:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOY
JOY (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-01-12
FILM
Joy Mangano (Jennifer Lawrence) heeft op zijn zachtst gezegd een dysfunctionele familie. Vader Rudy (Robert De Niro) heeft een garage, maar ziet geen klanten omdat zijn zaak gevestigd is vlak naast een openluchtschietstand van een paar schietgrage hillbillies. Hij heeft zijn vrouw, Joys moeder Terry (Virginia Madsen), in de steek gelaten, en die laatste houdt zich met niets anders bezig dan met debiele soaps te kijken vanuit haar bed. Joy is getrouwd geweest met de Venezolaanse charmezanger Tony (Edgar Ramírez), van wie ze twee kinderen heeft, maar het koppel is gescheiden, en Tony woont nog altijd in de kelder bij gebrek aan beter. De enige normale in het gezin is haar grootmoeder Mimi (Diane Ladd), die Joys talenten erkent; Joy heeft na de scheiding van haar ouders haar studies afgebroken om de boekhouding te doen voor Rudy's garage, maar ze heeft duidelijk meer in haar mars.
Nadat ze op een feestje haar handen snijdt aan het opkuisen van een paar gebroken glazen, rijpt bij Joy een idee van een zelfuitwringende zwabber, maar tussen idee en realisatie staat vooral een hoop geld, dat ze nodig heeft om een prototype uit te werken. Haar vaders nieuwe vriendin Trudy (Isabella Rossellini) wil eventueel wel investeren, maar alleen als Joy kan bewijzen dat ze in zaken desnoods over lijken kan gaan. Om zich juridisch in te dekken, betaalt ze bovendien rechten aan een louche firma uit Texas die misschien het patent heeft op een gelijkaardig model dat in Hongkong is ontwikkeld, maar Joy zet door en begint met de moeizame lijdensweg om de zwabber aan de man te brengen. Van onsuccesvolle demonstraties op de parking van de supermarkt Kmart komt ze van een kale reis terug. Haar ex kan haar echter in contact brengen met Neil Walker (Bradley Cooper), een producent van het televisiekoopkanaal QVC. De demonstratie loopt echter in het honderd, en terwijl Joy afstevent op een faillissement, besluit ze om zélf persoonlijk op het TV-kanaal haar zwabber te gaan aanprijzen. Eens de verkoop een succes wordt, blijkt pas eens te meer wie haar vrienden zijn en wie niet, want het fabriek in Californië waar de plastieken stelen van de zwabber worden gemaakt, trekt het patent naar zich toe.
Joy is na Silver Linings Playbook en American Hustle de derde samenwerking tussen regisseur David O. Russell en het acteurstrio Jennifer Lawrence-Bradley Cooper-Robert De Niro. Je merkt dat de acteurs intussen goed en vlot op elkaar zijn ingespeeld en ze leveren samen een goede prestatie. Het verhaal van de film neemt echter een loopje met de werkelijkheid, en het leven van de echte Joy Mangano, die tegenwoordig aan het hoofd van zo'n televisieverkoopkanaal staat, is flink dramatisch aangedikt tot deze film, in die mate dat het hier en daar allemaal wat ongeloofwaardig wordt. De film komt ook redelijk traag op gang, met een hoop onnodige uitweidingen over de diverse conflicten die aan de basis liggen van Joys huishouden van Jan Steen. De charismatische Jennifer Lawrence is en blijft altijd natuurlijk een plezier om te zien, en ze weet van haar personage van Joy Mangano een meerdimensionaal karakter te maken, dat zelfs drijvende kracht kan voorzien in iets banaals als het ontwerp van een zwabber.
Joy hengelt echter iets te nadrukkelijk naar Oscars, die de film dan ook uiteraard niet gewonnen heeft, omdat het materiaal best wel aardig is, maar niet wereldschokkend. Wel biedt de film een redelijk goed uitgevleesd verhaal dat het niet moet hebben van gratuïte seksscènes, overbodige computertrucages of toilethumor. Joy is op de keper beschouwd een niet geheel van clichés ontdaan verhaal van hoe iemand uit de goot is opgeklommen naar de top. De film had weliswaar wat kunnen snoeien in de overbodige nevenpersonages, zoals de Haïtiaanse loodgieter Touissant (Jimmy Jean-Louis) die er maar voor spek en bonen bijloopt (u mag ons altijd contacteren als u werkelijk een loodgieter kent die wil werken voor spek en bonen), en het mag nu toch wel duidelijk gesteld worden dat de hoogdagen in de acteercarrière van Robert De Niro ver, ver achter ons liggen.

BEELD EN GELUID

Sinds de overname van Fox door Disney is het bang afwachten of we überhaupt nog lang zullen mogen genieten van Nederlands ondertiteld 4K-materiaal, of dat de Evil Disney Corporations allemaal met een zweep naar hun brakke streamingsdiensten jaagt. Joy is weer zo'n typische 2K-upscale, die wat meer precisie biedt dan de Blu-ray, onder meer in de patronen in de sneeuw in de openingsscène of in de textuur van Joys kleding, maar tegelijkertijd niet echt schokkend is. De film leent er zich eerlijk gezegd ook niet voor, en veel van de actie speelt zich af in een gedelapideerde garage, in een oud huis dat zijn beste tijd heeft gehad, of af en toe in een rommelige televisiestudio. Het beeld bevat een fijne laag grain, en de kleuren zijn een beetje aan de onderdrukte kant, zodat Joy wat realistischer overkomt. De HDR-kleuren zijn weliswaar mooi contrasterend en bieden een meerwaarde, zeker in de scènes met wat minder verlichting. De DTS-HD MA 5.1-track is geen Atmos van de nieuwste generatie, maar een film waarbij dialogen centraal staan zoals deze, heeft hier meer dan genoeg aan. Er weerklinken wel eens wat geweerschoten wanneer de buren weer eens aan het oefenenen zijn, en de atmosfeer in de belcentrale waar de telefonisten naarstig aan het wachten zijn totdat de bestellingen binnenkomen, is aardig, maar de film moet het toch vooral hebben van heldere dialogen die de juiste richting uitgestuurd worden.
EXTRA'S
Het bonuspakket is terug te vinden op de bijhorende Blu-ray, en is eerder beperkt van aard. Joy, Strength and Perseverance (20:21) is uw standaard promotiepakket met wat stukjes interview, filmfragmentjes en vooral veel lofbetuigingen. Een dieper interview vindt u echter in Times Talk with Jennifer Lawrence and David O. Russell and Maureen Dowd (1:07:42), een beetje minder flitsend dan de featurette maar vooral diepgaander en interessanter. Er is nog een fotogalerij (0:38) en dan is het alweer afgelopen.

CONCLUSIE

Joy is een typisch stuk Americana dat niet echt potten breekt, maar vooral fans van JLaw zal plezieren, want de actrice speelt in deze film boven haar stand. De UHD is aardig maar dit is geen spektakelfilm, en is ook zo niet bedoeld.


coverStudio: Fox

Regie: David O. Russell
Met: Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Edgar Ramirez, Diane Ladd, Virgina Madsen, Isabella Rosselini, Bradley Cooper

Film:
7,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
6

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626084273


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Joy, Strength and Perseverance"
• Interview "Times Talk with Jennifer Lawrence and David O. Russell and Maureen Dowd"
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij