:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VENOM 2 - LET THERE BE CARNAGE
VENOM 2 - LET THERE BE CARNAGE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-01-25
FILM
De symbiont Venom parasiteert nu al een tijdje op journalist Eddie Brock (Tom Hardy), en het is maar een geluk dat zijn honger naar menselijke hersens ook kan gestild worden met kip en chocolade, want er zijn nu al genoeg verslagen van bovennatuurlijke gebeurtenissen die naar Eddie terugleiden, zonder dat daar ook nog eens afgebeten hoofden moeten bijkomen. Eddie krijgt dé kans van zijn leven om zijn in het slop geraakte journalistieke carrière weer op de sporen te krijgen door een interviewgelegenheid met de ter dood veroordeelde seriemoordenaar Cletus Kasady (Woody Harrelson). Dankzij Venoms speurzin kan Eddie de politie op het spoor zetten van de vindplaats van nog meer slachtoffers van Kasady, waardoor Eddie de held van de dag is. Kasady ziet daardoor echter de termijn voor de voltrekking van zijn doodsvonnis naar voren geschoven, en hij zweert wraak op Eddie. Tijdens een bezoek aan de gevangenis heeft hij Eddie gebeten, waardoor er ook een buitenaardse parasiet in hem groeit. Tijdens zijn executie komt de symbiont, een rode die zichzelf Carnage noemt, naar buiten, en hij richt een slachting aan in de gevangenis. Eddie vermoedt dat Kasady's eerste doel is om Frances Barrison (Naomie Harris) te bevrijden, het enige vriendinnetje dat de man vroeger had toen hij nog in het weeshuis voor ongewenste kindertjes woonde. Zijn tweede doelwit is echter Eddie zelf, en Kasady is niet te beroerd om zijn grote liefde Anne (Michelle Williams) te ontvoeren, om Eddie en Venom uit hun schulp te lokken.
De sequel van Venom werd al in de post credits scene van de eerste film aangekondigd, en met zo'n twintig minuten minder op de teller heeft deze film tenminste wel het voordeel dat er geen tijd wordt verkwanseld aan het opnieuw introduceren van de personages. Na enkele minder groots opgezette producties zoals Mowgli is Venom 2: Let There Be Carnage de eerste blockbuster die geregisseerd werd door acteur Andy Serkis, vooral bekend van zijn vele, vele MoCap-personages. Het verhaal is redelijk rechtlijnig en heeft weinig om het lijf: Venom en Eddie maken ruzie, Venom verlaat uiteindelijk zijn gastheer, maar eens de dreiging van Carnage om de hoek komt piepen, beseffen de twee dat ze elkaar nodig hebben. De humor valt af en toe wat plat op de bek, maar Venom 2: Let There Be Carnage moet het vooral doen als actiespektakel met veel CGI van het soort dat we al zeer vaak hebben gezien. De film brak in absolute termen geen potten aan de kassa, maar in de coronapandemie kon je toch nog spreken van een relatief succes. Ook wordt zeker aan het einde van de film voor eens en altijd duidelijk gesteld dat Venom zich in hetzelfde universum afspeelt als de Spiderman van Tom Holland, een franchise die na No Way Home uit het Marvel-canon wordt gelicht en bij Sony op eigen houtje wordt verdergezet. Sony heeft overigens eertijds de stommiteit van zijn leven begaan door enkel te bieden op Spiderman, en geen brood zag in de rest van de Marvel-stal.
Venom 2: Let There Be Carnage speelt op alle vlakken veilig met een redelijk standaard (anti-)superheldenepos met Woody Harrelson die al zijn registers als maniak opentrekt om de schurk van dienst gestalte te geven. De film is redelijk bloedloos, en bij momenten had ik een klein beetje gehoopt dat Serkis voor een R-rating zou gegaan zijn. Serkis trekt duidelijk de kaar van de humor, en kan daar alleszins minder in overtuigen dan in de twee scènes waarin Venom en Carnage elkaar partij geven, die gelijk ook het hoogtepunt van de film uitmaken. Tom Hardy schijnt zich net zoals in de eerste film goed te amuseren in zijn schizofrene rol, en als hij zich amuseert, dan is er geen enkele reden waarom wij dat niet zouden mogen doen.
BEELD EN GELUID
Sony distribueert tegenwoordig geen schijven meer in de Benelux. Qua ondertiteling betekent dit dus dat het altijd een beetje een lotje uit de loterij is, en het belooft alvast niet veel goeds als straks Spiderman: No Way Home gaat verschijnen, maar het lotje heeft ditmaal goed uitgepakt, en als u de UHD-schijf van Venom 2: Let There Be Carnage met Nederlandse ondertiteling wil (of de Blu-ray, for that matter), dan moet u naar Duitsland. De film speelt zich grotendeels 's nachts af, en met voldoende textuur en aflijning blijven de donkere scènes goed overeind. Details, en dan vooral aan de incarnaties van Venom en Carnage, worden goed gerenderd, en we zien veel details van onder meer het smerige appartement waar Eddie Brock woont, waar dringend de wooninspectie eens mag langskomen. Bovendien biedt het Dolby Vision-kleurpalet een zeer rijke variatie aan schakeringen. Qua beeldcompositie wordt afgeweken van het 2.40:1-formaat van het eerste deel, en deze tweede film is geschoten in een quasi-schermvullend 1.85:1. De Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track is helemaal af, met vooral tijdens de gevechtsscènes zeer uitgebreide surrounds, onder meer in de loeiende kerkklokken die een belangrijk element in de plot spelen, en in het geschreeuw van Naomie Harris' personage. Daarnaast zijn de dialogen erg goed, en zelfs het meest onheilspellende gesis van Venom zelf klinkt zeer goed gearticuleerd en onderscheiden.
EXTRA'S
Zoals gewoonlijk bevat de UHD geen bonusmateriaal, maar wordt de gewone Blu-ray toegevoegd, die, naast de film zelf, nog wat extra's bevat. Spijtig genoeg zijn het heel wat kortere featurettes zonder overkoepelende structuur. In Let There Be... Action (7:20) krijgen we de gebruikelijke promotionele peptalk, van het regisseren door Andy Serkis tot de bizarre mix van humor en actie. Er is de gebruikelijke hoeveelheid Outtakes & Bloopers (3:22) alsook zes verwijderde scènes (9:33). In Eddie & Venom: The Odd Couple (10:18) wordt voortgegaan op de relatie tussen de twee mismatchte outcasts, Tangled Web: Easter Eggs (4:31) biedt een overzicht van de geheime boodschappen voor de fans die in de film verweven zitten, Sick and Twisted Cletus Kasady (5:36) focust op Woody Harrelson's schurk van dienst, en A Fine Romance: Cletus & Shriek (5:02) gooit nog eens Naomie Harris' personage in de vergelijking. Een evolutie van de Carnage uit de strips tot die uit de film wordt onderzocht in Concept to Carnage (4:23) en voor de meer technisch onderlegde kijker zijn er in Select Scene Previs drie scènes die vanuit digitale schetsen worden opgebouwd: Ravencroft Breakout (2:15), San Quentin Carnage (4:10) en Show & Tell (2:23). Een beetje paradoxaal staat helemaal achteraan de Extras Trailer (1:09), een aansporing om het bonusmateriaal te bekijken. Mosterd na de maaltijd, noemt men zoiets.

CONCLUSIE

De tweede Venom-film is korter dan de eerste, zodat zonder al te veel plichtplegingen overgegaan kan worden op de actie; alleen mocht het allemaal wat stouter geweest zijn. Voor een Blu-ray of UHD met Nederlandse ondertitels moet u in Duitsland wezen, en daar krijgt u waar voor uw geld.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Andy Serkis
Met: Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Stephen Graham

Film:
7,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Duitsland

Jaar:
2021

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521758544


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans DTS-HD MA 5.1
Frans audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Turks Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Hebreeuws, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Let There Be... Action"
• Outtakes & Bloopers
• 6 verwijderde scènes
• Documentaire "Eddie & Venom: The Odd Couple"
• Documentaire "Tangled Web: Easter Eggs"
• Documentaire "Sick and Twisted Cletus Kasady"
• Documentaire "A Fine Romance: Cletus & Shriek"
• Documentaire "Concept to Carnage"
• 3 documentaires "Select Scene Previs":
- Ravencroft Breakout
- San Quentin Carnage
- Show & Tell
• Extras Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij