:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIGHTMARE ON ELM STREET 1, A
NIGHTMARE ON ELM STREET 1, A
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-06-12
FILM
Niets hield destijds in 1984 A Nightmare On Elm Street tegen om de ultieme horrorhit van de jaren 80 te worden. Datzelfde jaar kwam wel Friday The 13th: The Final Chapter (yeah right) uit, maar de vierde Michael Myers episode kwam er pas in 1988, de sequel op The Texas Chainsaw Massacre liet ook nog 2 jaar op zich wachten en van Pinhead en z'n vrienden was er slechts in 1987 sprake. Desalniettemin kon Wes Craven destijds moeilijk de impact voorspellen van het monster dat hij gecreëerd had. Als je vandaag de dag het aantal sequels, de televisieserie en de bijkomende merchandising-franchise bekijkt (waaronder onnoemelijk veel speelgoed, magazines en nog veel meer) is het duidelijk dat Craven destijds een onwaarschijnlijke hit scoorde. Want wees nu eens eerlijk: wie kent er Freddy Krueger niet? Dat door lidtekens verminkte gezicht, de vuile rood-groen gestreepte trui, de home-made messenhandschoen! Het zijn herinneringen die bij velen nog altijd bange rillingen over hun rug doen lopen en hen doet terugdenken aan de eerste kennismaking met deze ultieme slechterik op het witte doek.

height="225">


De film opent in een donkere werkplaats waar we iemand vakkundig messen aan de vingers van een vuile rechterhandschoen zien plaatsen. Wes Craven gebruikt voor deze scène slechts een klein gedeelte van het beeldscherm waardoor de aandacht onverbiddelijk gericht wordt op de speciale eigenschappen van dit 'gereedschap' en het plezier die de maker heeft in het ontwerpen van zijn creatie. Metaalklanken gieren door de ruimte wanneer we de handschoen over buizen zien krassen terwijl Tina (Amanda Wyss) zich haastig een weg naar buiten zoekt, ver weg van haar griezelige belager. Op het moment dat Freddy zich op Tina stort wordt ze met een schreeuw wakker. Haar moeder komt haar geruststellen met de boodschap dat ze enkel een nare droom had, maar hoe zijn de vier scheuren dan in Tina's nachthemd terechtgekomen? Op school merkt Tina dat haar vriend Rod, alsook haar beste vriendin Nancy en partner Glen, allemaal op één of andere manier tijdens hun dromen in contact gekomen zijn met hetzelfde angstaanjagende personage. Al snel ondervinden ze dat Freddy veel meer kan dan enkel hun dromen verstoren. Wakker blijven is de boodschap!

height="225">


In wezen is A Nightmare On Elm Street eerder een nachtmerrie voor volwassenen dan voor kinderen. De film draait eigenlijk rond de onmacht van ouders om hun kinderen te beschermen tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan door fouten die zij destijds maakten. De ouders in de film kunnen moeilijk tot zelfs helemaal niet communiceren met hun tieners. Wanneer Tina ontwaakt uit haar nachtmerrie met een verscheurd nachtkleed moet zij van haar moeder stoppen met dat soort van dromen of haar vingernagels knippen! Krueger is dan weer de ultieme slechterik, ten eerste omdat hij kinderen achterna zit en ten tweede omdat hij een pervers soort van voldoening vindt in het tormenteren van z'n slachtoffers. Een rol op het lijf geschreven van Robert Englund (destijds enkel gekend door genreliefhebbers als de vriendelijke alien Willie in V). Zijn mogelijkheid om te doden terwijl z'n slachtoffers dromen geeft hem nog net dat tikkeltje meer dan de doorsnee killer, aangezien niemand veilig is op deze manier... iedereen moet uiteindelijk slapen! Craven brengt ons een perfecte mix van de echte wereld en de droomwereld door middel van beklijvende beelden en alhoewel er hier en daar toch een minpunt te bespeuren valt (de belachelijke plastische stretch van Krueger alsook de scène waarin Nancy het volledige huis in 5 minuten volstopt met boobytraps) is deze eerste Freddy Krueger makkelijk een klassieker in het genre te noemen. We geven ook nog even mee dat de minimale speciale effecten verzorgd werden door Jim Doyle (Dreamscape, The Stuff) en David B. Miller (Dreamscape, The Terminator).

height="225">


BEELD EN GELUID
Remastering is de hoofdterm van deze release. Zowel beeld als geluid werden grondig opgepoetst en opgewaardeerd alvorens op dvd te verschijnen, en dat kunnen we enkel maar toejuichen natuurlijk. Voor het beeld leverde dit enerzijds veel details en een scherpere print op. Ook de zwarte tinten en het schaduwdetail gingen erop vooruit evenals de kleuren die prachtig en warm weergegeven worden. Hier en daar is er grain aanwezig op de print maar dit stoort zeker niet voor een film uit de jaren 80. Op geluidsvlak kreeg het mono-geluid een bevordering tot een volwaardige en natuurlijk klinkende Dolby Digital 5.1-track. Alles komt perfect verstaanbaar over in een aangenaam geluidsveld dat gecreëerd wordt door de voorste speakers. Neem daar nog eens bij dat, vooral tijdens de droomscènes, ook de achterste speakers en de subwoofer goed aangesproken worden (er is zelfs split-surround aanwezig!) en je krijgt een puike opgewaardeerde soundtrack voorgeschoteld.

height="225">


EXTRA'S
Jammer genoeg bracht RCV de luxe Nightmare dvd-box niet bij ons uit waardoor wij het dan ook moeten doen zonder een extra disc aan bonusmateriaal (waarop onder andere verwijderde scènes en de Nightmare encyclopedie opstaan). Het audiocommentaar komt van de laserdisc-editie en werd ingesproken door hoofdacteurs John Saxon en Heather Langenkamp, bijgestaan door Wes Craven en cameraman Jacques Haitkin. Vrij informatief met veel achtergrondinformatie over de film en het geheel van problemen die men destijds ondervond. Ook worden er vrij veel anektodes opgeraapt en eigenlijk is dit een onmisbare extra voor Freddy-fans. De Welcome to prime time-featurette duurt een goeie drie kwartier en is eigenlijk een volwaardige making-of te noemen. Interviews zijn aanwezig met Wes Craven en bijna de volledige cast & crew. We leren meer over de origine van Freddy en we komen ondermeer te weten dat de draaitijd voor deze film slechts 32 dagen in beslag nam. De Making the glove-featurette duurt ongeveer één minuutje en gaat over Freddy's speciale handschoen. The revolving room beslaat bijna 2 minuten en gaat volledig over de droomscène van de draaiende kamer. Met de jump to a nightmare-optie is het mogelijk om naar een scène in de film te gaan waar Freddy, je raadde het al, in een nachtmerrie verschijnt. Dat zijn er zo'n achttal maar eigenlijk is dit een belachelijke extra. We sluiten af met een bioscooptrailer en enkele pagina's cast&crew-info. Alle extra's zijn optioneel Nederlands te ondertitelen behalve het audiocommentaar. Een easter egg krijg je ook voorgeschoteld.

height="225">


CONCLUSIE
De eerste en beste film uit de Nightmare On Elm Street-reeks in een hoogwaardig geremastered kleedje gestoken. Verkrijgbaar aan budgetprijs met een aanzienlijk arsenaal aan extra's. Verplichte aanschaf voor de liefhebber.


cover
Studio: RCV

Regie: Wes Craven
Met: Amanda Wyss, Robert Englund, Heather Langenkamp, Johnny Depp, John Saxon

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045204013


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Welcome To Prime Time-featurette
• Making The Glove-featurette
• The Revolving Room-featurette
• Jump to a nightmare
• Bioscooptrailer
• Cast & Crew-informatie
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij