:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WEST WING, THE - SEIZOEN 1
WEST WING, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-05-25
SERIE 
De Democratische Amerikaanse president Jed Bartlett (Martin Sheen) wordt door zijn staf Potus genoemd (President Of The United States). Tijdens enkele maanden van zijn eerste bewindstermijn maken we kennis met zijn voornaamste stafleden, een team gladgestreken advocaten en academici, vanuit wiens perspectief we de internationale politiek, maar ook hun persoonlijke beslommeringen volgen. Zo is er Bartletts voornaamste speech-schrijver Sam Seaborn (Rob Lowe), die in dit eerste seizoen een affaire begint met een vrouw die een dure call-girl blijkt te zijn. Sams directe baas is het hoofd van de communicatie, Toby Ziegler (Richards Schiff). De stafchef van de president, Leo McGarry (John Spencer), is zeer goed bevriend met de president, en alhoewel hij een erg bekwaam medewerker is, achtervolgt zijn verleden als alcoholist hem op de voet, in die mate dat zijn positie op het Witte Huis hierdoor onhoudbaar wordt. Hij wordt bijgestaan door zijn adjudant Josh Lyman (Bradley Whitford). Ook Josh's vroegere vriendin, Mandy Hampton (Moira Hamilton), werkt als politiek consilente voor het Witte Huis, maar werkte tot voor kort voor de Republikeinen, de politieke tegenstanders van Bartlett. Josh zelf schijnt wat meer te voelen voor zijn assistente, Donna Moss (Janelle Maloney). Een minder amicale band heeft de president met zijn vice-president John Hoynes (Tim Matheson), een spanningsveld dat gedurende reeks steeds meer geladen wordt. De president is getrouwd met de chirurge Abigail (Stockard Channing), en één van zijn dochters, Zoey (Elisabeth Moss), heeft een relatie met iemand uit zijn persoonlijke staf, de jonge en ambitieuze Charlie Young (Dulé Hill), wiens moeder, een politieman, ooit werd vermoord door een wilde schutter. Bartletts persattaché, Claudia Jean - CJ - Cregg (Allison Janney) heeft een hoop geld van haar reclameburau in de verkiezing van Bartlett gepompt, en is beloond geworden met deze soms toch wel ondankbare job. 


Deze reeks, ontsproten aan het brein van Aaron Sorkin, die onder meer de film The American President maakte, en wel brood zag in een speculatieve televisiereeks over de entourage van de president. De reeks is overladen met diverse televisieprijzen, maar we vragen ons af of de internationale uitstraling ervan zo groot is dat de reeks ook internationaal hoge toppen zou kunnen scoren. De verstokte fans zijn hier uiteraard dol op, maar wij waren toch maar matig enthousiast over de reeks. Eerst en vooral zitten er enkele elementen in die zo typisch zijn voor de Amerikaanse politiek, zoals de positie van de joodse en de ultra-rechtse christelijke drukkingsgroepen, dat wij daar als nuchtere Europeanen weinig tot geen voeling mee hebben. Je zou de situatie eens kunnen omdraaien en aan een Amerikaan een reeks over de taalevenwichten in de Brusselse regering kunnen voorschotelen. Ook andere thema's, zoals de doodstraf en de wapenwetgeving, zijn in Amerika misschien hete hangijzers, maar wij kunnen ons moeilijk inleven dat er zo een verhitte discussies worden over gevoerd. En misschien is dat wel ook zo, maar de verhaallijnen bevestigen alleen nog maar eens de clichés. Ten tweede wordt het ons als kijkers niet gemakkelijk gemaakt dat we onmiddellijk van de eerste aflevering in een veelheid aan personages en al even veel verhaallijnen ondergedompeld worden, want er wordt nogal wat door elkaar gekakeld, en af en toe zou een strengere regisseurshand wel van pas komen. Een derde teer punt is dat de reeks af en toe gevaarlijk dicht wegglijdt in de richting van een zielloze soap, waarbij in extremis absurde verhaallijnen worden bijgesleurd, zoals Leo McGarry die in één van de eerste afleveringen naar de krant belt omdat de naam Khadaffi volgens hem in het kruiswoordraadsel verkeerd gespeld is. En da's jammer, want andere subplots, zoals het feit dat de dochter van de president een verhouding aangaat met één van zijn zwarte medewerkers, en dit tot ongenoegen van enkele racisten, of het feit dat de president al jaren lang een belangrijk medisch detail heeft verborgen gehouden, zijn weer wél de moeite waard om te volgen. Anderzijds hebben de makers met acteurs als Martin Sheen en Rob Lowe gekozen voor een solide, vaste cast die hun rollen met de nodige overtuiging weten in te vullen. De rest stijgt niet uit boven de middelmaat.

Wat ons ook tegensteekt is dat een seizoen van een reeks als deze alleen maar over 2 boxsets verspreid is te kopen. Dit duwt het prijzenplaatje behoorlijk omhoog, vooral voor een eerder kale DVD-versie. 20th Century Fox heeft de behandeling van TV-series blijkbaar beter door dan Warner. Om een substantiële bespreking te maken, hebben we gekozen om de beide boxen (afleveringen 1-11 en afleveringen 12-22) samen te bespreken.


AFLEVERINGEN
1. Pilot
Paniek in het Witte Huis, wanneer de president zijn enkel blijkt verzwikt te hebben tijdens een fietstochtje. Zijn aanwezigheid is echter dringend nodig om een pas ontstaan brandje te blussen, waarbij Lyman een paar christelijke extremisten op TV de boom heeft ingejaagd met een paar zeer on-godsdienstige opmerkingen, en nu misschien ontslagen zal worden. Sam wordt wakker naast een mooie vrouw, die achteraf een dure call-girl blijkt, die met haar beroep haar rechtenstudies tracht te bekostigen. Intussen dobbert er een boot met Cubaanse vluchtelingen voor de Amerikaanse kust, op zoek naar politiek asiel.

2. Post Hoc, Ergo Propter Hoc

Tegen beter weten in zoekt Sam terug contact met zijn nachtelijke verovering, die Laurie blijkt te heten, maar moet vooral proberen dat dit verhaal niet in de media komt. Leo McGarry komt in aanvaring met vice-president Hoynes. De president zelf laat zich behandelen door een zwarte marinekapitein, Morris Tolliver, die net op het punt staat om naar het Midden-Oosten te vertrekken. De president wil hem tot zijn vaste lijfarts benoemen, maar eer het zover komt, wordt Tollivers vliegtuig in het Midden-Oosten neerhegaald door luchtafweer.

3. A Proportional Response

CJ verneemt van Sams relatie met de call-girl, en weet een roddeljournalist, Danny Concannon, te overtuigen om dit niet ter zake doende feit niet in de openbaarheid te brengen, en belooft in ruil exclusiviteit voor een andere zaak. De president is intussen woedend over het boven Syrië neergeschoten vliegtuig, en vraagt aan zijn militaire staf om een "gepast antwoord" te voorzien. De harde realiteit van de politiek dringt pas tot hem door wanneer blijkt dat dit antwoord niet meer zal omvatten dan een paar radarinstallaties platleggen. John Luman interviewt intussen een jonge zwarte, Charlie Young, voor de job van persoonlijke hulp voor de president, en alhoewel hij de juiste kwalificaties heeft, is zijn eerste ontmoeting met zijn baas er één om beter niet te onthouden.

4. Five Votes Down

Groot alarm wanneer bij een cruciale stemming in het parlement over de beperking van openbare wapendracht vijf stemmers naar het andere kamp blijken te zijn overgelopen. Leo schakelt Josh in om de dissidenten terug op andere gedachten te brengen. Daarvoor zal hij echter ook de hulp van vice-president Hoynes nodig hebben, bij wie Leo met hangende pootjes terugkomt. Josh en Toby geraken in opspraak wanneer een rapport van de financiële dienst gewag maakt van enkele extra-verloningen. Leo vergeet in al die drukte zijn huwelijksverjaardag, en daar is zijn vrouw niet echt blij mee.

5. The Crackpots and These Women

De deuren van het Witte Huis worden opengesteld voor enkele "speciale" groepen bezoekers, zoals dierenrechtenactivisten, UFO-spotters en andere rare vogels. Josh ontvangt een kaartje waarin instructies staan wat hij moetdoen bij een nucleaire aanval. Bartlett geeft een feestje, waar zijn dochter Zoey voor de eerste keer de pas aangeworven Charlie leert kennen, en het klikt onmiddellijk enorm goed tussen die twee. Toby komt te weten dat hij voor zijn huidige job slechts de tweede keuze was.

6. Mr Willis of Ohio

De stemming over een vrij ingewikkelde financiële materie belooft moeizaam te verlopen, en de staf moet enkele parlementsleden overtuigen om ja te stemmen, onder meer een zekere heer Willis, die voor de staat Ohio zetelt namens zijn overleden vrouw. CJ moet als persverantwoordelijke de punten en komma's van de wet uitleggen, maar heeft zelf moeilijkheden om de finesses ervan te ontcijferen. Gelukkig komt Sam haar te hulp. Zoey wordt tijdens een bezoek aan een pub gered van een bende dronken aggressievelingen door Charlie. Leo valt de zware taak te beurt om de president te gaan informeren dat zijn huwelijk op de klippen is gelopen.

7. The State Dinner

Jed en Abigail Bartlett zijn gastheren op een formeel banket ter ere van de president van Indonesië. Elders in het land belegert de FBI een gewapende groep extremisten, en aan de president wordt advies gevraagd om het conflict zonder bloedvergieten te laten eindigen. Eén van de onderhandelaars wordt echter gewond. Een eenheid van de marine krijgt in de Atlantische Oceaan af te rekenen met een zware orkaan, en de nationale vakbond van vrachtwagenchauffeurs dreigt met een staking heel het land plat te leggen. Sam ontmoet op het banket een oude bekende.

8. Enemies

Een belangrijke wet wordt geblokkeerd door enkele parlementsleden, die in de hand worden gehouden door een lokale mijnexploitant, die graag in Montana een vergunning voor mijnbouw zou krijgen in ruil voor steun voor de wet. Alleen staat zijn verlangen haaks op Bartletts milieu-politiek, en Bartlett draagt zijn staf op om een compromis uit te werken, waar Josh in slaagt. Bartlett wast vice-president Hoynes de oren in het bijzijn van het ganse kabinet, wat de spanning tussen de twee alleen maar doet toenemen. De details over Zoeys nachtelijk avontuur dreigen de media te bereiken, en CJ probeert de geruchtenmolen daarover te stoppen. Leo's dochter Mallory wil Sam uit vragen, maar die steekt daar een stokje voor.

9. The Short List

Eén van de rechters bij het Hooggerechtshof gaat op pensioen, en de president ziet zijn kans schoon om een politieke medestander op die post te manoevreren. Zijn keuze valt op ene Peyton Cabot Harrison III, maar Josh komt erachter dat het verleden van Harrison niet zo proper is dan op het eerste zicht wel leek. Een politieke tegenstander beschuldigt Bartletts staf ervan dat één op drie stafleden problemen heeft met verslavende middelen. Leo, wiens huwelijk aan scherven ligt, weet dat dit maar al te waar is.

10 In Excelsis Deo

Op kerstavond slaagt de president erin om anoniem het Witte Huis te ontsnappen, en zich naar een boekhandel te geven. Toby vindt op een bank in het winkelcentrum een dode Korea-veteraan, en hij is in het bijzonder uit het lood geslagen omdat de man een vest droeg die hij zelf ooit aan een liefdadig doel had geschonken. In naam van de president zorgt hij voor de dakloze voor een begrafenis met militaire eer. Leo's reputatie dreigt intussen naar de filistijnen te gaan, en Sam en Josh moeten koste wat het kost ook wat nare details vinden over diegenen die Leo op die manier willen schaden.

11. Lord John Marbury

India valt een Pakistaanse provincie in Kashmir binnen, en de vrees bestaat dat nog een derde kernmacht, China, zich politiek met de zaak gaat bemoeien. President Bartlett wint het advies in van een oude vriend, Lord John Marbury, een excentrieke Briste ex-diplomaat die de streek en de politieke gevoeligheden op zijn duimpje kent. CJ is kwaad omdat ze hierbij gepasseerd werd. Josh moet intussen een officiële verklaring afleggen over het vermeende druggebruik binnen de staf, en Charlie vertelt aan de president dat zijn dochter hem om een afspraakje heeft gevraagd.


12. He Shall, From Time To Time
Vlak voor de President zijn jaarlijkse State Of The Union-toespraak op TV moet geven, een erg door de media opgeklopt gebeuren, stort de man in. Ditmaal is het een onschuldige griep, maar al snel blijkt dat de president al zeven jaar multiple sclerose heeft, en het al die tijd ook nog eens verborgen wist te houden. Leo McGarry voelt intussen de hete adem van de media in zijn nek, wanneer die zijn verleden inzake drug- en alcoholgebruik dreigen te onthullen. CJ wordt intussen het hof gemaakt door Witte Huis-reporter Danny Concannon.

13. Take Out The Trash Day

De President heeft een nieuw plan voor seksuele opvoeding op de scholen klaar, en heeft de ouders uitgenodigd van een homoseksuele jongen, die vermoord is geworden omwille van zijn geaardheid. Hij schakelt CJ en Mandy in om dit met de nodige omzichtigheid aan te pakken. Het Congres is inmiddels van plan om de jacht op Leo te openen, en de president wil er een stokje voor steken. Als tegenprestatie zal hij echter inzake zijn onderwijsplannen drastische toegevingen moeten doen. Sam stuurt de vrouw, die Leo's persoonlijke problemen naar de pers heeft gelekt, de laan uit.

14. Take This Sabbath Day

Het Hooggerechtshof verwerpt het laatste beroep van een terdoodveroordeelde, en de President overweegt om zelf persoonlijk gratie te verlenen, een erg controversieel standpunt waarvoor men voor precedenten terug moet gaan tot de tijd van Abraham Lincoln. Toby aanhoort in de synagoge een vurig pleidooi over het onderwerp van de hand van de rabbi. Josh ontmoet een vertegenwoordigster van een drukkingsgroep van gehoorgestoorden, Joey Lucas (Marlee Matlin). Hij is tot over zijn oren verliefd, maar zij denkt dat hij serieus gestoord is.

15. Celestial Navigation

Rechter Roberto Mendoza, de kandidaat van de president voor de vacante plaats in het Hooggerechtshof, wordt zelf gearresteerd voor rijden onder invloed. De president stuurt Tony en Sam om de man uit de gevangenis te halen, maar ze rijden radicaal verloren. CJ heeft intussen een pijnlijk bezoek aan de tandarts achter de rug, en kan niet meer spreken, waardoor Josh voor haar moet invallen bij een persconferentie.

16. 20 Hours in L.A.

De president gaat één dag campagne voeren in Los Angeles. Zijn dochter reist mee, omwille van de veiligheid, nadat er enkele dreigbrieven op het Witte Huis zijn gearriveerd. De organisator van het galadiner, filmproducent Ted Marcus, dreigt ermee het gala op te doeken, tenzij de president openlijk standpunt inneemt tegen een controversiële wet die homo's uit het leger moet weren. Josh komt te weten dat Joey ook op het feestje zal zijn, en hij gaat naar haar op zoek. Leo komt opnieuw in aanvaring metde vice-president, die zijn stem niet wil gebruiken om een ex aequo-stemming te laten doorslaan.

17. The White House Pro‑Am

Abigail Bartlett veroorzaakt heel wat commotie, wanneer ze eerst een paar boude uitspraken over kinderarbeid doet, dan een wet waar jaren voorbereiding aan was laat amenderen door een bevriend vrouwelijk parlementslid, en vooral door achter de rug van de president te lobbyen om een bekende van haar - zeg maar een oud lief - in de stoel te schuiven van de pas overleden directeur van de Nationale Bank. Er ontstaat flink wat wrijving tussen de president en zijn vrouw. Bartlett bekent aan zijn dochter dat het Witte Huis dreigbrieven heeft ontvangen aan het adres van haar en Charlie, blijkbaar afkomstig van enkele extreem-rechtse blanke extremisten, die hun gemengde relatie niet zien zitten. Zoey was net van plan om samen met Charlie een nachtclub te gaan openen, wat door de Veiligheidsdiensten sterk wordt afgeraden.

18. Six Meetings Before Lunch

Het parlement aanvaardt de nominatie van de kandidaat van de president voor de lege plaats in het Hooggerechtshof. Een kandidaat openbare aanklager heeft enkele sterke uitspraken gedaan over de Afro-amerikaanse slavernij, en Josh moet hem een verklaring afnemen. Zoey en Charlie blijven intussen doodsbedreigingen ontvangen, en om het nog wat erger te maken, liegt Zoey tegen een journalist over het druggebruik op een feestje waarop ze aanwezig was. Sam en Mallory hebben intussen een dispuut over de financiering van openbare scholen, en Mandy probeert financiële steun los te krijgen voor een pandabeer.

19. Let Bartlett Be Bartlett

Mandy Hampton wordt de deur gewezen wanneer een nota opduikt uit de tijd waarin ze voor de Republikeinen werkte, en waarin een gedetailleerd rapport staat over de sterktes en zwaktes van de Bartlett-administratie. De nota is verzeild geraakt in de handen van Danny Concannon, CJ's vriendje. Sam en Toby voeren een debat met enkele hoge militairen over de wet die homo's uit het leger weert. Leo wisselt een hartig woordje met de president over het te voeren beleid binnen de administratie, en Josh krijgt de kans om iets te doen aan de hervorming van de financiering van de verkiezingscampagne. Hij gaat met zijn plan naar de partijtop.

20. Mandatory Minimums

Er wordt op het Witte Huis beraadslaagd of er een wet moet komen die minimumstraffen oplegt bij bepaalde drugdelicten. De president wil ook dat er meer ruimte komt voor behandeling dan voor straffen, en uitgerekend Leo wordt met de uitvoering belast. Intussen gaat Bartlett zowel tegen de top van de Democraten als van de Republikeinen in, wanneer aangaande twee vrijgekomen plaatsen in de kiescommissie niet volgens de afspraken wil opvullen, maar het kiessysteem financieel wil hervormen. Joey Lucas wordt door het Witte Huis aangesteld om een enquête uit te voeren over het werkgelegenheidsbeleid van de president, dit tot zeer groot genoegen van Josh.

21. Lies, Damn Lies, and Statistics

De enquête die Joey heeft uitgevoerd was een groot succes, maar Mandy organiseert ook een opiniepeiling om de algemene goedkeuring over Bartletts beleid te meten, en te kijken hoe de uitslag zou zijn als er nu verkiezingen waren. CJ zit er redelijk dicht bij. Achter de schermen wordt er druk met posten geschoven, om Bartletts herverkiezing veilig te stellen. Wanneer Laurie haar diploma rechten behaalt, hebben zij en Sam iets te vieren. Ongelukkig genoeg belanden comprommitterende foto's van het tweetal in de pers, en Sam is bereid om ontslag te nemen. Onverwacht neemt president Bartlett de twee in bescherming.

22. What Kind Of Day Has It Been?
Een Amerikaans toestel wordt neergeschoten boven Irak. CJ moet tegen de pers liegen over de operatie om de piloot te redden. Toby's broer is astronaut, en wanneer het ruimteveer Columbia (deze aflevering werd gefilmd in tempore non suspecto!) problemen heeft met een deur die niet wil sluiten, komt de terugkeer naar de Aarde in gevaar. Josh moet intussen de vice-president trachten te overtuigen van het nut van de campagne-hervorming. 's Avond gaat de president voor een groep studenten op de universiteit spreken, en wanneer hij het spreekgestoelte verlaat, wordt hij neergeschoten.


BEELD EN GELUID
Deze reeks is op gewoon televisieformaat geschoten, en ook in 1.33:1 weergegeven. Waarom dan uitgerekend de menuschermen in breedbeeld zijn, weten we niet. De softness van het beeld verraadt de NTSC-oorsprong, en alhoewel de éne aflevering al beter oogt dan de andere, is de aanwezigheid van artefacts allerlei toch een constante in de reeks. Vooral in de iets donkerdere scènes is het beeld niet altijd even gedetailleerd, en de kleuren (bijvoorbeeld het teint van de huid) komt af en toe nogal grauw over. Ruis en interlacing zijn troef, en daarmee krijgen we het niet over ons hart om het beeld een voldoende te geven. Voor de geluidstrack heeft men ook gewoon het Dolby Surround 2.0-stereogeluid van de televisie behouden, en afgezien van wat simpele links-rechtseffectjes bereikt de track nergens de kwaliteit van zeg maar reeksen als The X-Files, waar met een soortgelijke track toch een maximum aan sfeer wordt geschapen. De dialoog klinkt bovendien maar dof en hol.

EXTRA'S
Op de derde disc van de eerste reeks vinden we naast een TV-spot korte interviews terug met cast en bedenkers, en op de derde disc van de tweede reeks drie TV-spots en een making of-documentaire van 9 minuten. Beide discs bevatten ook nog een weblink.

CONCLUSIE
The West Wing is een wat aarzelende aanzet van een reeks over de entourage van de Amerikaanse president en diens dagelijkse beslommeringen. De verhaallijnen zijn soms wat bij de haren gesleurd, en ondanks de inbreng van enkele goeie acteurs weten niet alle afleveringen even zeer te boeien. Wat recente Amerikaanse televisiereeksen betreft kan een reeks als 24 ons heel wat meer bezielen. De technische kwaliteit is eerder aan de matige kant in verhouding tot de prijs.coverStudio: Warner

Regie: Thomas Schlamme, Christopher Misiano, Mark Bucklan
Met: Martin Sheen, John Spencer, Bradley Whitford, Rob Lowe, Moira Kelly, Dule Hill, Allison Janney, Richard Schiff, Stockard Channing

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
820 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931223935


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, Hebreeuws, Arabisch
Extra's:
• 4 TV-spots
• Interviews met Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, Bradley Whitford, Richard Schiff, Moira Kelly, Aaron Sorkin, Thomas Schlamme
• Making of-documentaire
• Weblink

Andere recente releases van deze maatschappij