:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NOTEBOOK, THE
NOTEBOOK, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-07-24
FILM
Niet dat we het echt bijhouden, maar The Notebook van Nick Cassavetes zou best wel eens één van de meest vertoonde films op Vitaya kunnen zijn. Feelgood zoals dat heet, of voor wie niet zo tuk is op hippe termen: romantiek in de meest ouderwetse zin van het woord.

Geloof het of niet, maar in feite zou The Notebook een film van Steven Spielberg met Tom Cruise geworden zijn, maar doordat de sterreggisseur met andere dingen aan zijn hoofd bezig was, werd deze job voorgesteld aan Nick Cassavetes. Zoon van, en regisseur van John Q met Denzel Washington. Een politieke triller die in sterk contrast staat met dit afgelikte liefdesverhaal, maar onder het mom van "alles is liefde" (en waarschijnlijk ook, het brengt geld op) aanvaardde Cassavetes de job met de gekende volgen. De culthit bij Valentijn en de start voor de carrière van Ryan Gosling, die zo wat het enige lichtpuntje in dit romantisch vehikel is. 

Het verhaal van de onmogelijke liefde, the beauty and the beast, of in dit geval arm versus rijk en dan nog wel geleverd met alle mogelijke clichés. Een verhaal waar ze zelfs bij Hallmark twee maal over zouden nadenken. We worden terug geflitst naar 1940, en dan nog wel naar South Carolina waar de 17-jarige houtbewerker Noah Calhoun (Ryan Gosling) kennis maakt met  de rijke Allison "Allie" Hamilton (Rachel McAdams). Na wat afspraakjes in de lokale bioscoop komen de eerste kusjes te pas en de twee worden vlug een stel. Verliefdheid troef, maar helaas is er ook zoiets als het verschil in sociale klasse en dus zetten Allie's ouders alles op alles opdat de twee geen stel zouden kunnen worden. Moeten we echt verder gaan, lieve lezer?

De onmogelijke liefde die uiteindelijk alle hindernissen overwint, en dat gebracht in net geen 120 minuten. Het zijn twee uur die voor sommige kijkers wel heel lang kunnen duren, en dat komt omdat iedere scene nodeloos lang uitgerokken wordt. Misschien is het grootste probleem van de film Ryan Gosling wel omdat die op zijn dooie gemak de hele cast overklast. Rachel McAdams doet wat ze moet doen, maar er worden zo veel clichés uit haar personage getrokken dat je onmogelijk veel sympathie voor het mens kan opbrengen. James Garner en Gena Rowlands hebben een hoge aaibaarheidsfactor, maar spelen niet meer dan de oudjes die wegteren in een tehuis. Maar goed, vijftien jaar na datum is The Notebook nog steeds de film die het hem doet als je naast de wijn en de kaarsen op romantisch vlak je beste beentje wil voor zetten. Soms zijn het de clichés die het hem doen.

BEELD EN GELUID
Helaas, één van de grootste tearjerkers uit de Hollywood-geschiedenis moet het in de Benelux stellen met een wel zeer ondermaatse transfer. Qua geluid halen we nog net de grens van de deliberatie, gewoonweg omdat de Engelse Dolby Digital 5.1 en Dolby Surround 2.0 geluidsbanden nooit echt storend werken, maar het beeld daarentegen lijkt niet meer op dat van een versleten VHS-tape. Van details is er nooit sprake, en bij momenten krijg je het gevoel alsof je deze film zit te bekijken met een halve bak bier in je maag. Troebel dus, maar van RCV hadden we nu ook niet veel beter verwacht. 

EXTRA'S
Bij de bonussectie vinden we vier featurettes die allemaal bij elkaar gepropt zijn. Een eerste minpuntje is de belabberde beeldkwaliteit, maar ook het feit dat je de bonusfilmpjes alleen maar met Engelse subtitels kan bekijken want dat weer betuigt voor weinig respect voor de koper. Maar goed, we hebben het nu eenmaal over ondertussen al lang ter ziele gegane RCV. De meest interessante featurette is Nick Cassavetes: All In The Family waarin kort wordt stilgestaan bij John Cassavettes, vader van de regisseur en een monument van 70's indie-cinema. Ook staat men stil bij het feit hoe het was voor Nick om diens moeder, Gena Rowlands, in diens film te hebben. Voorts is er een weinig leerrijke docu over de locaties van deze film en je kan  ook het een en ander opsteken over de auteur Nicholas Sparks: een ideale schoonzoon die het steeds maar heeft over het feit dat je je job niet mag opgeven, ook al krijg je (in zijn geval) 1 miljoen dollar voor je rommel. Ten slotte zijn er ook nog 12 verwijderde scènes voor de liefhebbers.

CONCLUSIE
The Notebook is een film die perfect past in het Vitaya-Valentijn verhaal. Wie daar twee uur zin in heeft zal zich zonder twijfel amuseren met deze romantische kluif. Wij zagen vooral een prima Ryan Gosling (en iets wat hij jaren later veel beter zou doen in La La Land) in een saaie film die bulkt van de clichés.coverStudio: RCV

Regie: Nick Cassavetes
Met: Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner, Gena Rowlands, James Marsden, Joan Allen

Film:
3,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Romantiek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045207243


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Nick Cassavetes: All In The Family
• 12 verwijderde scènes
• Documentaire over de locatie
• Documentaire over de schrijver

Andere recente releases van deze maatschappij