:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICANS, THE - SEIZOEN 4
AMERICANS, THE - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-04-23
SERIE
Philip (Matthew Rhys) en Elizabeth (Keri Russell) Jennings dreigen als Russische spionnen ontmaskerd te worden nu hun dochter Paige (Holly Taylor) de waarheid over haar ouders heeft opgebiecht aan haar biechtvader, Pastor Tim (Kelly AuCoin). Tijdens een goed gesprek minimaliseren Philip en Elizabeth hun rol, waarbij ze - en wij weten wel beter - voordoen alsof hun engagement niet verder gaat dan een sporadische antirakettenbetoging links en rechts. Bovendien beroepen ze zich op het biechtgeheim van de pastoor opdat die hun dubbelleven onder de mat zou vegen, en uiteraard als de brave mijnheer pastoor goedkope vliegtickets nodig heeft om ergens op de wereld het woord gods te gaan verkondigen, kan hij altijd op hen rekenen. Wie ze echter niet in de hand hebben, is de vrouw van de pastoor, Alice (Suzy Jane Hunt), een kletstante eerste klas, aan wie de pastoor al zijn geheimen blijkt toe te vertrouwen. De vraag stelt zich dan ook of het niet veiliger is om de pastoor en zijn vrouw in één moeite door te liquideren, maar afgezien van het feit dat Paige niet dom is en de hand hierin van haar ouders nooit zal vergeven, heeft Alice voorzorgsmaatregelen genomen, in de vorm van een tape met bekentenissen die zijn weg naar het Departement Justitie zal vinden als haar of haar man iets zou overkomen.
De film The Day After schetst intussen een grim beeld van wat een totale nucleaire oorlog allemaal zou teweegbrengen. Alhoewel Amerika en Rusland beiden hebben gezworen om daarenboven niet aan chemische en biologische wapens te werken, perfectioneren de Amerikanen lustig allerlei dodelijke bacteriën. Wat ze niet weten, is dat de Russen ook een mannetje hebben in het privébedrijf waar ze hun research naar hebben geoutsourced. William Crandall (Dylan Baker) heeft weliswaar geen hoge clearance, maar hij weet toch de hand te leggen op enkele dodelijke virussen die hij naar de Sovjetunie wil laten smokkelen om de balans weer in evenwicht te krijgen. Sommige van de virussen zijn echter zodanig smerig dat William gewetenswroeging krijgt. Bovendien wil het smokkelen maar niet lukken, want de gevoelige flesjes met de dodelijke strengen hebben al eens de neiging kapot te gaan.

Bij het hoofdkwartier van de contraspionage is men intussen danig bezig met het trachten te dichten van een lek. Philip heeft gemachineerd dat de verkeerde persoon in het vizier komt, en hij heeft die man ook "zelfmoord" laten plegen. Intussen speelt hij nog altijd de dubbelrol van ene Clark Westerfeld, die getrouwd is met Martha (Alison Wright), de secretaresse van agent Gaad (Richard Thomas). Het betere speurwerk van Stan Beeman (Noah Emmerich) en zijn acoliet Aderholt (Brandon J. Dirden) leidt het duo naar Martha, maar tegen de tijd dat ze haar in handen krijgen, is ze al verscheept naar de USSR, en is bovendien haar privéleven naar de knoppen nu blijkt dat haar echtgenoot een bedrieger is. Stan Beeman houdt nog altijd contact met Oleg Burov (Costa Ronin), en hoopt hem zelfs te bewerken dat hij overloopt. Hun vruchteloze poging om Nina Krilova (Annet Mahendru) uit te wisselen, bevordert er de vriendschap niet op.
Het vierde seizoen van The Americans heeft geen echt begin en einde, en is in elke zin van het woord een intermediair seizoen. Bepaalde verhaallijnen komen tot een al dan niet treffelijk einde, en halverwege wordt er een tijdssprong van zeven maanden gemaakt waarin de overwerkte Philip en Elizabeth de nodige "vakantie" toegewezen krijgen, nadat hun infiltraties meer en meer op een fiasco uitdraaien. Er leeft echter veel onderhuids: Philip begint dit seizoen te twijfelen aan de wenselijkheid van zijn missies, Paige ondervindt dat het activisme van haar ouders veel verstrekkender is dan ze in haar kwaadste dromen had kunnen vermoeden, en Stan Beeman zit in een neerwaartse spiraal door zijn falende huwelijk. Veel van het drama wordt in The Americans net naar voren geschoven door hetgeen er niét wordt gezegd, en dat is een knappe prestatie. De cameramensen hebben bovendien voortreffelijk werk geleverd door de zwangerschap van Keri Russell - in het werkelijke leven óók de partner van Matthew Rhys - buiten beeld te houden; een zwangerschap terwijl ze al twee tienerkinderen in toom te houden heeft zou in de gegeven omstandigheden niet geloofwaardig geweest zijn.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
40. Glanders
Terwijl Philip Martha inlicht over de dood van Gene, krijgt hij van Gabriel (Frank Langella) een nieuwe opdracht: hij en Elizabeth moeten een staal ophalen van een biowapen, een soort van klierkoorts tegenover welke de builenpest staat tot een gewone snotvalling. Philip en Elizabeth menen echter dat de overdracht niet veilig kan plaatsvinden omdat ze in de gaten gehouden worden. Daarom vraagt Philip aan Martha een kopie van de bewakingsroosters.
41. Pastor Tim
Gabriel vraagt aan Philip en Elizabeth om het pakketje met het virus mee te geven met een bevriende piloot. Die krijgt echter koudwatervrees, en trekt daarmee de ongewenste aandacht van een bewakingsagent. Elizabeth hoort dat Paige de waarheid over haar ouders heeft opgebiecht tegen Pastor Tim, en ze gaat alvast poolshoogte nemen in de boshut waar hij zijn preken schrijft, om te zien hoe zij hem het beste om zeep kan helpen. Philip meent echter dat ze hiermee hun dochter definitief van zich zouden vervreemden. Nina haalt zich de woede van de Sovjet op de hals door een briefje naar buiten te smokkelen voor de zoon van Anton Baklanov (Michael Aronov).

42. Experimental Prototype City Of Tomorrow

Pastor Tim heeft zijn mond niet kunnen houden tegen zijn vrouw Alice. Het Centrum stelt daarom voor dat Philip en Elizabeth de kinderen een weekeinde meenemen naar het Epcot-center, zodat het Centrum de handen vrij heeft om de pastoor en zijn vrouw te vermoorden. Wanneer Gabriel met het klierkoortsvirus besmet raakt, vallen echter de plannen in het water. Elizabeth probeert goede vrienden te worden met de Koreaanse Young-Hee Suong (Ruthie Ann Miles), die via een piramideverkoop schoonheidsartikelen aan de man vrouw brengt. Stan Beeman begint intussen Martha te verdenken.
Disk 2:
43. Chloramphenicol
Elizabeth en Philip moeten 36 uur in quarantaine blijven samen met William en Gabriel, wanneer deze laatste zieker en zieker wordt. En om het nog wat erger te maken, blijkt ook Elizabeth besmet. Paige denkt dat haar klikken bij Pastor Tim haar ouders in de problemen heeft gebracht. Terwijl agent Aderholt Martha mee uit eten vraagt, kan Stan Beeman in haar appartement rondneuzen. Nina's beroep is intussen verworpen, en zelfs Oleg Burov kan haar niet meer helpen.

44. Clark's Place

Philip moet noodgedwongen zijn afspraken met Martha op de lange baan schuiven omdat hij - niet geheel onterecht overigens - vermoedt dat ze geschaduwd wordt, nadat er op de fotokopiemachine op haar werk zes kopieën te veel zijn gemaakt. De vraag is of Martha nog langer als informante kan dienen, want haar werk is cruciaal en het onderbreken ervan zou een zware slag voor de Centrale zijn. Philip en Elizabeth brengen een priester uit El Salvador, Father Rivas (David Anzuelo), mee naar Pastor Tim en Alice, in een poging hen te trachten te overtuigen dat ze niets kwaads in de zin hebben.
45. The Rat
Philip kan niet langer verantwoorden dat Martha haar spionagetaak blijft voortzetten, en hij brengt haar naar een safe house. Ze meldt zich ziek, maar Beeman en Aderholt gaan naar haar appartement om te zien wat er met haar mankeert. Ze vinden ook het appartement van "Clark Westerfeld" en laten het door de sporenonderzoekers ondersteboven halen. Gabriel meent dat ze weer het veld in kan, maar die keuze is er niet meer wanneer blijkt dat Martha Clark zonder vermomming heeft gezien. Hij biecht haar op dat hij voor de KGB werkt. Intussen heeft William opnieuw een staal van een dodelijk virus dat dringend het land uit moet gesmokkeld worden.

46. Travel Agents

De Russen maken voorbereidingen om Martha over te brengen naar Moskou. Martha heeft echter ruzie gemaakt met Gabriel, en is weggelopen. Terwijl het FBI de details over Martha's privéleven uitspit, is het maar de vraag wie haar eerst vindt: Stan Beeman of Philip.
Disk 3:
47. The Magic Of David Copperfield V: The Statue Of Liberty Disappears
De vlucht van Martha zindert nog na. Bij het FBI rolt de kop van agent Gaad, die het politiek niet kan verkopen dat hij als hoofd van de contraspionage een secretaresse had die getrouwd was met een FBI-agent, maar ook bij de Jennings lopen de spanningen hoog op. Elizabeth bezoekt een vergadering van EST, maar ziet het als wat het is: een soort van piramidespel. Ze moet bovendien Lisa (Karen Pittman) liquideren wanneer die weer naar de fles grijpt en ermee dreigt naar de politie te stappen. Gabriel merkt dat de Centrale te veel van de agenten heeft gevraagd, en stelt voor om hen een vakantie te gunnen.

48. The Day After

Net op het moment waarop Amerika in shock is na de uitzending van de film The Day After komt William met het bericht dat hij mogelijk toegang kan krijgen tot het Lhassa-virus, ééntje waar je organen van oplossen tot een vloeibare brij, maar dat hij daarvoor een hogere beveiligingsmachtiging moet krijgen. Elizabeth belooft om een nachtje op de kinderen van Young-Hee Suong en haar man Don (Rob Yang) te passen, zodat ze van de gelegenheid kan gebruik maken om bezwarend materiaal over Don te vinden. Wanneer die echter zo proper als een pasgepoetst toilet blijkt, moet ze zelf iets verzinnen. Philip geeft intussen Paige haar eerste rijles. Pastor Tim vertrekt binnenkort voor een humanitaire missie naar Ethiopië, en hij heeft blijkbaar nog één en ander dat hij met de Jennings wil bespreken.
49. Munchkins
Pastor Tim geraakt in Ethiopië vermist. Zijn vrouw Alice meent dat de Jennings hier achter zitten, en ze heeft een tape gemaakt met daarop de ware toedracht over hun identiteit, die aan het ministerie van Justitie zal overhandigd worden als er iets met haar gebeurt of als Pastor Tim niet levend terugkeert. Agent Gaad wordt in Thailand benaderd door drie Russische agenten, en in de daaropvolgende schermutseling geraakt hij dodelijk gewond in zijn buik. Elizabeth richt verder schade aan aan het gezin van Don en Young-Hee.

Disk 4:
50. Dinner For Seven
Philip en Elizabeth laten de val dichtklappen voor Don... en hij loopt er met zijn beide voeten in. Elizabeth krijgt echter wroeging over wat ze gedaan heeft. Thuis organiseert het echtpaar een etentje voor pastor Tim en Alice, en er komt een ongenode gast mee eten. Op weg naar huis worden Elizabeth en Paige het slachtoffer van een beroving.
51. A Roy Rogers In Franconia
Paige is helemaal van haar melk nadat ze haar moeder iemand met de blote hand heeft zien doden. Onbewust brieft ze ook essentiële informatie over aangaande het werk van Beeman. Na maanden vindt het FBI - eindelijk - het afluisterapparaatje in de postrobot, en Stan krijgt van Oleg te horen dat de Russen trachten een biologisch wapen in handen te krijgen. Het net sluit zich rond William. Die heeft zo zijn twijfels of hij het Lhassa-virus wel wil overdragen, want hij wil niet verantwoordelijk zijn voor een uitbraak.

52. Persona Non Grata

De overdracht van het virus mislukt en William wordt gearresteerd, echter niet vooraleer hij zichzelf besmet met het virus. Gabriel houdt rekening met het scenario dat William gaat kletsen, en hij bereidt de vlucht van de Jennings voor. Intussen rollen er koppen en Burov wordt persona non grata verklaard. Paige begint een relatie met Matthew (Daniel Flaherty), net op het ogenblik dat de spanning te snijden is.

BEELD EN GELUID
Net als voor het derde seizoen wijken we voor The Americans uit naar deze regio 4-release uit Australië, die weliswaar regio 1 en 2-compatibel is, maar uitgevoerd is in NTSC. Het beeld van deze release is prijzenswaardig, alhoewel het kleurenpalet erg tracht de sfeer van de jaren '80 op te roepen, en u niet dadelijk bubblegum-kleuren zal zien. Spionage is iets wat bedreven wordt in mistige steegjes en slechtverlichte parken, en alhoewel de detaillering vrij goed is, mist deze transfer behoorlijk wat punch die wel aanwezig was geweest als we een Blu-ray hadden gehad. De geluidstrack is uitsluitend uitgevoerd in Dolby Digital 5.1, en er zijn wat leuke geluidseffecten in de surrounds te horen, zoals geroezemoes in het park en krakend houtwerk in de Rezidentura. Kortom, een transfer waar niet veel op aan te merken is. Voor ondertitels moet u het stellen met een Engelse CC-track, tenzij Frans of Spaans uw ding is.
EXTRA'S
U zal het met twee verwijderde en uitgebreide scènes (2:36) moeten doen.

CONCLUSIE

The Americans biedt een hallucinante kijk op het wedervaren van Russische spionnen tijdens de koude oorlog, gebracht in een suspensvol format dat je als kijker erg doet verlangen naar meer. Fox trekt zich - onterecht - geen bal meer aan van Beneluxreleases, en verdient daarom een enkeltje naar een Siberisch strafkamp.


cover
Studio: Fox

Regie: Thomas Schlamme, Chris Long, Kevin Dowling, Stefan Schwartz, Noah Emmerich, Kari Skogland, Dan Attias, Matthew Rhys, Daniel Sackheim, Steph Green, Nicole Kassell
Met: Keri Russell, Matthew Rhys, Holly Taylor, Keidrich Sellati, Noah Emmerich, Susan Misner, Annet Mahendru, Richard Thomas, Alison Wright, Lev Gorn, Costa Ronin, Dylan Baker, Brandon J. Dirden, Margo Martindale

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
4

Genre:
Spionage

Versie:
AustraliŽ

Jaar:
2016

Leeftijd:
15

Speelduur:
595 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9321337177229


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• 2 verwijderde en uitgebreide scènes


Andere recente releases van deze maatschappij