:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOVECRAFT COUNTRY - SEIZOEN 1
LOVECRAFT COUNTRY - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-02-24
FILM
De titel laat het natuurlijk al een beetje vermoeden, maar deze serie heeft iets te maken met de in 1890 geboren Amerikaanse schrijver H.P. Lovecraft. We schrijven doelbewust "iets", want het is geen biopic. Meer zelfs, deze HBO-reeks waarvan het eerste seizoen nu via Warner op dvd en Blu-ray is verschenen, gaat zelfs niet over deze auteur. Of toch niet rechtstreeks, wel komen er allemaal monsterachtige wezens in voor die je in zijn boeken terugvond.
De carrière (als je het dat al kan noemen) van Lovecraft valt best te vergelijken met die van Edgar Allan Poe. Nu staat de man geboekstaafd als belangrijk schrijver, al was het maar omdat de horrorcommunity gretig gebruik maakt van zijn verhalen, maar de man overleed op 46-jarige leeftijd in bittere armoede. Verhalen als The Call Of Cthulhu, The Rats In The Walls of The Shadow Out Of Time duidt men nu wel met veel poeha aan als Lovecraftiaanse horror, maar toen ze indertijd verschenen, had niemand er interesse voor en waren ze alleen maar goed genoeg als vulsel voor goedkope pulpbladen.Hoewel zijn werken nu als onverwoestbaar Amerikaans cultureel erfgoed bekend staan, lokken ze toch nog veel controverse uit. Meer dan eens liet Lovecraft verstaan dat hij neerkeek op andere rassen. Voor hem stond de übermensch gelijk aan zij die om cultuur gaven, en dat was zo goed als altijd het blanke ras. Hij was een sterke voorstander van de scheiding van de rassen, en in één van zijn gedichten vond hij het doodnormaal om een zwarte als een beest te gaan omschrijven. Hoewel de raciale opvattingen van Lovecraft eerder gebruikelijk waren in de samenlevingvan zijn tijd, en dan vooral in New England waar hij opgroeide, blijft het toch een smet op zijn werk en toont het aan dat Amerika en racisme nooit ver uit elkaar lagen. En over racisme gaat deze horrorserie!

En daar wringt het schoentje dan ook een beetje. We willen ons niet op glad ijs wagen en we wensen te onderstrepen dat racisme één van de meest verschrikkelijkste zaken in deze wereld is, maar hier wordt de boodschap (wat trouwens typisch is voor Jordan Peele die één van de producers was) net iets te hard in de strot geduwd. Op zich mag dit wel, maar in Lovecraft Country wordende lijnen wel zeer grof afgelijnd en wordt iedere blanke a priori afgeschilderd als een racist die sympathie heeft voor de KKK en krijgt iedere zwarte automatisch een aureooltje opgeplakt. Iets wat we ook al zagen in die andere recente HBO-reeks, Watchmen. Tot zo ver ons politiek discours, want voor de rest (en daar draait het hem toch om) is deze horrorserie top.
De reeks zelf is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2016 van Matt Ruff, waarin de Lovecraft-mythos verplaatst wordt naar de jaren '50 in de Verenigde Staten en die draait rond Atticus Freeman (Jonathan Majors) die nadat hij gebroken terugkeert uit de Koreaanse oorlog, op zoek gaat naar zijn vermiste vader. Eens hij terug is in zijn thuisstad Chicago, ontdekt Atticus een brief van zijn vader Montrose (Michael K. Williams) waarin hij hem vraagt om naar Ardham in Massachusetts te trekken zodat hij de ware aard van zijn familie kan ontdekken. Samen met zijn oom George (Courtney B. Vance) die een reisgids schrijft in de Green Book-stijl (plaatsen waar zwarten dus welkom zijn) en zijn vriendin Leti (JurneeSmollett) gaan de drie naar Devon County. Het duurt niet lang of de drie komen oog in oog te staan met een groep moorddadige racistische blanke mannen.

Ook al moet je de tien afleveringen in één geheel zien zijn het bijna allemaal aparte (vrij vreemde) verhalen over de verschillende personages. Steeds draait het om racisme en de magie die de Ku Klux Klan hanteert. Het is overduidelijk dat Jordan Peele hier zijn stempel zet. Niet alleen in de vrij wrange, radicale boodschap maar ook zijn intelligente aanpak van het horrorgenre laten zijn sporen na. De aflevering Jig-A-Bobo vertoont bijvoorbeeld zeer veel gelijkenissen met Us. Creepy dus, en dat kan je ook over de zeer geslaagde special effects zeggen. Weliswaar CGI, maar de manier waarop zwarten door een toverdrankje in de huid kunnen kruipen van een blanke, is hallucinant gefilmd. Denk aan de bekende transformatie uit An American Werewolf In London, maar dan met de moderne technologie en een ongelooflijk hoog budget. Je krijgt wel heel wat pseudowetenschappelijke mythologie te slikken waar je noch kop noch staart aan krijgt (in ieder geval wij toch niet), maar eens je in de sfeer zit, wordt het ijzingwekkend spannend. We hebben de naam Watchmen al eerder laten vallen en de gelijkenissen (zowel qua stijl als boodschap) zijn er. Voeg daar nog een flinke portie Peele-invloeden aan toe en dan weet je dat je een topserie in handen hebt. Een reeks ook die groeit, want ook al slabakt het wat in de eerste afleveringen, besef je op het einde van de rit dat hier meer dan genoeg potentie inzit voor een paar extra seizoenen.
BEELD EN GELUID
Lovecraft Country: The Complete First Season is een uitgave van HBO (en dus via Warner) en het moet gezegd worden dat er maar zelden iets verkeerds gezegd kan worden van de beeld- en geluidskwaliteit. Dat is nu ook niet het geval. Het beeld is ronduit verbluffend en de detailuitvoering is overal tot in de puntjes verzorgd, en dat gaat van de kostuums, de zweetparels tot de prachtige '50’s-decors. Ook de vele CGI-wezens zijn visueel perfect. De geluidsband is een oerdegelijke DTS-HD Master Audio 5.1 met soms indrukwekkende effecten die vaak worden gebruikt waardoor de verschillende kanalen van je homecinema optimaal benut worden, en om helemaal in de '50’s-sfeer te zitten is er een leuke soundtrack vol bekende bluesrocksongs uit deze periode.

EXTRA'S
De extra’s vinden we allemaal mooi gegroepeerd op het derde schijfje en we noteren in totaal vijf titels. Het minst interessante is Exploring Lovecraft Country omdat dit een collage is van enorm korte interviews (gemiddeld één minuut) met zowat iedereen die bij de serie betrokken was. Ook Lovecraft Country The Craft is een samenraapsel van zo’n interviews. Veel meer kom je te weten in het bijna half uur durende Crafting Lovecraft Country waarin men vooral dieper ingaat op de productie van deze toch wel prestigieuze serie. Dat de serie heel wat horrorfans zal bekoren is een feit en het is waarschijnlijk daarom dat men in Lovecraft Country: Compendium of Horrors gedurende een klein kwartiertje alle gothic-elementen uit de reeks belicht. Tenslotte is er nog Orithyia Blue And The Imagination Of Diana Freeman waarin we het karakter Orithyia Blue wat beter leren kennen.
CONCLUSIE
Je kan wel de vraag stellen of een reeks als Lovecraft Country wel politiek correct is, want deze topserie heeft veel te danken aan producer Jordan Peele. Net zoals in zijn films wordt er wel een ontzettend spannend en griezelig verhaal vertelt die je bij momenten de stuipen op het lijf jaagt, maar natuurlijk dragen alle blanken racisme in zich en hebben ze een lidkaart van de Ku Klux Klan op zak, maar los daarvan is dit een fenomenale reeks die om meer seizoenen schreeuwt.coverStudio: Warner

Regie: Daniel Sackheim, Yann Demange, Cheryl Dunye, Victoria Mahoney, David Petrarca
Met: Abbey Lee, Jonathan Majors, Wunmi Mosaku, Aunjanue Ellis, Jurnee Smollett-Bell, Courtney B. Vance

Film:
8/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
610 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051888255988


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Engels CC
Extra's:
• Orithyia Blue and the Imagination of Diana Freeman
• Lovecraft Country: Compendium of Horrors
• Crafting Lovecraft Country
• Exploring Lovecraft Country
• Lovecraft Country The Craft

Andere recente releases van deze maatschappij