dan bij John Ford. Geen Amerikaanse patriotisme dus, wel de gekende posses die de spaghettiwestern zo onsterfelijk maakten. Alle truken van de foor worden één voor één toegepast, maar ze werken wel één voor één. En ook al wint de held (of was het de heldin?) blijft de prent ontzettend spannend. Het acteerniveau in deze film is ontzettend hoog, ook al doet iedereen gewoon zijn ding. DiCaprio doet in feite zijn typetje uit What's Eating Gilbert Grape van Lasse Hallström over, terwijl Gene Hackman perfect gecast is als genadeloze smeerlap. En la Stone doet haar roem alle eer aan, bij momenten lijkt het wel Basic Instinct in het Wilde Westen te zijn. En of we daarover klagen. The Quick And The Dead mag dan ook met opgeheven hoofd uit de vergeethoek.

BEELD EN GELUID
The Quick And The Dead bevat een zeer energieke Dolby True HD 5.1-geluidsband. Ieder geluidje klinkt genuanceerd en natuurlijk kun je daar volop van genieten tijdens de intense actiescènes. Een geluidsband vol pittige details zoals bijv. zoemende insecten, het kraken van de houten vloeren of de sporen van de lederen laarzen. De stemmen en de talloze geweerschoten staan in perfecte balans met de subtiele achtergrondeffecten waardoor de luisteraar volledig ondergedompeld wordt in de film. Ook het beeldkwaliteit van The Quick and the Dead oogt prachtig, ofschoon deze film een eerder grauw kleurenpallet bezit. De details zien er prachtig uit.

EXTRA'S
Als deze toprelease één groot handicap heeft, dan moet het wel de afwezigheid van extra’s zijn. 

CONCLUSIE
Op zoek naar een wat vergeten titel en dan nog eentje uit de western-box? The Quick And The Dead met zowel Sharon Stone als Gene Hackman op hun best.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Sam Raimi
Met: Gary Sinise, Russel Crowe, Tobin Bell, Sharon Stone, Leonardo Di Caprio, Gene Hackman

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1995

Leeftijd:
16

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609659146


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Duits Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij