:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUDGMENT NIGHT
JUDGMENT NIGHT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-03-17
FILM
Hoewel Judgment Night uit 1993 geregeld aangehaald wordt als een '90's-classic was dat destijds allesbehalve het geval. In de meeste landen, ook bij ons, was het een straight-to-dvd release, en ook in Amerika liep het allesbehalve lekker en dat had alles te maken met een schietpartij tijdens het openingsweekend die zich voordeed in een cinema in de Bronx. De pers sprong als leeuwen op het incident en de makers kregen de schuld, waardoor de film snel uit de distributie werd gehaald en slechts twee weken draaide. Het lijkt wel allemaal ongeloofwaardig, maar toch onderschat je de gevaren in de Bronx maar beter niet, en dat had de crew aan den lijve ondervonden. Tijdens de opnames werd de crew opgeschrikt door een echt geweerschot dat het gevolg was van een bende-afrekening waarbij een 16-jarige jongen door het hoofd werd geschoten. Het was allemaal zo hachelijk dat de volgende dag het leger werd ingeschakeld om het gebied weer veilig te maken. De crew had het echter gehad en trok naar een andere locatie.
In de film volgen we vier jongelui die met een camper naar een boksgala willen. Een file beslist daar echter anders over, maar omdat de jongens absoluut hun avondje uit niet willen missen, nemen ze een onbekende afslag maar binnen de kortste keren raken ze verdwaald. Het is nog een wereld zonder gps en ze komen van het ene verlaten shithole in het andere terecht, tot op het moment dat ze vermoeden dat ze iemand hebben aangereden en dus moeten stoppen. Het slachtoffer blijkt een dief te zijn die een gevaarlijke bende in het zak heeft gezet, en al gauw ontaardt alles in een ontzettend spannend kat-en-muisspelletje.

Het idee van deze film kwam van scenarist Kevin Jarre en werd door hem in 1989 geschreven. Het script kwam bij producer Lawrence Gordon terecht, die in Hollywood gekend is door Predator en Die Hard. Het grote probleem was dat men het verhaal veel te gewelddadig vond, en daarom kregen verschillende mensen (waaronder John Carpenter) de opdracht om aan het scenario te gaan sleutelen. In de wandelgangen dacht men echt dat men hiermee een geweldige hit in handen had, waardoor er heel wat te doen was over de keuze van de hoofdrol. Regisseur Stephen Hopkins, die daarvoor A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child en Predator 2 had gemaakt, koos resoluut voor John Travolta en Kevin Spacey, terwijl de producers Ray Liotta, Christian Slater en zelfs Tom Cruise op het oog hadden, maar één voor één keurden ze de film af. Uiteindelijk kwam men bij Emilio Estevez terecht, die zo maar eventjes 4 miljoen dollar vroeg. Tot ieders verbazing kreeg de filmster dit geld, simpelweg omdat hij de enige was die nog in de running zat. Daar men al 4 miljoen dollar uitgegeven had aan de pre-productie zat er voor de producers niets anders op dan in te gaan op de krankzinnige vraag van Estevez.
Ook met de soundtrack was het er één en ander aan de hand, want de eerste score die Alan Silvestri schreef werd in de prullenmand gekieperd. Regisseur Stephen Hopkins wilde dat diens score meer zou klinken als wat hij deed voor Predator 2. Silvestri had niet veel zin in spelletjes en ging terug aan de slag voor een nieuwe partituur. De regisseur kreeg zijn zin, terwijl soundtrackliefhebbers met twee composities opgescheept zaten die elkaars spiegelbeeld leken. Een klein weetje is dat trailer enkele stukken bevat van de afgewezen score. Ook Tool en Rage Against The Machine zouden een nummer opnemen, maar ook dat haalde op vraag van de bands niet de eindmeet, maar de nummers zijn wel gemakkelijk op het net te vinden onder de titel You Can't Kill The Revolution.

Judgment Night
is een echte mannenfilm. Niet alleen qua verhaal, maar ook qua setting, want op een gillende buurvrouw en een radeloze echtgenote na draait alles rond vier mannen. Het zijn vooral de vrienden (Emilio Estevez, Cuba Gooding Jr., Stephen Dorff en Jeremy Piven) die voor het betere acteerwerk zorgen. Het eerste halfuur, dat zich in de camper afspeelt, is zelfs retespannend en één van de meest bloedstollende scènes die je allicht nog nooit zag, tenzij je iemand was die per se alle titels uit de videotheek moest gaan huren. De vaart komt er wat uit als de bad guy in beeld komt, en dat heeft alles te maken met Denis Leary die qua looks wel in de buurt komt van Willem Dafoe, maar nooit echt overtuigt. Het is maar een minpuntje, want hoe ongeloofwaardig het ook allemaal is, blijft Judgment Night een ontzettend aangename actiefilm die beslist meer credits verdient.
BEELD EN GELUID
Deze actiefilm verscheen als Blu-ray op Warner in de Archive Collection. Deze zijn steeds regiovrije en zoals de titel het zegt, allemaal films uit de oude Warner-doos die in HD zijn opgepoetst en doorgaans gemakkelijk te vinden zijn in de bekende webshops aan een prijs die rond de 20 euro schommelt. De film is voorzien van Engelse ondertiteling en ook al kon de detaillering beter, kun je ervan op aan dat dit de beste mogelijke manier is om deze '90's-classic te bekijken. De film speelt zich voor een groot deel in de nacht af en hoewel er gebruik wordt gemaakt van geelachtige kleurfilters wat het allemaal wat gedateerd maakt is er weinig of geen korrelvorming te zien. De geluidsband is een DTS-HD MA 5.1 met de gebruikelijke actie-effecten.

EXTRA'S
De releases op Archive Collection zijn bijna nooit met extra materiaal, en ook op deze vind je niks terug.
CONCLUSIE
Judgment Night is een vergeten actiefilm uit 1993 over vier vrienden die de sleur van het gezinsleven willen doorbreken door een avondje uit te gaan, maar door een stomme beslissing in het verkeer komen ze middenin de gevaarlijke Bronx terecht. De film is uit op Warner Archive en heeft alle reden om (her)ontdekt te worden.coverStudio: Warner

Regie: Stephen Hopkins
Met: Emilio Estevez, Cuba Gooding Jr., Denis Leary, Stephen Dorff, Jeremy Piven

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1993

Leeftijd:
R

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
888574768737


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij