:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDOING, THE
UNDOING, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-03-26
SERIE
Zelfs zij die de grootste hekel hebben aan streamingdiensten en die dit met man en macht buiten huis proberen te houden zullen ongetwijfeld wel al gehoord hebben van The Undoing. Zonder enige twijfel was deze zesdelige reeks één van de meest spraakmakende van de laatste maanden. De reden is simpel: Hugh Grant en Nicole Kidman. Het is een droomkoppel dat je normaal alleen maar in de grootste blockbusters zou verwachten zijn, maar nu dus present in een topserie via HBO Max, en wat in Vlaanderen resulteert in de programmatie van Streamz. Maar wat ons natuurlijk interesseert is het fysieke materiaal via Warner.
De serie werd de meest bekeken show op HBO in 2020 en deed het in de UK zelfs beter dan Game Of Thrones wat alleen maar goed nieuws is voor Nicole Kidman, die, omdat ze er ook sterk in geloofde, er ook een deel van haar eigen geld inpompte. Het was ook door Kidmans toedoen dat de volledige serie in de regiehanden van Susanne Bier viel, de Deense arthouse-regisseuse die met titels als After The Wedding, In A Better World en Bird Box wereldwijde faam vergaarde en dat vakmanschap hier in ieder shot weet te tonen, want om maar meteen de grote woorden boven te halen: de hype is gegrond en The Undoing is dan ook één van de knapste series van de afgelopen jaren geworden, ook al ontplofte de sociale media omdat niet iedereen even opgetogen was over het slot ervan.

Het verhaal is losjes gebaseerd op de roman You Should Have Known uit 2014 van Jean Hanff Korelitz, en neemt je mee naar de upperclass van New York. Wereldvreemde mensen die armoede en miserie alleen maar via de krant kennen, en die voor alles wat er moet gedaan worden wel een hulpje hebben, of om het in twee woorden te zeggen: bekakte mensen. En dan nog het soort dat zich verschuilt in een wereld van schone schijn en (in dit geval fatale) leugens. Onder hen, de succesvolle psychologe Grace Fraser (Nicole Kidman) die met haar man Jonathan de oncoloog (Hugh Grant) in hartje Manhattan woont. Alles in hun leven moet van het beste zijn en daarom sturen ze hun jonge zoon Henry (Noah Jupe) naar de Reardon School, een eliteschool waar alleen maar de allerrijksten naar toe kunnen gaan. Het soort school waar de ouders het voor het zeggen hebben en regelmatig vergaderingen organiseren. Op één daarvan ontmoet Grace de knappe Elena (Matilda De Angelis) wiens zoontje (we nemen aan uit liefdadigheid) ook op de prestigeschool zit, want zelf heeft ze amper geld genoeg om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Meteen valt op hoe anders die Elena is. Tijdens een drukke meeting ontbloot ze haar borsten om haar pasgeboren baby te voeden en ook is ze tot nijd van de andere vrouwen een echte mannenmagneet. Grace is echt geïntegreerd door de knappe Elena en eventjes denk je dat er een lesbische romance zit aan te komen, maar vrij vlug in de eerste aflevering wordt Elena's lichaam in haar atelier teruggevonden met een ingeslagen schedel. Een fait divers zoals je ze in New York iedere minuut vindt, denkt Grace, maar plots verdwijnt haar man en wordt hij door de politie aangeduid als een mogelijke verdachte.
Meer gaan we niet uit te doeken doen, want eens je in het verhaal zit (en dat gebeurt zeer snel) voert deze reeks je van de ene verrassing naar de andere. De serie heeft naast het acteertalent nog twee andere grote troeven. Enerzijds is er het whodunit-gedeelte dat weliswaar klassiek maar bijzonder effectief is, en anderzijds toont Bier op perfecte wijze hoe snel een imperium vliegensvlug uiteen kan vallen. Je kan er niet naast kijken dat Bier er bijna van geniet om te tonen dat de beau monde zeer eenzaam is eens er barsten komen. Je kan op niemand rekenen. Vrienden laten je vallen en voor je het weet is je leven niet meer dan voer voor roddels.

Het uitgesproken paradepaardje van The Undoing zijn natuurlijk de acteerprestaties. Dit is geen opdracht, maar wel mensen die het beste van zich geven. Nicole Kidman straalt nog steeds dezelfde présence uit zoals in het begin van haar carrière: een geboren diva die niet alleen teert op haar looks, maar ook keer op keer ijzersterk uit de hoek komt. De ontspoorde balans tussen glamour en wanhoop die haar personage uitstraalt, wordt perfect door haar weergegeven, en ze vormt een perfecte match met Hugh Grant. Hoe meer rimpels Grant vertoont, des te beter hij lijkt te acteren. We zagen het al in The Gentlemen, maar ook in The Undoing is de Brit verschrikkelijk goed op dreef, ook al is het zeer moeilijk om ook maar één greintje sympathie voor zijn personage op te brengen, maar dat wordt door Bier perfect opgevangen door vreemde bokkesprongen waar je je niet aan verwacht. En dan is er nog het gelukkig wederzien met Donald Sutherland als de arrogante vader van Grace, die Jonathan met het spoelwater weggooit nog voor hij ook maar één kans kreeg. The Undoing is dan ook een serie waarvoor men het woord bingewatchen heeft uitgevonden. Quasi perfect.
BEELD EN GELUID
Neen, we krijgen echt geen geld toegestopt van Warner (hoewel dat mag natuurlijk), maar wederom hebben we in een release in handen waarbij je de vingers en duimen bij aflikt. De makers kozen niet alleen voor een enorm gevarieerd kleurenpalet met zowel donkere als lichte tinten, maar ook is de detailvoering tot in het kleinste puntje perfect. Dat zie je in de personages en hun vaak glamourrijke kledij, maar ook op de prachtige beelden van New York die zoals Kidman hetzelf vertelt in één van de extra’s, een personage op zich wordt. De geluidsband is een zeer solide DTS-HD MA 5.1 met niet zo heel veel effecten, maar wel een excellente score van het door ons compleet onbekende duo Evgueni en Sacha Galperine.

EXTRA'S
Zoals zo vaak bij HBO-titels wringt ook hier het schoentje bij de extra’s. Al je ze allemaal bij elkaar optelt, krijg je wel een behoorlijke runtime, maar niet alleen zijn ze verdeeld over twee disks, maar krijgt ieder onderwerp dat aangesneden wordt een apart filmpje dat je ook iedere keer dient op te laden. Op het eerste schijfje vind je het eerste gedeelte van de zogezegde The Undoing Revelations, wat eigenlijk een collage is van korte interviews (rond de twee minuten totaaltijd) met als onderwerp de diverse personages. Op de tweede disk vind je er nog zo’n paar en nog twee andere bonusfilmpjes, waaronder Nicole Kidman and Hugh Grant Introduce The Undoing (de titel zegt het al) en Creating The Undoing, waarbij Kidman en Grant het hebben over hoe deze serie tot stand kwam.
CONCLUSIE
The Undoing is één van de meest besproken series van de laatste maanden, en dat zal natuurlijk wel iets te maken hebben met Hugh Grant en Nicole Kidman, maar zeker ook vast met de kwaliteit, die geen seconde aan kracht verliest.coverStudio: Warner

Regie: Susanne Bier
Met: Nicole Kidman, Hugh Grant, Noah Jupe, Lily Rabe, Édgar Ramírez, Donald Sutherland

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
332 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051888256619


Beeldformaat:
2.00:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Zweeds, Noors, Engels CC
Extra's:
• The Undoing Revelations
• Nicole Kidman and Hugh Grant Introduce The Undoing
• Creating The Undoing


Andere recente releases van deze maatschappij