:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AILEEN WUORNOS - AMERICAN BOOGEYWOMAN
AILEEN WUORNOS - AMERICAN BOOGEYWOMAN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-12-20
FILM
Seriemoordenaars. Gendergewijs zou je wel eens durven denken dat het louter en alleen maar een mannelijk onderonsje is, maar ook onder de vrouwen kan je ze aantreffen. In Amerika is Aileen Wuornos alvast één van de bekendste. De vrouw werd in 1992 zesmaal ter dood veroordeeld, en dit door het doden van zeven mannen die het volgens haar dubbel en dik hadden verdiend omdat ze haar wilden verkrachten of over de scheef gingen toen ze haar diensten aanbod als prostituee. Tien jaar later kreeg ze een dodelijke injectie en de roddelbladen gaven haar de bijnaam van Damsel of Death, wat vrij vertaald neerkomt op De Hoer Van De Hel.
Bij ons zo goed als onbekend maar in de VS berucht en dus ook een ideaal personage voor filmmateriaal. In het jaar dat ze haar straf te horen kreeg, draaide Nick Broomfield de documentaire Aileen Wuornos: The Selling Of A Serial Killer, maar de meest bekende filmversie is Monster met Charlize Theron en Christina Ricci. Iets wat je in Aileen Wuornos: American Boogeywoman maar al te goed ziet, want filmmaker Daniel Farrands deed er alles aan om zijn hoofdrolspeelster Peyton List er precies zoals Charlize te laten uitzien in Monster. Voor wie de film nog nooit zou hebben gezien of het zich niet kan voorstellen omdat Theron één van de mooiste vrouwen uit Hollywood is, het soort mens dat je met geen vinger zou willen aanraken.
Maar schijn bedriegt, want tijdens een interview in de gevangenis (haar laatste voor de dodelijke spuit) waarmee de film begint, zegt Aileen Wuornos dat ze ooit wel een knap ding was, maar de omstandigheden hebben de dingen gemaakt zoals ze zijn, en dus worden we via een flashbackverhaal terug geflitst naar het Florida van 1976 waar we een piepjonge Aileen Wuornos zien die aan de kost komt als prostituée. Al vanaf de eerste scène wordt het duidelijk dat Aileen geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, want een klant die net iets te veel wil, mag het bekopen met een uitgeslagen tand. De vrouw huppelt van het ene bed naar het andere, tot ze het pad kruist van de steenrijke Lewis Fell (Tobin Bell, Jigsaw uit de Saw-franchise en die voor geen meter kan acteren). De man kan nauwelijks op zijn benen staan, maar de jonge Aileen weet de bejaarde aan de haak te slaan en nog meer het familiefortuin, wat niet tot groot jolijt is van Lewis dochter (Lydia Hearst).
Daniel Farrands is een veelfilmer die zich bijzonder weinig aantrekt van het feit of een film er nu wel of niet origineel moet uitzien of niet. Een blik werpen op diens films zegt meer dan genoeg: Ted Bundy: American Boogeyman (jawel!), The Haunting Of Sharon Tate en nog een paar Amityville-films. Van deze laatste bestaan er meer dan 50, grotendeels omdat er geen patent bestaat op de franchise, maar het zegt genoeg over hoe Farrands over film denkt.
De scènes in de gevangenis (allen via een interview) halen het ene cliché na het andere naar boven, maar het relaas van Aileen Wuornos kijkt best wel lekker weg, maar het grote probleem is dat haar verhaal niet interessant genoeg is. Het was gewoon een onhandelbaar wicht dat op een zeer eenvoudige manier rijk wilde worden en iedere vent de dood injoeg die daar iets probeerde aan te doen. De plot is zelfs zo weinig interessant dat het je verbijsterd achterlaat dat het dit maar is, maar los van dit alles is Aileen Wuornos: American Boogeywoman best wel een leuke TV-thriller die weliswaar niet voor de beeldbuis gemaakt is, maar ieder moment wel zo aanvoelt.
BEELD EN GELUID
Voor de beelden uit de '70's (wat zo goed als de volledige film is) gebruikt men geelachtige filters die het '70's-gevoel wat extra elan geven. Deze Blu-ray, die uitkwam via The Searchers, is best wel verzorgd, maar drijft geen seconde boven de middenmoot uit en oogt als een TV-film die gedraaid is met de allerbeste middelen, maar meer is het niet. Echte loepzuivere details krijg je nooit te zien. De geluidsband is een DTS HD MA 5.1 waar ook al niet veel aan te beleven valt, ook al kun je er ook niks slecht over zeggen, behalve dan het feit dat men het nodig achtte om te pas en te onpas de '70's-ballad Love Hurts van Nazareth te gaan gebruiken.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk, hoewel een documentaire over het echte leven van Aileen Wuornos best wel interessant had geweest, maar zoals we ondertussen al een tijdje weten komen zowat alle releases van The Searchers uit zonder bonusmateriaal.

CONCLUSIE
Aileen Wuornos: American Boogeywoman is een weinig verrassende thriller die op een weinig interessante manier de wrede daden vertelt van deze seriemoordenares. Beter is het om je tijd te besteden aan Monster, mocht je die nog niet hebben gezien.coverStudio: The Searchers

Regie: Daniel Farrands
Met: Peyton List, Lydia Hearst, Nick Vallelonga, Swen Temmel, Andrew Biernat, Meadow Williams, Tobin Bell

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2021

Leeftijd:
16

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461878779


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij