:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STARGATE SG-1 VOLUME 01
STARGATE SG-1 VOLUME 01
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-06-11
SERIE
De serie Stargate SG-1 is een vervolg op de blockbuster film Stargate uit 1994 met Kurt Russell en James Spader. Één jaar nadat O'Neill's team op de planeet Abydos Ra wist te verslagen, wordt de Stargate tot eenieder's verbazing geactiveerd vanop een buitenaardse planeet en bevinden er zich in de "Gate-room" plots Jaffa die een vrouwelijk lid van de bewakers ontvoeren, waarna ze weer even mysterieus verdwijnen als ze gekomen waren.Als reactie hierop laat Generaal Hammond (Don S. Davis) Kolonel O'Neill's (Richard Dean Anderson) pensioen intrekken en wordt er een reddingsplan samengesteld. Maar vooraleer hij dat doet, wil O'Neill een vriend gaan bezoeken nl. Dr. Daniel Jackson (Micheal Shanks) die besloten had op Abydos te blijven. Eenmaal aangekomen op Abydos blijkt Daniel getrouwd te zijn met Sha're, de dochter van Kasuf. O'Neill wordt er al snel beste maatjes met Ska'ra, een leergierige knaap en tevens de broer van Sha're. Maar dan herhaalt zich op Abydos hetzelfde als wat zich op Aarde voordeed. Enkel zijn het ditmaal Sha're en Ska'ra die ontvoerd worden ...

Stargate SG-1 is een sci-fi-actie reeks die steunt op het principe dat de gelijkenissen in alle culturen op aarde te wijten is aan het feit dat het menselijk ras ooit als slaaf werd gebruikt daar een ander ras nl. de Goa'Uld. Deze laatsten vervoerden via het Stargatesysteem mensen naar alle uithoeken van het heelal om er ofwel te dienen als gastheer voor het parasiterende ras der Goa'Ulds ofwel als Jaffa krijgers die slechts tot doel hadden het verdedigen van hun meester die zij allen als een god aanzagen. Dit vanwege de technologische superioriteit van de Goa'Uld... Maar het nu nieuw gevormde SG-1 team stond op het punt om hier verandering in te brengen. Als een wervelwind gaan zij van de ene planeet naar de andere op verkenning, op zoek naar bondgenoten tegen de Goa'Uld, op zoek naar technologie die hun kan helpen in hun strijd tegen de Goa'Uld.Men zou verwachten dat me op dit eerste volume dan ook de eerste 4 afleveringen van het 1e seizoen heeft gezet. Spijtig genoeg is dit niet waar. Om voor ons tot nog toe onbekende redenen heeft men gekozen om van het eerste volume een 2-disc set te maken, waarvan de 1e disc de 1,5 uur (op tv uitgezonden als 2 episodes) durende piloot-aflevering Children of the Gods bevat, en de 2e disc de laatste 3 episodes van het 1e seizoen bevat. Daarom ook waarschijnlijk dat men de disc gelabeld heeft als "Het Beste uit Seizoen 1".

Children Of The Gods - The Next Mission (Seizoen 1, Aflevering 1-2)
Het nieuwe SG-1 team moet de bedreiging van de Abydos Aliens onderzoeken, nadat deze de sterrenpoort opnieuw in werking hebben gesteld. Dit onderzoek leidt tot de ontdekking van nog meer sterrenpoorten en een nieuwe vijand op de planeet Chulak...

There But For The Grace Of God (Seizoen 1, Aflevering 20)
Een mysterieuze spiegel brengt Jackson naar een andere dimensie. Plots bevindt hij zich op een alternatieve Aarde, die door de Goa'uld wordt aangevallen. Jackson vermoedt dat dit lot op termijn ook de echte Aarde zal treffen. Slaagt hij erin nog terug te keren en de wereld te redden...?

Politics (Seizoen 1, Aflevering 21)
Alleen Jackson kent de plannen van de Goa'uld om de aarde aan te vallen. Maar niemand neemt zijn waarschuwingen ernstig. Integendeel, de overheid besluit het dure Stargate-programma stop te zetten en de Sterrenpoort voorgoed te sluiten.

Within The Serpent's Grasp (Seizoen 1, Aflevering 22)
Om de invasie van de Goa'uld te stoppen moet het SG-1 team orders negeren en zichzelf verplaatsen naar het hoofdkwartier van de Goa'uld. Ze landen midden in een massale invasie-voorbereiding en hun terugkeer naar de Aarde wordt afgesneden. Kan het team de ramp nog afwenden en de mensheid redden?BEELD EN GELUID
Deze tv-serie is in 1.78:1 anamorfisch breedbeeld op dvd gezet. Iets wat voor tv-series toch al niet zo vanzelfsprekend is. Het contrast en de helderheid van de kleuren is zeer goed, wat zeer duidelijk blijkt uit het zwartniveau. Het beeld is vrij gedetailleerd, enkel in de soms zeer donkere scenses durft het geheel soms wat waziger overkomen. Verder is er overal een lichte filmgrain aanwezig. Maar echt storend zou ik deze niet durven noemen. Wanneer je dvd-speler over noise-reduction beschikt (DNR) en je schakelt deze in dan is deze filmgrain en/of beeldruis tot vrijwel niks te herleiden. Verdere fouten ontbreken volledig op de beeldtransfer.

Iets anders wat eigenlijk een beetje triviaal is maar de fans ten zeerste zullen appreciëren is het feit dat de opening credits op de dvd niet diegene zijn die men op televisie zag / ziet. Men heeft blijkbaar voor deze dvd's een geheel nieuwe openingsanimatie voorzien. En ze mag er wezen, het is wat mij betreft een hele vooruitgang op het origineel. Eenmaal je deze gezien hebt zal je de oude al snel als saai en eentonig gaan bestempelen.Het geluid is op dvd gezet in Dolby Digital 2.0 Surround. Een beetje een rare keuze aangezien bij latere volumes men voor een 5.1 mix zal kiezen. Niettegenstaande moet deze 2.0 daar niet voor onderdoen. Het surround kanaal wordt optimaal benut, dialogen zijn zeer duidelijk en de 2.0 mix weet dus voldoende te overtuigen.

De plaatsing van de ondertitels is goed en hindert op geen enkel ogenblik de tekst die al dan niet in het beeld verwerkt zit (bv. opening credits, namen van planeten, enz.).
De menu's zijn geanimeerd in 16x9 formaat en voorzien van Dolby Digital 2.0 geluid. Het is vanzelfsprekend dat het hier gaat om animatie in verband met de serie. Het mag wel gezegd worden dat deze van zeer hoge kwaliteit zijn.

EXTRA’S
Spijtig genoeg staan er op dit eerste volume in het geheel geen extra's.CONCLUSIE
Stargate SG-1 is een serie die de originele film uit 1994 overstijgt en een duidelijke meerwaarde biedt. Met een zeer degelijke cast is ze een echte aanrader voor de fans van science-fiction met een historisch tintje. Het begin van deze serie is door MGM dan ook zeer goed op dvd gezet met een prima beeldtransfer en een goede geluidskwaliteit, enkel het ontbreken van extra's is zeer spijtig. Maar dit even buiten beschouwing gelaten kan ik deze dvd/serie een echte aanrader noemen!


cover
Studio: MGM

Regie: diversen
Met: Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don Davis

Film:
9,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997-1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
221 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626001201


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Duits, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij