:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PENNYWORTH - SEIZOEN 2
PENNYWORTH - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-12-11
SERIE
De fascistische Raven Union van Lord Harwood (Jason Flemyng) heeft na seizoen 1 ongeveer 90 % van het Britse grondgebied in handen. Enkele steden, waaronder de kern van Londen, zijn nog onder controle van koningin Elizabeth (Jessica Ellerby) en haar League-regering, maar de stad is belegerd en wordt met de regelmaat van de klok gebombardeerd. Alfred Pennyworth (Jack Bannon) werkt in een nachtclub in de neutrale zone Soho, waar hij naarstig geld tracht bij elkaar te sprokkelen om voor zichzelf, zijn maten Bazza (Hainsley Lloyd Bennett) en Dave Boy (Ryan Fletcher), én zijn weerbarstige moeder (Dorothy Atkinson) een enkeltje richting Verenigde Staten te kopen. Alfred neemt daarvoor élk denkbaar klusje in beschouwing, of het nu legaal of illegaal is, en of er nu doden bij vallen of niet, zo lang er maar stevig geknokt kan worden. De Verenigde Staten houden zich overigens in het conflict neutraal, maar hopen stiekem dat de Union de League platwalst, zodat er eindelijk vrede in Brittanië zal heersen. Thomas Wayne (Ben Aldridge), die voor de CIA spioneert, wordt vooral in het land gehouden omdat hij League-soldate Martha Kane (Emma Paetz) niet wil achterlaten.
Lord Harwood heeft de compleet knettergekke John Salt (Edward Hogg) in dienst genomen, die niet liever wil dan de bevolking van het opstandige Londen uitroeien met een zelf uitgevonden gifgas, Stormcloud, waarbij hij allerlei drogredenen uit zijn kont trekt dat hij daarmee de dood zo humaan mogelijk wil maken, omdat het beter is om op een paar seconden aan gifgas te creperen dan aan gort geschoten te worden door de reguliere strijdtroepen. Alhoewel Lord Harwoods rechterhand, doctor Frances Gaunt (Anna Chancellor), niet overtuigd is van het idee om gifgas in te zetten, weet Salt de paranoïa van Harwood zodanig te bespelen dat die zijn oude gezellen opzij schuift, waarna Harwood zélf aan de beurt is zodat de inmiddels tot vice-kanselier gepromoveerde Salt zijn plaats kan innemen. Intussen loopt daar ook nog ergens de voltijds psychopate Bet Sykes (Paloma Faith) rond, die hoopt dat Harwood haar kan pardonneren omdat ze - nog maar eens - haar overste in koelen bloede heeft vermoord.

Het tweede seizoen van Pennyworth is nog meer van de pot gerukt dan het eerste, en dat is dan nog voorzichtig uitgedrukt. Met het Batmanverse heeft het allemaal bijzonder weinig te maken, behalve dan dat in dit tweede seizoen Lucius Fox (Simon Manyonda), de uitvinder van Batmans arsenaal aan coole gadgets, in het universum wordt geïntroduceerd langs de zijdeur. Pennyworth is vooral een orgasme aan geweld, waarbij het bloed van het scherm druipt en de afgerukte lichaamsdelen alle kanten uitvliegen, gekruid met flinke dosissen surrealisme en dit alles verpakt in retrofuturistische decors. Veel ruimte voor karakterontwikkeling blijft er in dit universum waar Guy Ritchie zich niet voor zou schamen, niet over, maar het dient toch vermeld te worden dat vooral singer-songwriter Paloma Faith alle aandacht naar zich toetrekt in de scènes waarin ze present tekent als waarschijnlijk de grootste sociopate sinds Hannibal Lecter.
Subtiel is het allemaal niet, en de woedeaanvallen van Lord Harwood zijn allesbehalve een subtiele verwijzing naar Hitler, waarbij Salt dan perfect als aanvulling dient als Harwoods persoonlijke doctor Mengele. Vervang de adelaar van de nazi's door een afbeelding van een raaf, en u weet ongeveer wat het zal worden. De eerste paar afleveringen komen overigens wat traag op gang, maar zoals bij vele zaken is het een kwestie van doorbijten. Waar de verhaallijn over de ontwikkeling van het dodelijke gifgas dit seizoen zijn beslag krijgt, wordt zeker in het laatste kwartier van de laatste aflevering een knoert van een voorzet gegeven voor een derde seizoen.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
11. The Heavy Crown
Alfred krijgt de vraag om kolonel John Salt te kidnappen voor het verzet. Salt is een specialist op het gebied van martelingen, maar hij ziet zichzelf als een kleine garnaal. Toch kan hij hopen geld bieden in ruil voor zijn vrijlating. Alfred schijnt echter niet geïnteresseerd te zijn in geld. Vlak nadat Alfred zijn slachtoffer overhandigt aan inspecteur Aziz (Ramon Tikaram) neemt Salt echter de benen. Hij werkt aan Stormcloud, een gifgas dat de oorlog definitief zou moeten beslechten. Bet Sykes is bevorderd tot kapitein, en probeert subversievelingen tot bekentenissen te dwingen. Wanneer haar gevangene, Katie Browning (Jessye Romeo), dreigt verkracht te worden door Sykes' overste, is dat voor haar een brug te ver en neemt ze drastische maatregelen.
12. The Burning Bridge
Alfred en zijn twee vrienden hebben genoeg geld bij elkaar om de overtocht naar de States te wagen. Alfreds moeder is echter niet van plan om mee te gaan, en blijft nog liever in haar eigen huis, zelfs als dat haar dood betekent. Ook valt het afscheid met zijn vriendin Sandra Onslow (Harriet Slater) zwaar, die net de kans krijgt om als artiest door te breken.Wanneer twee louche types zijn moder ontvoeren voor losgeld, heeft Alfred geen keuze meer dan zijn spaarcentjes op te geven. Frances Gaunt is niet bij met de plannen van Harwood om zijn tegenstanders met gifgas uit te schakelen. Bet Sykes probeert lord Harwood te bereiken om haar 'misverstand' uit te klaren, maar met Londen onder belegering geraakt haar telefoontje niet tot de bestemmeling.

13. The Belt And Welt

Terwijl het bommen van de Raven Society op Londen regent, zoeken Alfred, Dave Boy en Bazza uit wie er met het losgeld van de ontvoering aan de haal is gegaan. Alfred meent dat het een bekende moet zijn geweest, en hij verdenkt Gulliver Troy (James Purefoy). De overvaller beweert van niets te weten, en biedt Alfred zelfs een job aan om zijn verloren verliezen te compenseren, maar het onwettelijke randje ervan stoot Alfred af. Dan blijkt dat één van de diensters rondloopt met een ring van 500 pond. Bet Sykes probeert de hulp van Kanselier Harwood in te roepen, in de hoop dat die haar moord pardonneert. In plaats van versterking arriveren er bij de schuilplaats enkele schietgrage agenten. De Raven Society is er intussen in geslaagd om compromitterende foto's te maken van de eerste minister, aartsbisschop Potter (Dermot Crowley), verwikkeld in wat je niet anders kan omschrijven als een orgie.

Disk 2:
14. The Hunted Fox
Nadat hij één van zijn teamleden is verloren, heeft Alfred geen andere keuze meer dan zich bij de bende van Gulliver Troy aan te sluiten, die de burgemeester wil overvallen voor een hoeveelheid goud. Alfred is niet te spreken over hoe Gulliver zijn vrouw Melanie (Jessica De Gouw) mishandelt. Bet en Katie zijn in het door de League gecontroleerde deel van Londen terechtgekomen, en ze gaan op zoek naar Bets zus Peggy (Polly Walker), die een winkeltje in seksattributen openhoudt. Thomas Wayne (Ben Aldridge) spant met Martha (Emma Paetz) samen om zijn zus Patricia (Salóme Gunnarsdóttir) te verlossen van alweer een foute man, modeontwerper Jacques Duval (James Lance). Lord Harwood maakt zich boos omdat hij er maar niet in slaagt om het laatste stukje weerstand in Londen te breken. Hij zou het eventueel kunnen platbombarderen, maar hij wil niet dat zijn toekomstige residentie verandert in een slagveld. Vandaar dat hij John Salt toestaat om zijn gifgas te perfectioneren. Binnen de Raven Society is er echter een spion...
15. The Bleeding Heart
Frances Gaunt voert in het geheim onderhandelingen met de nieuwe eerste minister, Aziz, over de overgave van de League. Die weigert echter, en schijnt alles te weten over het gifgas dat de Raven Society produceert. Lord Harwood is in alle staten wanneer blijkt dat Gaunt achter zijn rug gehandeld heeft, en laat haar arresteren. Alfred bezoekt Thomas, maar hij blijkt nog te weinig geld te hebben om de vlucht naar Amerika te betalen. Hij heeft dan ook geen andere keuze om een nieuwe klus te aanvaarden van Troy. Die wil de kluis van een worstelarena kraken. De overval loopt echter in het honderd, en er vallen doden...

16. The Rose And Thorn

Alfred heeft eindelijk genoeg geld bij elkaar gebracht om tickets naar Amerika te kopen voor hemzelf, Daveboy en zijn moeder. Sandra neemt het afscheid zwaar. Aziz en Koningin Elizabeth gebieden Alfred om Lucius Fox uit de handen van de Raven Society te halen, daarbij voorwendend dat het een ontvoering door de League betreft. Als hij niet meewerkt, dreigt Aziz ermee om zijn relatie met Melanie Troy aan haar man uit te bazuinen. Martha Kent doet mee met de operatie, maar het heeft er alle schijn van weg dat ze zwanger is. Alceister Crowley (Jonjo O'Neill) helpt mee om John Ripper (Danny Webb) krankzinnig te laten verklaren. Salt heeft zich tot vice-kanselier weten op te werken, maar Lord Harwood is intussen zodanig paranoïde aan het worden dat de Generaal Thursday (Tristram Wymark) hem laat arresteren.

17. The Bloody Mary

Lord Harwood zit in huisarrest op zijn landgoed, en Salt heeft als vicekanselier het bevel overgenomen. De Sykes-zussen dringen echter het landgoed binnen. Alfred staat klaar om naar Amerika te vertrekken, maar wanneer Thomas Wayne naar buiten komt met het nieuws dat de Raven Union een gifgasaanval op Londen voorbereidt, blijkt de plicht zwaarder door te wegen. Gulliver slaat zijn vrouw halfdood wanneer hij van haar affaire met Alfred verneemt.

Disk 3:
18. The Hangman's Noose
Na de dood van Lord Harwood vraagt John Salt om zijn lijk te mogen begraven in het familiegraf in het deel van Londen dat door de League gecontroleerd wordt. De koningin geeft haar fiat, maar de daaraan vastgeknoopte "vredesonderhandelingen" zijn niet meer dan een ultimatum van Salt, die binnen de 48 uur de onvoorwaardelijke overgave eist, of hij zal Stormcloud op de bevolking loslaten. De Sykes-zussen kidnappen in weerwil Vikki Dufrench (Jessica Claireas), de domme blonde hoer van Salt. Alfred zoekt Gulliver op, en die laatste wil hem, na het toebrengen van een messteek, opjagen als wild in het bos.
19. Paradise Lost
Salt heeft de League 48 uur gegeven om zich onvoorwaardelijk over te geven, of hij zal het Stormcloud-gas op de bevolking van Londen loslaten. Thomas Wayne komt echter met een half-brained plan op de proppen om samen met Alfred, Dave Boy en Lucius Fox het fort van de Raven Union binnen te dringen om het gas te stelen. Natuurlijk faalt het plan miserabel, maar gelukkig zijn er nóg individuën op pad die een appeltje te schillen hebben met Salt. Alfred komt oog in oog te staan met iemand die hij dood achtte.

20. The Lion And Lamb

De deadline van de Union is verlopen. De League denkt dat ze het Stormcloud-gifgas heeft kunnen veroveren, maar ze zijn misleid. Salt is erin geslaagd om het gas al in Londen te krijgen, en het is bang afwachten tot hij op de rode knop drukt opdat de bom zou exploderen.

BEELD EN GELUID

Op een Blu-ray moeten we voor de zoveelste keer niet meer rekenen van Warner, maar de dvd biedt een aanvaardbaar beeld dat weliswaar af en toe wat verstoord wordt door compressie-artefacts, bijvoorbeeld in de vierde afleveringen op de decoraties van de uniformen van de aanwezigen op een begrafenis. Het beeld blijft net als seizoen 1 het ongewone beeldformaat 2.00:1 behouden, wat waarschijnlijk wel een reden zal hebben, alleen ontgaat deze ons een beetje. De kleuren variëren van scènes in bloedrood tot het gebruik van teal and orange, en ook daarmee is er met het eerste seizoen geen stijlbreuk. Het eerlijkste lijkt me om dezelfde score te geven. De Dolby Digital 5.1-track is iets actiever dan bij het vorige seizoen, omdat er nogal wat over en weer wordt geschoten, en de League al eens graag een bommetje op Londen gooit.
EXTRA'S
Wij protesteren! Geen extra's! We hadden minstens een giftset met een antitankwapen verwacht...

CONCLUSIE

Pennyworth's tweede seizoen biedt meer van hetzelfde, waarbij de makers nog maar eens de grenzen van de goede smaak aftasten en kijken hoe ver ze kunnen gaan. Jammer genoeg blijven we weer eens verstoken van een Blu-ray.


cover
Studio: Warner

Regie: Danny Cannon, Rob Bailey, Jon East, Catherine Morshead
Met: Jack Bannon, Ben Aldridge, Hainsley Lloyd Bennett, Ryan Fletcher, Dorothy Atkinson, Ian Puleston-Davies, Paloma Faith, Jason Flemyng, Polly Walker, Emma Paetz, Ramon Tikaram, Edward Hogg, Harriet Slater, Jessye Romeo

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020-2021

Leeftijd:
16

Speelduur:
520 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888256251


Beeldformaat:
2.00:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij