:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FOG, THE
FOG, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-05-24
FILM
Antonio Bay, een rustig en afgelegen kuststadje, staat aan de vooravond van zijn honderd jarige bestaan. Het stadsbestuur, onder leiding van Kathy Williams (Janet Leigh) en diens assistente Sandy Fadel (Nancy Loomis), is druk in de weer met de voorbereidingen van een groots opgezet feest. Stevie Wayne (Adrienne Barbeau), een lokale radio DJ, ziet plots vanuit haar hoge lichttoren een wel erg dikke mist opkomen. Niemand schenkt er aandacht totdat er een schip niet meer huiswaarts keert. Nick Castle (Tom Atkins) en de knappe Elizabeth Solley (Jamie Lee Curtis) gaan op zoek naar het schip. Ze vinden het schip al snel verlaten terug en bovendien blijkt het tekenen te bevatten alsof het maanden onder water heeft gelegen. Stevie, Nick en Elizabeth beseffen al snel dat de mist hiervoor verantwoordelijk is. Het feest barst in alle hevigheid los en de levensgevaarlijke mist komt gestaag dichterbij.

Na het overdonderende succes van Halloween (’78) zagen vele maatschappijen goud in het duo John Carpenter (Escape From L.A., Vampires) en Debra Hill (The Dead Zone, Adventures In Babysitting). Zo ook de maatschappij AVCO-Embassy Pictures. Deze boden Carpenter prompt een contract aan voor twee films (The Fog en Escape From New York). Regisseur Carpenter en producent Hill besloten opnieuw voor horror te gaan en daar konden ze de bazen van AVCO-Embassy geen groter plezier mee doen, want deze droomden al van een even grote succesfilm als Halloween. The Fog ging op 8 februari 1980 in première, maar verzoop bijna tussen de vele horrorproducties zoals Friday The 13th, Maniac, Terror Train en The Shining. Deze films toonden het geweld in geuren en kleuren en The Fog moest het hebben van de spanning, de sfeer en de muziek. Maar de film werd uiteindelijk toch een succes. Uiteraard niet zo een groot succes als Halloween, maar de bonzen van AVCO-Embassy Pictures konden tevreden zijn. Want The Fog koste 1 miljoen $ om te maken en bracht meer dan 21 miljoen $ op. The Fog is dan ook een erg geslaagde horrorfilm. De film zit goed in elkaar, is tergend spannend en bevat een griezelige sfeer. Komt daarbij dat Carpenter een uitmuntende cast heeft bij elkaar gesprokkeld, die stuk voor stuk goed werk afleveren. Halloween had het voordeel dat de spanning nog harder aangedreven werd door een erg goede score gecomponeerd door regisseur Carpenter himself. Met The Fog is het niet anders. Ook hier draait Carpenter er zijn hand niet voor om een erg creepy en catchy-score uit zijn hoed te toveren. Zoals eerder aangehaald, werd de film een succes, maar toch werd de film wat overschaduwd door al het horrorgeweld zoals Friday The 13th en konsoorten. Gelukkig kreeg The Fog over de jaren heen de erkenning die het verdiende en geleidelijk aan groeide deze zelfs uit tot een rasechte horrorklassieker. En wij zijn het daar uiteraard volmondig mee eens!

BEELD EN GELUID
De dubbelzijdige DVD heeft langs kant A de standaard fullscreen versie staan (1.33:1) en langs kant B de originele widescreen versie (2.35:1). Wij bespreken enkel de widescreen versie. Het 2.35:1 anamorfisch uitgevoerde beeld ziet er, zeker als je rekening houd dat het hier om een film uit 1980 gaat, erg goed uit. Het beeld oogt over het algemeen scherp, met een goed contrast en schaduwdetail. Ook het zwartniveau is in orde en de kleuren ogen warm en natuurlijk. De gebruikte print bevat enkele beschadigingen, maar je moet al een echte mierenneuker zijn om hier over te struikelen. Digitale compressiefouten hebben we niet direct kunnen waarnemen, maar er is wel soms wat filmgrain aanwezig. Een erg goede beeldkwaliteit! Ook met het geluid zit het snor. We hebben de keuze uit een Engels Dolby Digital 5.1-track en een Engels Dolby Digital Mono-track (en voor de geïnteresseerde is er ook een Franse dubbing aanwezig). Hoewel een 5.1-mix bij een oudere film dikwijls wat aan de onnatuurlijke kant klinkt, waren we hier erg aangenaam verast. De 5.1-mix klinkt erg dynamisch en ruimtelijk. Sommige geluidseffecten worden zo agressief weergegeven dat wij bijna letterlijk tegen het plafond sprongen! Ook de geslaagde score van Carpenter word goed weergegeven. Een erg goede geluidskwaliteit. Bravo MGM!

EXTRA’S
De schijf staat vol met extra features. We beginnen met een informatieve audiocommentaartrack ingesproken door scriptschrijver/regisseur John Carpenter en co-scriptschrijver/producent Debra Hill. Ze verschaffen de luisteraar een schat aan weetjes en info om en rond het maken van The Fog. Vervolgens hebben we de keus uit twee documentaires. In de eerste (en veruit de meest interessantste) “Tales From The Fog” (28 min.) blikken de belangrijkste cast en crewleden (met uitzondering van Jamie Lee Curtis) terug op het maken van The Fog. De tweede is een 8 minuten durende promodocumentaire die stamt uit 1980. Daarin krijgen we de cast even aan het woord, evenals regisseur Carpenter en producent Hill. Dan treffen we een filmpje aan met enkele grappige outtakes en een vergelijking tussen de storyboards en de uiteindelijke film van een spannende scène. De obligate bioscooptrailer kan uiteraard niet ontbreken, maar dit keer is deze vergezeld van 2 teaser trailers, 3 Tv-spots, een poster galerij (6 posters) en een erg beperkte filmmemorabilia galerij (3 stuks). We gaan verder met een uitgebreide “behind the scenes”-fotogalerij (48 foto’s) en een “publicity stills”-fotogalerij (18 foto’s). In De keepcase zit een insert met daarop wat liner notes van regisseur Carpenter. Tenslotte ontdekte we nog een leuke easter egg. Deze vind je zo: Op de ‘extra feature’-pagina ga je op de ‘On’ van de audiocommentaar staan en dan druk je naar boven. Er zullen een paar groene ogen oplichten, druk dan op play en je krijgt een leuke filmpje te zien. In dit filmpje zie je de speciale-effectentechnici druk in de weer met mist te creëren. Wow, wat een schat! Zeker en vast de benaming ‘special edition’ waardig.

CONCLUSIE
The Fog is een geslaagde horrorfilm van de “Master of Terror” John Carpenter (Halloween, The Thing). Filmmaatschappij MGM verwent ons, horrorfans, met deze welverdiende ‘special edition’ van de film. Het schijfje heeft een erg puike beeld- en geluidskwaliteit en een schat aan extra features. Een pure must voor iedere zichzelf respecterende horrorfan!


cover
Studio: MGM

Regie: John Carpenter
Met: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Tom Atkins, Janet Leigh, John Houseman, Hal Holbrook, Nancy Loomis, Charles Cyphers, James Canning, John Carpenter, Tommy Lee Wallace, Rob Bottin

Film:
8,5/10

Extra's:
9,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Horror

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1980

Leeftijd:
R

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
927616878120


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans
Extra's:
• Audiocommentaar
• Documentaire Tales From The Mist
• Documentaire Fear On Film: Inside The Mist
• Outtakes
• Storyboard to film comparison
• Bioscooptrailer
• Trailers en TV-spots
• Fotogalerijen
• Easter egg
• Liner notes

Andere recente releases van deze maatschappij