:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AVENGERS 4, THE - ENDGAME
AVENGERS 4, THE - ENDGAME (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-01-20
FILM
Met één knip van de vingers heeft Thanos (Josh Brolin) in Avengers: Infinity War de helft van alle levende wezens uit het universum uitgeroeid. De slachting is niet min: Peter Parker (Tom Holland), Doctor Strange (Benedict Cumberbatch), Peter Quill (Chris Pratt)... de lijst is haast oneindig. De overgebleven Avengers, waaronder Captain Steve Rogers (Chris Evans), Tony Stark (Robert Downey jr.), Black Widow (Scarlett Johansson) en Thor (Chris Hemsworth) zoeken het universum af naar de schuilplaats van Thanos, en ze krijgen daarbij de hulp van Captain Marvel (Brie Larson). Ze hopen met de Infinity Stones de slachtpartij van Thanos weer om te kunnen keren, maar Thanos heeft de stenen vernietigd, en Thor slaat hem uit frustratie het hoofd af. Niets schijnt zijn wandaad te kunnen keren...
... of toch? Nadat hij vijf jaar heeft opgesloten gezeten in het quantumverse, keert Ant-Man (Paul Rudd) weer terug, nadat een rat de bediening op het krimptoestel per ongeluk activeert. Hij komt met het bizarre plan op de proppen om via tijdreizen in nagenoeg alle vorige films uit het Marvel Cinematic Universe op het cruciale moment de Time Stones te 'lenen' om zo de Infinity Gauntlet opnieuw samen te stellen. Tegen de praktische uitwerking lopen echter een hoop bezwaren. Thor heeft zich teruggetrokken op New Asgard, alwaar hij een bierbuik heeft gekweekt, en zich onledig houdt met de ganse dag computerspelletjes te spelen. Hulk Bruce Banner (Mark Ruffalo) is gedomesticeerd, en zijn enige heldendaden bestaan er voorlopig in om met kinderen op de foto te gaan. Maar vooral Tony Stark wil niet langer mee: hij en Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) zijn gespaard gebleven, en hij heeft samen met haar een dochter, Morgan (Lexi Rabe). Hoe dan ook wil hij misschien wel een poging doen om de verdwenenen terug te brengen, maar zomaar de vijf laatste jaren uitwissen is wat hem betreft a big no. Bovendien is de voorraad Pym Particles, die dienen als brandstof voor de tijdmachine, beperkt, zodanig dat het team zich geen enkele vergissing kan veroorloven.

Avengers: Endgame
is het sluitstuk van de derde fase van het Marvel Cinematic Universe, waarbij zowat alle films die gaandeweg aan de franchise zijn toegevoegd, hun beslag krijgen. De film kent nochtans maar een trage start, en is in bepaalde opzichten te lang uitgesponnen, en - en uiteraard is dat de bedoeling van Marvel - hebt u aan de plot geen hol als u niet minstens de twintigtal voorgaande films in meerdere of mindere mate tot u heeft genomen, en zelfs dan is het soms nog even in het haar krabben wie al die bijfiguren nu weer allemaal zijn. De Russo's kennen nochtans hun stiel, en alle troeven die van de voorgaande Marvelfilms zo'n eclatant succes hebben gemaakt, worden ten volle uitgespeeld in deze crowdpleaser. Zeker voor een comicbookverfilming schepte Endgame hopen poen aan de kassa, en gaf zelfs films als James Camerons Avatar het nakijken.
Enkele personages, en niet van de minsten, verdwijnen ook definitief uit de franchise: Robert Downey jr. had al langer aangegeven dat het wat hem betreft welletjes is geweest, en ook Scarlett Johansson, die weliswaar nog een solofilm kreeg, maar met het Huis van de Muis in dispuut ligt over haar gage in tijden waarin films niet meer in de bioscoop worden vertoond, maar rechtstreeks in de huiskamer gestreamd worden, heeft de deur flink achter zich dichtgeslagen. Chadwick Boseman zal dan weer niet meer in de franchise kunnen aantreden omdat de acteur spijtig genoeg overleden is, en de manier waarop sommige van de andere figuren hun opvolger aanduiden, heeft een flinke woke-agenda om de cast van de Marvelfilms meer divers te maken.
De eerste reacties op de nieuw aan te boren Phase Four zijn dan ook op zijn zachtst gemengd. Waar Spiderman nog altijd zijn goofy zelf kan zijn, brak Shang-Li And The Legend Of The Ten Rings alvast geen potten, en de nieuwste, Eternals, kreunt onder een overdadige cast waarin gewoon te veel nieuw volk rondloopt, én door het feit dat een homoseksuele relatie tussen twee van de castleden in apenlanden als China onverteerbaar is, waardoor Disney een deel van zijn inkomsten verliest. Er liggen nog nieuwe episodes van Black Panther, maar dan zonder Chadwick Boseman, Doctor Strange en Spiderman op de plank, maar de vraag is of Marvel daarmee de meubels gaat redden; en daarnaast is het bang afwachten hoe lang het gaat duren vooraleer de studio X-Men gaat verprutsen.

BEELD EN GELUID

De releasepolitiek van Disney is niet te vatten. Alle films uit het Marvel Cinematic Universe zijn intussen uitgebracht op 4K, maar slechts een handjevol daarvan bevat Nederlandse ondertitels - wellicht wraak van het Huis van de Muis omdat hun strips in Vlaanderen niet verkopen in tegenstelling tot die van de dorpsidioot van Tollembeek. Ook wat het eerste deel betreft kunnen we hier op onze kin kloppen. Het beeld is een 2K-upscale dat bij momenten donker oogt, waardoor de overdaad aan CGI niet op het scherpst van de snee te zien is, denkelijk om de beperkingen van het medium te verdoezelen. De kleurdiepte is daarentegen wel bevredigend, en het beeld is een stuk scherper dan op de bijgevoegde Blu-ray, wat zich onder meer vertaalt in betere textuur op de diverse superheldenkostuums en op de harnassen waarmee de Avengers en hun aanhang terugreizen in de tijd. De film krijgt een Dolby Atmos 7.1.4-track mee die, in tegenstelling tot veel andere Disneytitels, eens voor de verandering niet een stuk luider moet gezet worden. Dit is een zeer dynamische track met veel geluidseffecten die op de piekmomenten voor de nodige ondersteuning van de actie zorgen, maar er zitten ook redelijjk wat dode momenten in de film, zoals de eerste act, met bijzonder weinig spektakelwaarde. Alleszins is de track beter dan wat Disney gemiddeld aflevert, en dat mag ook gezegd worden.
EXTRA'S
De UHD bevat geen bonusmateriaal, ook niet de audiocommentaartrack; daarvoor moet u op de bijhorende Blu-ray zijn. De schijf bevat dus zoals gezegd een audiocommentaar door Anthony en Joe Russo, Stephen McFeely en Christopher Markus, de twee regisseurs en de twee scenaristen, die aardig is om te beluisteren maar in wezen niets biedt wat u al 21 keer op de vorige Marvelverfilmingen hebt gehoord. Desondanks gefundenes Fressen voor doorwinterde Marvelfans. Er is een inleiding door regisseurs Anthony and Joe Russo (2:33) die kennelijk vereerd zijn om het sluitstuk van het Marvel Cinematic Universe te hebben mogen regisseren.

De rest van het bonusmateriaal staat op een aparte schijf, en begint met Remembering Stan Lee (7:15), een eerbetoon aan wijlen de stripauteur die nagenoeg alle personages uit deze franchise eigenhandig verzonnen heeft en die in elke film bedacht werd met een cameo. Setting the Tone: Casting Robert Downey Jr. (5:25) behandelt het werk van de acteur die ongetwijfeld in de meeste van de Marvelfilms zijn intrede heeft gemaakt, en de documentaire wordt gevolgd door A Man Out of Time: Creating Captain America (12:18), een soortgelijk eerbetoon aan Iron Man's tegenpool. Ook Scarlett Johansson krijgt een momentje aandacht in Black Widow: Whatever it Takes (7:25). In tijden van gender equality moeten ook de vrouwen een beetje extra aandacht krijgen, moeten ze bij Disney gedacht hebben, vandaar de documentaire The Women of the MCU (4:52). Ook dit is een proces van vallen en opstaan, want het is pas in de laatste films zoals Captain Marvel dat de studio is begonnen met vrouwelijke protagonisten. Bro Thor (3:42) overschouwt dan nog eens de evolutie van Thor van halfgod tot wandelend biervat, en om af te sluiten zijn er zes verwijderde scènes (4:51) en een extreem flauwe gag reel (1:58).
CONCLUSIE
Avengers: Endgame is een orgelpunt na een hele reeks films, waarbij we ons vooral storen aan de inconsistentie waarmee Disney deze al dan niet in 4K uitbrengt met Nederlandse ondertitels. Zeggen dat deze film het einde van een tijdperk is, is een understatement.

EN DAN NOG DIT...

Een handig lijstje van alle Marvelfilms die deel uitmaken van het officiële canon:
Spider-Man: Far From Home hebt u nog van ons tegoed.


coverStudio: Disney

Regie: Anthony & Joe Russo
Met: Robert Downey Jr., Josh Brolin, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Don Cheadle, Jeremy Renner, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chadwick Boseman, Chris Pratt, Zoe Saldana, Karen Gillian, Tom Hiddleston, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Danai Gurira, Benedict Wong, Pom Klementieff, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Gwyneth Paltrow, Samuel L. Jackson, Tilda Swinton, Natalie Portman, Robert Redford

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
181 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418549893


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Duits Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Noors, Zweeds, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn), Koreaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar door Anthony en Joe Russo, Stephen McFeely en Christopher Markus
• Inleiding door regisseurs Anthony and Joe Russo
• Documentaire "Remembering Stan Lee"
• Documentaire "Setting the Tone: Casting Robert Downey Jr."
• Documentaire "A Man Out of Time: Creating Captain America"
• Documentaire "Black Widow: Whatever it Takes"
• Documentaire "The Women of the MCU"
• Documentaire "Bro Thor"
• 6 verwijderde scènes
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij