:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GIFTED
GIFTED (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-06-11
FILM
Frank Adler (Chris Evans) heeft de voogdij over zijn zevenjarig nichtje Mary (McKenna Grace), een wonderkind dat haar wiskundige gave duidelijk geërfd heeft van haar overleden moeder Diana, de zus van Frank. Diana heeft haar leven gewijd aan het vinden van oplossingen van de Navier-Stokesvergelijkingen, één van de zogenaamde millenniumproblemen, wiskundige problemen die in het jaar 2000 nog onopgelost waren, waar naast eeuwige roem ook een mooi prijskaartje aanhangt (een miljoen dollar) voor het genie dat ze opgelost krijgt. Frank wil echter vooral dat Mary een gewoon leven leidt, en nadat de home schooling, waarbij Mary het éne hogere wiskundeboek na het andere verslindt, op zijn limieten stoot, meent hij dat ze naar een gewone school moet gestuurd worden, al was het alleen omdat ze sociaal geïsoleerd raakt, geen vriendjes heeft, en vooral wil Frank niet dat ze eindigt zoals haar moeder.
Mary is zoals voorspelbaar was not amused als ze in het eerste studiejaar bij juffrouw Bonnie (Jenny Slate) sommen moet maken van het type drie plus drie in plaats van partiële differentiaalvergelijkingen, en al snel adviseert de directrice Davis (Elizabeth Marvel) om Mary te verkassen naar een speciale school voor begaafde kinderen. Geld speelt daarbij geen rol, want Mary kan rekenen op een all expenses paid studietoelage. Frank weigert echter, en de school betrekt er de ambitieuze grootmoeder van Mary, Evelyn (Lindsay Duncan) bij. Die opent een procedure bij de rechtbank om de voogdij van Mary van Frank af te nemen, al was het alleen maar omdat ze haar eigen wiskundige en eertijds gefnuikte ambities op haar kleindochter projecteert, en maar wat graag wil dat het kind in haar honger naar wiskunde gestimuleerd wordt, zodat ze kan doen wat haar moeder niet had gedaan vooraleer ze zelfmoord pleegde, namelijk de Navier-Stokesvergelijkingen oplossen. Frank is blijkbaar de enige die inziet dat het kind daarmee haar jeugd moet opofferen, en wanneer blijkt dat oma Mary's kat Fred naar het asiel heeft gestuurd voor een spuitje omdat zijzelf allergisch is tegen katten, slaan de stoppen door.
De zeven millenniumproblemen, waarvan de zonderling Grigori Perelman er één heeft opgelost - Perelman weigerde de prijs alsook de Fields Medal, de tegenhanger van de Nobelprijs voor wiskundigen - spreken wiskundigen nog altijd tot de verbeelding, en vormden de basis van dit verhaal. Gifted is een sterk verhaal waarbij de kijker de vraag wordt gesteld of genieën hun normale leven moeten opofferen tot groter glorie van de wetenschap of niet, een vraag die in deze film concreet gestalte krijgt door het fictieve personage van Mary Adler, vertolkt door een zeer volwassen praat uit haar botten slaande McKenna Grace - ze speelt een meisje van 7 maar was op het moment van filmen in werkelijkheid 10. Regisseur Marc Webb levert een ingetogen, menselijk drama af met een fijne cinematografie. Zo is er onder meer de scène waarin Mary op Franks schouders de zon ziet ondergaan, en de twee intussen filosoferen over het bestaan van een god en uiteindelijk uitkomen op de irrelevantie van die vraag.
Films met kindacteurs zijn altid een dubbeltje op hun kant, maar McKenna Grace levert werkelijk een puike prestatie af. Daarnaast zien we Chris Evans als Joe Sixpack die zijn job als filosofieprofessor heeft opgegeven en nu de kost verdient met boten repareren, een leven dat hij heeft opgegeven om beter voor Mary te kunnen zorgen zonder dat ze verstikt wordt in het academisch milieu. Gifted overstijgt door de goede acteerprestaties werkelijk het niveau van de klassieke weekeindfilm, en scenarist Tom Flynn stelt zinnige vragen over hoe je moet omgaan met kinderen met bijzondere gaven. Octavia Spencer speelt na Hidden Figures opnieuw een rol met een wiskundig tintje, en Gifted vertoont veel parallellen met de voornoemde film, zij het dat het dit keer niet gaat over Afro-Amerikanen met een wiskundig meer dan gemiddeld inzicht, maar over kinderen. Spencer vertolkt de buurvrouw Roberta, de enige echte vriendin die Mary schijnt te hebben, met wie ze nog echt "kinderlijke" dingen kan doen, zoals karaoke-zingen en naar de dvd van Ice Age kijken. Uiteraard is er plaats voor een streepje romance wanneer Frank en juffrouw Bonnie na een zatte avond samen in bed belanden met de nodige gevolgen, en hier is de film misschien net íets te geforceerd. Het einde biedt echter wat je van een feelgoodfilm zou verwachten, en na Gifted ga je met een voldaan gevoel weg.

BEELD EN GELUID
De Duitse versie van deze Blu-ray is identiek aan de Beneluxversie, maar we hebben voor die eerste gekozen om redenen die vooral onze portemonnee aanbelangen. De beeldvoering is een stabiele 2.40:1-widescreenvariant, oorspronkelijk geschoten op authentieke film, en het resultaat is dan ook een eye pleaser met mooie shots van de natuur, de jachthaven en de schoolgebouwen. De kleuren ogen zeer natuurlijk en warm, zijn netjes verzadigd, en er is mooi contrast te zien. De DTS-HD MA 5.1-track is ruim voldoende voor een film waar weinig tot geen actie in te beleven valt, die het vooral van dialogen moet hebben. Toch weerklinkt bijvoorbeeld in de aula, waar Mary een integraal moet uitrekenen waarin in de opgave een fout staat, de echo van de ruimte realistisch en eerlijk.
EXTRA'S
Om te beginnen is er een rolletje met verwijderde scènes (8:13) aan de schijf toegevoegd. De beeldkwaliteit hiervan is duidelijk wat minder. De reel wordt gevolgd door zes promotionele documentaires. HBO First Look (13:32) is de typische tot making of-documentaire aangedikte trailer met fragmenten en een kijk achter de schermen, het soort clip dat op TV wordt uitgezonden om u naar de cinemazaal te lokken. Story (2:08) schetst het uitgangspunt van de film, An Accomplished Cast (2:06) bewierookt de hoofdrolspelers, in Inside the Equation (1:37) mag Octavia Spencer vooral Hidden Figures nog eens komen promoten, en we vernemen ook dat de producieploeg wiskundige reële wiskundeproblemen heeft laten aanvoeren voor de film (duh!). Marc's Method (1:27) steekt Marc Webb nog eens een paar pluimen in zijn kont, en de vreemd genoeg ergens anders in het menu terug te vinden On Location: Gifted (1:57) toont ons dat de film geschoten is in Georgia. Er is ook nog een galerij (2:05) en een trailer (2:29), maar in totaal is de bonussectie wat mager.

CONCLUSIE

Gifted is een van alle spektakel ontdaan drama over een wiskundig kindgenie, waarbij de kijker de vraag voorgeschoteld krijgt wat het belangrijkst is: het nastreven van wetenschappelijke bevindingen of het leiden van een zo normaal mogelijk leven. De Blu-ray is van goede kwaliteit, de bonussectie eerder aan de luchtige kant


coverStudio: Fox

Regie: Marc Webb
Met: Chris Evans, McKenna Grace, Lindsay Duncan, Octavia Spencer

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Duitsland

Jaar:
2017

Leeftijd:
6

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4040232071965


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Russisch DTS 5.1
Oekraiens Dolby Digital 5.1
Chinees (Mandarijn) Dolby Digital 5.1
Japans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Ests, Lets, Litouws, Pools, Russisch, Oekraiens, Japans, Chinees (Mandarijn), Engels CC
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Promotional featurettes:
- Gifted: HBO First Look
- Story
- An Accomplished Task
- Inside the Equation
- Marc's Method
Documentaire "On Location: Gifted"
• Galerij
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij