:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> K-19 THE WIDOWMAKER
K-19 THE WIDOWMAKER
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-05-14
FILM
Elke duikbootfilm met iets of wat aan potentiëel heeft één groot nadeel: hij is voor het leven gebrandmerkt om vergeleken te worden met de grootmeester in het genre: Das Boot. Er werden in het verleden reeds enkele verwoede pogingen ondernomen (denken we maar aan The Hunt For Red October, Crimson Tide en U-571) die stuk voor stuk moesten onderdoen voor kapitein Henrich Lehmann-Willenbrock en zijn crew. Toen Kathryn Bigelow, die ons het fantastische Strange Days bracht, de bewerking las van dit op echte feiten gebaseerde verhaal tijdens de Koude oorlog, deed ook zij op haar beurt een poging de klassieker der klassiekers naar de kroon te steken.


We schrijven 1961: Rusland en de Verenigde Staten staan op de toppen van hun tenen terwijl de Koude Oorlog z'n hoogtepunt bereikt. Paniek slaat toe bij de Russen als ze merken dat Amerika een nucelaire onderzeeër liggen heeft op een plaats waar het makkelijk en binnen enkele minuten Moskou in puin kan leggen. De reactie kan niet uitblijven en de Russen laten hun eigen nucleair aangedreven duikboot, de K-19, uitvaren richting New York. Jammer genoeg was er niet genoeg tijd om deze volledig zeewaardig te maken en het ondenkbare wordt realiteit: de nuclaire reactor laat steken vallen en staat op enkele uren van een complete meltdown en de onvermijdelijke nucelaire explosie van enkele megaton. Om het geheel nog iets dramatischer te maken valt de K-19 stil in de buurt van een Amerikaans gevechtsschip, die door de explosie onverbiddelijk aan z'n einde zou komen. Een gebeurtenis die hoogstwaarschijnlijk zou leiden tot een apocalyptische derde wereldoorlog. Voor de crewleden van de K-19 begint een race tegen de klok om hun duikboot te redden en zodoende WOIII te vermijden.


Spijtig genoeg moeten we melden dat, naast de voortreffelijke acteerprestaties, de film op bepaalde momenten de bal serieus misslaat. Met een tijdsduur van ruim over de twee uur zijn er teveel scènes in de film waarbij de kijker z'n interesse gemakkelijk kan verliezen. Hier en daar ontdekten we ook meer dan grote knipogen naar Das Boot en dat maakt het verhaal van K-19 er natuurlijk niet geloofwaardiger op. Terwijl Neeson en Ford interessante personages neerzetten is het script te licht om van hun karakters onsterfelijke iconen te maken. Het is vooral tijdens het tweede gedeelte dat K-19 het lichtjes laat afweten. De dramatiek rond de radioactief besmette bemanningsleden werkt maar middelmatig en de kijker voelt enkel medeleven vanwege hun erbarmelijk fysieke uitzicht. En okee, we hadden niet verwacht dat de hoofdacteurs voor hun rollen in K-19 een spoedcursus Russisch zouden volgen, maar Ford en Neeson met dergelijk accent laten opdraven zal bij de meesten onder ons een spontane glimlach veroorzaken.


BEELD EN GELUID
K-19 blinkt uit op basis van beeld en geluid, laat daar geen twijfel over bestaan. De Dolby Digital 5.1-track heeft een ongelofelijk goede spreiding met split-surround en heldere dialogen. Zelfs tijdens de luide actiescènes in de duikboot blijft alles verstaanbaar en gecontroleerd. Ook het baskanaal heeft een grote verdienste aan dit alles, want als tijdens de film de duikboot door het water klieft voel je als kijker dat de bas zich meeverplaatst met de beelden op het scherm. Het 2.35:1 anamorfische beeld is ook een topper: het detailniveau ligt héél hoog en het beeld is rijk aan solide donkere en heldere warme kleuren. Kijk maar eens naar de weergave van de eindeloze gele en rode tinten op de controlepanelen. Af en toe is er minieme grain en edge-enhancement aanwezig maar deze doen niks af aan de algemene kwaliteit van het beeld.


EXTRA’S
De commentaartrack werd ingesproken door regisseur Kathryn Bigelow en cinematograaf Jeff Cronenweth. Het geheel is aangenaam om naar te luisteren en we krijgen veel achtergrondinformatie mee, bijvoorbeeld over hun research-bezoeken aan Rusland. Enige minpunt aan de track is dat er teveel off-topic gesproken wordt. De making-of duurt zo'n twintigtal minuten en is een typische documentaire met veel interviews en beelden uit de film zelf en, wat interessanter is, een gedeelte over vroeger ontoegankelijke plaatsen in Rusland waar er materiaal geschoten werd voor K-19. Verder zijn er nog 3 korte featurettes aanwezig: Exploring The Craft, Breaching The Hull en It's In The Details. Ze gaan achtereenvolgens over de make-up, over de speciale effecten en over de ettelijke jaren van research die achter dit soort van film zit. Samen duren deze featurettes zo'n twintigtal minuten en ze zijn best de moeite waard. Als mooie afsluiter krijgen we een bioscooptrailer in Dolby Digital 5.1 voorgeschoteld.

CONCLUSIE
K-19 is een meer dan behoorlijke dramatische duikbootthriller die naar ons gevoel geen gebruik maakt van z'n volledige potentieel. Daartegenover staat een bijna perfecte technische presentatie en een respectabel arsenaal aan extra's.


cover
Studio: Paramount

Regie: Kathryn Bigelow
Met: Liam Neeson, Harrisson Ford, Sam Spruell, Peter Stebbings, Christian Camargo, Roman Podhora, Sam Redford, Steve Nicolson

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557440


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Making of K19,
• Featurette: Make-up technieken,
• Featurette: Breaching the hull,
• Featurette: It's in the details,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij