:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MANIFEST - SEIZOEN 2
MANIFEST - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-07-12
SERIE
Zoals we in seizoen 1 zagen, krijgen de passagiers van vlucht 828, die vijfeneenhalf jaar spoorloos van de radar verdwenen waren, "roepingen", visioenen die hen voor naderend onheil waarschuwen. In het geval van agente Michaela Stone (Melissa Roxburgh) komen de visioenen handig van pas bij het oplossen van allerlei zaken, liefst diegene waar er een bovennatuurlijk 828-tintje aan hangt. Haar neefje Cal (Jack Messina) heeft echter in een visioen gezien dat na de terugkeer op de grond de passagiers nog precies zo lang te leven hebben als dat ze verdwenen waren, wat concreet betekent dat de passagiers op 2 juni 2024 allemaal zullen sterven. Als ze het al zo lang uithouden, natuurlijk.
Seizoen 1 eindigde met een cliffhanger wanneer Michaela's vroegere politiepartner Jared Vasquez (J.R. Ramirez) en de in een grot negen maanden verdwenen Zeke Landon (Matt Long) in Michaela's appartement om een pistool aan het vechten waren. Een verdwaalde kogel heeft Michaela geraakt, en ze moet in allerijl naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Natuurlijk gelooft de politie de versie van Jared, maar door Michaela's getuigenis wordt Zeke uiteindelijk vrijgepleit. Zeke is echter geen vijfeneenhalf jaar, maar slechts negen maanden van de radar verdwenen, en zijn sterfdatum ligt dan ook in de nabije toekomst. Stilletjesaan begint hij verschijnselen van onderkoeling te krijgen, en vriezen zijn vingers er ei zo na één voor één af. Het zoeken naar een remedie is dus prioriteit nummer één.
Michaela's broer Ben (Josh Dallas) wil zich niet bij de death date neerleggen, en voert volop onderzoek naar al wat er de 828 zo bijzonder maakt, terwijl hij eindelijk opnieuw een aanstelling als wiskundeprofessor kan bekomen dankzij een oude schoolvriendin. Zijn gezin komt echter onder druk te staan wanneer zijn vrouw Grace (Athena Karkanis) zwanger blijkt, en het aanvankelijk niet duidelijk is wie de vader is - Grace had een relatie met een zekere Danny (Daniel Sunjata) toen ze in de veronderstelling verkeerde dat Ben al vijf jaar dood was. Ook Grace krijgt door de zwangerschap roepingen, en omdat ze blijkbaar het enige familielid is dat op het nippertje niet op vlucht 828 heeft gezeten, is Cals inmiddels vijfeneenhalf jaar oudere tweelingzus Olive (Luna Blaise) in de ban geraakt van een sekte die de komst van de passagiers van vlucht 828 aanziet als een letterlijk geschenk uit de hemel. Er zijn echter genoeg tegenstanders van de wedergekeerden, die de X'ers worden genoemd, omdat ze met rode verf een X op de deur van de voormalige passagiers schilderen. De X'ers deinzen niet terug om geweld te gebruiken, en Jared schijnt zich met dat krapuul ook nog in te laten, uit jaloezie tegenover Michaela.
Doctoraatsstudente Saanvi Bahl (Parveel Kaur) staat op het punt het 828-gen te isoleren, maar ze wordt bespioneerd door de Majoor (Elizabeth Marvel), die zich uitgeeft voor Saanvi's psychologe. De doodgewaande agent Robert Vance (Daryl Edwards) blijkt zijn eigen dood in scène te hebben gezet, om onder de radar te proberen de Majoor en al wie met haar gelieerd is, ten val te brengen. Saanvi's research wordt echter gestolen, en het onderzoek staat terug bij af. Ben meent dat de enige manier om de death date te vermijden is om onvoorwaardelijk in te gaan op de eisen van de stem in het hoofd, hoe absurd het verzoek ook is. Michaela gaat echter tegen de instructies in en vertikt het om drie criminelen die een meth-laboratorium onderhouden, te laten lopen, en dat is een beslissing die haar zuur opbreekt...

Op het ogenblik van schrijven is het doek de facto al gevallen over Manifest. Een derde seizoen is reeds uitgezonden geweest, maar NBC heeft de show gecanceld, wat betekent dat Manifest het trieste rijtje vervoegt met onder meer Jericho, Revolution en Firefly van reeksen die vroegtijdig beëindigd zijn zonder aanvaardbaar slot. Er was even sprake van dat Netflix de reeks zou oppikken, maar het laatste bericht van dat front was toch weer dat het feest uiteindelijk niet zou doorgaan. Dit is extreem jammer, want zeker in dit tweede seizoen wordt een versnelling hoger geschakeld, en beginnen de personages net goed in hun vel te zitten. Ook bevat dit tweede seizoen een mooi afgeronde verhaalboog die netjes dichtgeknoopt wordt in de laatste aflevering, alhoewel een kleine teaser voor een volgend seizoen uiteraard niet kan ontbreken. De personages zijn sympathiek en worden goed vertolkt, alhoewel hier en daar een cliché om de hoek komt piepen en je sommige karakterontwikkelingen van ver ziet aankomen. Toch blijft Manifest verrassen in de positieve zin.
BEELD EN GELUID
Spijtig genoeg moeten we het voor Manifest ook zonder Blu-rayrelease stellen, maar naar dvd-maatstaven is dit een mooi afgewerkte release met een fijn beeld dat grossiert in heldere kleuren en fijne aflijning. Er spelen zich nogal wat scènes 's nachts en in een slecht verlichte louche bar af, maar de details blijven goed genoeg zichtbaar. Aangename verrassing is echter de Engelse Dolby Digital 5.1-track, die ondanks de beperkingen van een gecomprimeerde track toch fijn geluid weet weer te geven. Zo is er veel gevoel voor riching in de scènes waarin er in het politiebureau een briefing wordt gehouden, en ook de boeddhistische gezangen die Ben in zijn hoofd hoort, die dienen om hem te sturen, hebben een fijne directionaliteit. Over de hele reeks is dan ook nog eens een fijne soundtrack van Danny Lux gekapt; de popsongs die gebruikt worden zijn meestal coverversies, waarschijnlijk om te beknibbelen op auteursrechten.

EXTRA'S

Ik heb een visioen gehad over bonus features, maar toen ik wakker werd, waren ze alweer weg. Jammer!

CONCLUSIE

Het tweede seizoen van Manifest overtuigt flink, en het is jammer om vast te stellen dat NBC er geen brood meer in zag. Warner gunt ons gelukkig nog dvd-releases, waardoor we voorlopig althans de onfortuinlijke lotgevallen van de familie Stone kunnen volgen.


cover
Studio: Warner

Regie: Joe Chappelle, Claudia Yarmy, Nathan Hope, Sherwin Shilati, Marisol Adler, Mo Perkins, Jean de Segonzac, Nicole Rubio, Ramaa Mosley, Michael Smith, Andy Wolk, Romeo Tirone
Met: Melissa Roxburgh, Josh Dallas, Athena Karkanis, J.R. Ramirez, Luna Blaise, Jack Messina, Parveen Kaur, Elizabeth Marvel, Matt Long

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
535 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888250921


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij