:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LARS AND THE REAL GIRL
LARS AND THE REAL GIRL
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-01-27
FILM
Craig Gillespie is een naam die ondertussen niet meer weg te denken is in de filmwereld. Niet alleen door het briljante ijsschaatsdrama I, Tonya maar ook dankzij Cruella (en de sequel die er binnenkort aankomt). Iets minder bekend van de man is de komedie Lars And The Real Girl die bedacht werd door één van de scenaristen Six Feet Under, en datzelfde sarcasme merk je ook hier. De film uit 2007 raakte bij ons (een heel klein beetje) in het nieuws omdat het scenario van Nancy Oliver in de running kwam voor een Oscar, maar hij kwam toch in de schaduw te staan van indiehits zoals Juno en Little Miss Sunshine.
Geheel toevallig, en ook wel omdat Ryan Gosling erin zit, kregen wij deze dvd in de schoot geworpen en we durven nu al de grote woorden gebruiken dat dit één van de heerlijkste hedendaagse komedies is die je waarschijnlijk nog nooit zag, ofschoon de film net iets te lang duurt om met de grote tombolaprijs naar huis te gaan.

Gosling kan je perfect casten als de ideale schoonzoon, maar ook als freak en voor zijn rol van Lars valt hij tussen de twee. Het verhaal speelt zich af in een piepklein dorpje waar nooit iets lijkt te gebeuren en waar alles rond de parochie draait. Lars is wel een rare kwiet, maar toch geliefd bij iedereen. Niet in het minst door zijn collega Margo (Kelli Garner) die hem meer dan één hint bezorgt dat ze het wel met hem ziet zitten. Tevergeefs. Ook zijn broer Gus (Paul Schneider) en schoonzus (Emily Mortimer) zijn van mening dat Lars maar beter een vrouwtje aan de haak slaat. Tot ieders verbazing komt Lars op een dag met het nieuws op de proppen dat hij eindelijk een vriendin heeft gevonden. Wel vraagt hij begrip, want ze zit in een rolstoel en door haar Braziliaanse afkomst spreekt ze geen woord Engels. De volgende dag blijkt Lars vriendin een opblaaspop te zijn die hij online bij een seksboetiek heeft gekocht. De lokale huisarts (Patricia Clarkson) heeft de dorpelingen de raad om het spel mee te spelen zodat Lars niet in een shock belandt.
Met zo’n uitgangspunt zou menig regisseur de weg kiezen van het vulgaire, maar dat doet Craig Gillespie geen seconde. Het wordt eerder een soort van Amélie Poulain-sfeertje, maar dan wel te midden van de Amerikaanse akkers. Gosling is uiteraard weer prima gecast als de wereldvreemde gozer die alsmaar door het raam lijkt te staren, terwijl Paul Schneider perfect het tegengewicht biedt. Het eerste uur van de film is hilarisch, en dat zonder het allemaal te forceren. Een opblaaspop met een Bijbel in de hand kan voor wonderen zorgen. Op het einde toe zit er wel wat sleet op de formule en hoop je dat de aftiteling volgt, maar driekwart van de film staat garant voor ongekend plezier en dat met een poepsimpel concept.

BEELD EN GELUID
Wij vonden deze titel nog via een Britse uitgave, en dat van Fox. De film is voorzien van Engelstalige ondertiteling en hoewel alles zeer basic is, toch verzorgd en dan vooral de pastelachtige kleuren die er ongewild een Wes Anderson-tintje aan geven. De detailvoering is net voldoende, maar uiteraard vraagt dit om een Blu-ray, hoewel die alleen op de Amerikaanse markt te vinden is, onder meer in een Criterion-release De geluidsband is een standaard Dolby Digital 5.1 die doet wat hij doet, maar ook niet meer.
EXTRA'S
Jammer genoeg staan er geen extra’s op deze dvd.

CONCLUSIE
Lars And The Real Girl is zo’n titel die compleet is ondergesneeuwd en nauwelijks nog aandacht krijgt, ook al was er destijds in de VS een buzz rond de film. Allemaal ten onrechte, want dit is een heerlijke komedie (die weliswaar) iets te lang duurt met een uitmuntende Ryan Gosling die zijn hart wegschenkt aan een opblaasbare pop. Geen vragen stellen, kijken!cover
Studio: Fox

Regie: Craig Gillespie
Met: Ryan Gosling, Emily Mortimer, Paul Schneider, Kelli Garner, Patricia Clarkson, Nancy Beatty

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantiek

Versie:
U.K.

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5039036038621


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij