:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FAST TIMES AT RIDGEMONT HIGH
FAST TIMES AT RIDGEMONT HIGH (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-08-18
FILM 
Bij ons is Fast Times At Ridgemont High een iets minder bekende titel, maar in de VS zal het moeilijk zijn om iemand te vinden die die de eighties meemaakte en deze komedie niet zag. Heel wat filmcritici zijn het er dan ook grondig over eens dat het debuut van Amy Heckerling die later ook nog o.a. National Lampoon's European Vacation en Clueless zou maken de grondlegger is van de tienerkomedies. Zeg maar het soort films dat John Hughes in 1984 met Sixteen Candles zou beginnen maken.

Een film met een toen volslagen onbekende cast, maar namen die het later volledig zouden maken zoals Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Eric Stoltz en Forrest Whitaker. Ook zie je er Nicolas Cage (toen nog als Nicolas Coppola) in zijn debuut. De makers wonden er geen doekje om dat ze in feite Nicolas Cage in de hoofdrol wilden, maar legaal was dat onmogelijk omdat hij toen pas 17 was en iemand van die leeftijd mocht maar een aantal uren per week film draaien. 

Fast Times At Ridgemont High, dat later ook een televisiereeks werd, was het eerste script van Cameron Crowe. Wereldberoemd bij de Amerikaanse jeugd omdat hij op piepjonge leeftijd één van de meest invloedrijke rockcritici in de VS werd. Later schreef hij zijn persoonlijke perikelen in een ander scenario dat Almost Famous zou worden. Een kerel dus die weet wat er bij de jeugd leeft, en daarom werd de komedie ook zo'n hit want het zijn stuk voor stuk personages die je ooit op school hebt gekend. Mensen waar je naar hebt op gekeken of hebt vervloekt, afhankelijk aan welke kant van de lijn je stond. 

Fast Times At Ridgemont High biedt qua onderwerp niets nieuws en je hebt het later allemaal in andere komedies gezien: een meisje dat ongewenst zwanger wordt, de lul van de klas die zijn droommeisje maar niet kan veroveren, de bully die met de knapste griet van de school gaat lopen... Noem maar op, het zit er allemaal in, maar het is en blijft compleet onweerstaanbaar en dat komt vooral door de op en top prestaties van zo wat iedereen die je hier ziet. Zeker en vast de toen nog piepjonge Sean Penn (inclusief blond lang haar) die je nog nooit in zo'n rol zag. Een absolute topper die zonder twijfel in je 80's-collectie moet.

BEELD EN GELUID
Vraag ons niet waarom, maar in de Benelux is Fast Times At Ridgemont High nooit uitgebracht, ook al is het een Universal-titel. Gelukkig is er de redding van de import, want via de welgekende postorderbedrijven ligt dit schijfje binnen een paar dagen in je brievenbus. Een fantastische transfer met heldere kleuren waar je niks verkeerd over kan zeggen. De geluidsband is een energieke DTS-HD MA 5.1-geluidsband met een heerlijke 80's-soundtrack met o.a. Jackson Browne, Don Henley,  The Cars, Tom Petty And The Heartbreakers, The Go Go's en Led Zeppelin. Net zoals John Hughes dus!

EXTRA'S
Bij DVDInfo houden we van één lange documentaire, want niets is zo vervelend dan een disk met 8 featurettes waarbij je telkens naar je menu dient te sprinten. Reliving Our Times At Ridgemont High is de enige extra die je hier vindt, maar het is wel een kanjer van net geen 40 minuten waarin aan zowat iedereen gevraagd wordt welke invloed de film op hun had en ook bieden de interviews een perfecte geschiedenis van deze toch baanbrekende film. 

CONCLUSIE
Wie gek is op de John Hughes-komedies moet zeker en vast Fast Times At Ridgemont High zien, want het is in deze film dat de grootmeester ongetwijfeld zijn lekkere mosterd heeft gevonden. coverStudio: Universal

Regie: Amy Heckerling
Met: Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Phoebe Cates, Eric Stoltz Forrest Whitaker, Nicolas Cage

Film:
8,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1982

Leeftijd:
18

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582847659


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Québecqois Frans, Latijns-Amerikaans Spaans, Engels CC
Extra's:
• Reliving Our Times At Ridgemont HighAndere recente releases van deze maatschappij