:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> QUIET PLACE PART II, A
QUIET PLACE PART II, A
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-04-08
FILM
In 2018 scoorde John Krasinski als regisseur en hoofdrolspeler samen met zijn echtgenote Emily Blunt met A Quiet Place een monsterhit. Het was nooit de bedoeling geweest dat de film een franchise zou worden, maar wanneer een titel (zeker in het horrorgenre) plotseling de kassa's doet rinkelen, dan is de kreet naar een sequel oorverdovend. Het was naar verluidt met tegenzin, maar Krasinski liet zich desalnietemin overhalen om een tweede deel in te blikken. En alweer met succes, want A Quiet Place Part II had wel af te rekenen met de covid-pandemie, maar omdat het zowat de enige nieuwe film was die de bioscopen konden aanbieden, werd het opnieuw een hit. Wellicht was het niet alleen daarom, want hoewel John Krasinski geen grenzen zet op herhalingen (zelfs die nagel is er weer!) is het één van de betere monsterfilms van de afgelopen jaren.
Voor wie het nog niet zou weten, de wereld is ten prooi gevallen aan bloeddorstige monsters die een extreem goed gehoor hebben. Van het minste geluid schieten ze in actie, en wie in hun klauwen geraakt, mag onmiddellijk contact opnemen met de begrafenisondernemer. De film begint met een proloog en voert ons terug naar de eerste dag waar het allemaal begon. Hiermee krijgen we ook John Krasinski nog eens te zien, want iedereen die het eerste deel zag, weet hoe het met hem afliep. De familie zit te kijken naar een baseballwedstrijd, tot men opgeschrikt wordt door een vreemde vuurbal in de hemel, en voor men het beseft zijn de eerste monsters op aarde aangekomen. Het zijn meteen de tien beste, en spannendste minuten van de film. Daarna komen we aan in de 474e dag na de landing van de vreemde beesten, en krijgen we exact hetzelfde beeld te zien waar de eerste A Quiet Place mee ophield.
De meeste mensen hebben het geweld niet overleefd, en zij die zich hebben weten te redden zijn het soort volk geworden dat je alleen maar in Mad Max-films ziet. Evelyn (Emily Blunt), haar dove dochter Regan (Millicent Simmonds), haar tienerzoon Marcus (Noah Jupe) en de baby Beau zijn alleen achtergebleven en nog steeds op zoek naar een plaats om te overleven. Ondertussen weten ze dat de aliens zich terugtrekken als ze geluiden horen met een hoge frequentie, en die kan Regan maken met haar gehoorapparaat en een microfoon. Tijdens hun zoektocht botsen ze op een oude vriend, Emmett (Cillian Murphy) die een geluidsdichte ondergrondse schuilplaats heeft ontworpen.

Blijkbaar heeft John Krasinski niet al te veel vertrouwen in zijn echtgenote gehad, want in plaats van haar een degelijke hoofdrol te geven, verdwijnt ze zo goed als in de achtergrond en komt alle aandacht op Cillian Murphy te liggen, die samen met Millicent Simmonds op onderzoek trekt om te zien of er op een afgelegen eiland nog hoop is.
A Quiet Place Part II is zeker geen slechte film, ook al laat de finale je met een flinke kater achter en zitten bijna alle effectieve jump scares in het begin. Er worden beslissingen genomen die niet altijd logisch zijn, en ondanks de heroïsche stijl van de film voelt het net iets te veel als een déjà-vu aan. De film mist alle originaliteit omdat het gewoon een reprise is van de eerste, en het voelt ook allemaal net iets te veel aan als een lange aflevering van The Walking Dead. Dit maar om te zeggen dat je hier eeuwig mee kan doorgaan. En wie weet zal dat ook wel het geval zijn, want onlangs werd bekend gemaakt dat regisseur Jeff Nichols, die eerder het fijne Mud met Matthew McConaughey maakte, bezig is aan de voorbereidingen van een derde deel.

BEELD EN GELUID

Deze titel werd uitgebracht via Paramount en is verkrijgbaar in drie versies (dvd, Blu-ray en 4K). Voor ons ligt de dvd en deze blinkt vooral uit door de effectieve Dolby Digital 5.1 die natuurlijk veel stilte bevat, maar als er geluiden zijn dan zijn die zeer krachtig. Het beeld is zeer verzorgd. Niet alleen in de buitenopnames, maar ook in de donkere schuilplaats krijg je voor dvd-normen een meer dan behoorlijke beeldkwaliteit.
EXTRA'S
Op deze disk vind je twee extra's die elk zo'n tien minuten duren. In Director's Diary: Filming with John Krasinski vertelt de regisseur waarom hij een sequel wilde maken, en praat hij ook wat kort over de technische kanten van de zaak. Tenslotte is er Detectable Disturbance: Visual Effects and Sound Design waarin men op bondige wijze de visuele en geluidseffecten onder de loep neemt.

CONCLUSIE

A Quiet Place Part II
is een degelijke sequel met spannende momenten, maar helaas lijkt het allemaal veel te veel op het eerste deel, waarbij er een déjà-vu gevoel in het spel komt. Bovendien is het een gemiste kans om Emily Blunt als overblijvende heldin zo weinig in handen te geven.cover
Studio: Paramount

Regie: John Krasinski
Met: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cillian Murphy, Djimon Hounsou

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8719372014332


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Director's Diary: Filming with John Krasinski
• Detectable Disturbance: Visual Effects and Sound Design
 

Andere recente releases van deze maatschappij